Kokeile kuukausi maksutta

HUSin sairaalatyömailla työt jatkuvat normaalisti – myrskytuulet ja korona aiheuttivat tilapäisiä viiveitä

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUSin suuret rakennustyömaat ovat käynnissä suunnitelmien mukaisesti eikä koronavirus ole aiheuttanut toistaiseksi kuin pieniä viiveitä yhdellä työmaan osalla.

 

Siltasairaala on HUS-Kiinteistöjen historian suurin urakka. Työmaa sijaitsee Helsingin Meilahdessa. Kuva maanrakennustöistä vuoden 2019 keväältä. Kuva: Liisa Takala
Kuuntele juttu

Meilahden sairaala-alueella työt jatkuvat esimerkiksi Husin historian suurimman rakennushankkeen Siltasairaalan työmaalla. SRV:n toteuttama hanke korvaa valmistuttuaan Töölön sairaalan sekä osan Syöpätautien klinikasta.

”Yleisellä tasolla isot hankkeet ja käynnissä työmaat olevat etenevät suunnitellusti. Erikoisjärjestelyjä aiheuttavat kuitenkin esimerkiksi yleiset liikkumisrajoitukset toiminnassa olevien sairaalarakennusten sisällä. Siltasairaalan työmaa etenee suunnitellussa aikataulussa”, HUS Kiinteistöjen toimitusjohtaja Juha Tiuraniemi kertoo.

Korona iski yhteen osaan työmaata

Siltasairaalan työmaalla on juuri ennen pääsiäistä täysi vahvuus. Uudisrakennuksen molemmissa rakennusosissa on menossa sisävalmistusvaihe. Meilahden tornisairaalan viereinen rakennusosa (ST-osa) on kooltaan noin neljä kertaa suurempi kuin Syöpätautien klinikkaan yhdistyvä rakennusosa (SY-osa).

”Neljästä ilmanvaihtokonehuoneesta kolmessa on jo koneet asennettu ja neljännessä on iv-koneiden asennustyöt menossa. ST-osan väliseinätöiden valmius on noin 75 prosenttia ja esimerkiksi seitsemännen kerroksenkin väliseinistä on jo tehty noin 40 prosenttia. ST-osan tasoite- sekä maalaustöissä valmiusaste on noin 35 prosenttia. Talotekniikan runko- ja haara-asennukset sekä putkitukset ovat käynnissä”, SRV:n työmaapäällikkö Matti Julin kertoo.

Julinin mukaan ST-osalla vesikatotkin ovat 90 prosenttisesti valmiit ja viimeisiä huopia sekä villoituksia asennetaan parhaillaan hyvissä oloissa.

”Julkisivuverhouksien osalta korona iski työmaalle ja niihin tuli hieman viivettä. Onneksi tauti on nyt jälleen työmaan osalta voitettu ja jokaisen työvaiheen työvoiman vahvuus on ennallaan. Verhous hieman tahdisti vesikattotöitä, mutta tilapäiseen häiriöön reagoitiin nopeasti ja asiat korjaantuivat .”

Kova tuuli aiheuttanut nostoviiveitä

Eniten ongelmia on toistaiseksi aiheuttanut myrskyinen talvi ja kova tuuli, joka on rajoittanut ja pysäyttänyt nostureiden käytön. Se taas on vaikuttanut esimerkiksi julkisivuasennuksiin.

”Tämän vuoden puolella on ollut 20-30 tuulipäivää, jolloin julkisivutöitä ei ole voitu tehdä. Nyt tilanne on saatu kompentoitua hieman pidemmillä työpäivillä ja viikonlopputöillä.”

Pääsiäisenä työmaa pidetään auki, jotta työmaan virolaisilla ja venäläisillä työntekijöillä on töitä. He ovat ilmoittaneet jäävänsä Suomeen.

”Meillä on tehty järjestelyt niin, että heille riittää töitä ja sekä meidän että heidän omat työnjohtajat ovat paikalla. Olen hyvin tyytyväinen siihen, että he voivat edelleen joustaa, mutta kovin pitkäänhän tämä tilanne ei voi näin jatkua”, Julin huomauttaa.

Eniten Julin on iloinen siitä, että kaikki työntekijät ovat terveinä eikä materiaalitoimitusongelmia ole tällä hetkellä. SY-osassa aikataulusta on oltu koko ajan etuajassa.

”Teemme koko ajan ennakointia ja varmistusten varmistuksia. Jokaisen päivän päätteeksi teemme lisäksi koronaraportoinnin. Poikkeustilanne teettää todella paljon ylimääräistä työtä, mutta näihin uusiin järjestelyihin on ollut paras vain orientoitua nopeasti.”

Ei-kiireellisten töiden aloitusta on siirretty

Siltasairaalan aivan kupeessa naapurissa sijaitsevan Puistosairaalan eli entisen Lastenklinikan peruskorjaus on edennyt peruskorjauksen ensimmäiseen vaiheeseen ja on aikataulussaan. Hankkeen pääurakoitsija on Skanska.

HUSin sairalaatoiminnan häiriöttömyys on varmistettu ja Espoossa sijaitsevan Jorvin sairaalan peruskorjaukset ja uudistustyöt ovat tämän hetken tietojen mukaan aikatauluissaan.

”Lähtökohtaisesti kaikki rakennushankkeet, jotka eivät vaaranna potilas- ja henkilöturvallisuutta tai toiminnan jatkuvuutta toteutetaan suunnitelmien mukaisesti. Uusia korjaus ja rakennushankkeita ei käynnistetä pandemiavarautumisen kannalta kriittisissä tiloissa, Tiuraniemi kertoo.

Tiuraniemen mukaan sairaaloissa tehdään nyt pandemiatilanteen edellyttämiä toiminnallisia muutoksia, joilla lisätään muun muassa tehohoitokapasiteettia.

”Tilojen muuntojoustavuus nousee arvoonsa tällaisina hetkinä, jolloin toiminta joudutaan muuttamaan nopeasti. Esimerkkinä Kirurgisen sairaalan muuttaminen tilapäisesti pandemiasairaalaksi on yksi osoitus tästä.”

Hankkeiden etenemisissä pahimmat pullonkaulat liittyvät henkilö- ja materiaalipuutteisiin, etenkin jos tilanne pitkittyy.

Myös Tammisairaalaksi nimetyn uuden silmätautien sairaalan hanke etenee suunnitellusti ja rakentamisen on määrä alkaa tänä vuonna. Sairaala rakennetaan Meilahden kampuksen yhteyteen, koska nykyiset, osin hyvin huonokuntoiset tilat ovat eri puolilla Helsinkiä eivätkä ne mahdollista riittävää hoidon saatavuutta. Tammisairaalaan suunnitellaan myös muiden erikoisalojen toimintaa.

 

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “HUSin sairaalatyömailla työt jatkuvat normaalisti – myrskytuulet ja korona aiheuttivat tilapäisiä viiveitä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat