Rakennuslupien määrä väheni edelleen, mutta asuntoaloitukset kasvoivat

Asuinrakentamiseen myönnetty kuutiomäärä väheni heinäkuussa 28,6 prosenttia, mutta aloituksia oli 6,7 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Asuinrakentamisen volyymi väheni 2 prosenttia.

Asuntorakentaminen on yhä vilkasta. Kuva on Helsingin Kalasatamasta.

Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2020 touko-heinäkuussa rakennuslupia myönnettiin 8,6 miljoonaa kuutiometriä, 35,4 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Asuinrakentamiseen myönnetty kuutiomäärä väheni 28,6 prosenttia ja muuhun kuin asuinrakentamiseen myönnetty kuutiomäärä 37,9 prosenttia.

Kaikissa talotyypeissä kuutiomäärät vähenivät reilusti vuodentakaisesta, eniten väheni liike- ja toimistorakentamiseen myönnetty kuutiomäärä, jopa 52,6 prosenttia.

Asuinrakentamiseen myönnetty kuutiomäärä väheni

Asuinrakentamiseen rakennuslupia myönnettiin touko-heinäkuun aikana vuodentakaista vähemmän, yhteensä 2,5 miljoonaa kuutiometriä. Vastaava määrä vuotta aiemmin oli 3,5 miljoonaa kuutiometriä. Kerrostaloille myönnetty kuutiomäärä väheni 34,0 prosenttia ja pientalojen kuutiomäärä 18,4 prosenttia vuodentakaisesta.

Rakennuslupia myönnettiin touko-heinäkuun aikana kaikkiaan 7 732 asunnolle, määrä väheni 30,0 prosenttia vuodentakaisesta.

Samaan aikaan aloitettiin kaikkiaan 11 668 asunnon rakentaminen, joka oli 11,8 prosenttia enemmän kuin vuoden takainen vastaava ajankohta. 12 kuukauden asuntoaloitusten summa oli yhä yli 41 000.

Rakennustuotannon volyymi väheni

Käynnissä olevan rakennustuotannon kiinteähintainen arvo eli volyymi väheni touko-heinäkuun aikana 1,1 prosenttia vuodentakaisesta. Asuinrakentamisen volyymi väheni 2,0 prosenttia ja muun kuin asuinrakentamisen volyymi 0,4 prosenttia. Samaan aikaan rakennushankkeita aloitettiin 11,5 miljoonan kuutiometrin edestä, 5,5 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Asuinrakentamisen aloituksia oli 6,7 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.

Seutukuntatiedot tulivat kuukauden myöhässä

Rakennuslupailmoitusten kuntakohtainen viive on tavanomaista ja uusimman kuukauden tilasto perustuu tuotantohetkellä aina epätäydelliseen aineistoon. Koronavirustilanne sekä lomakausi on osaltaan vaikuttanut viiveeseen pidentävästi. Hankkeiden lukumäärätiedoilla arvioituna viive on tällä hetkellä normaali.

Seutukuntatiedot tulivat Tilastokeskukselta kuukauden myöhässä ja koskevat kesäkuun tilannetta. Helsingin seudullakin alamäki jatkui.

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rakennuslupien määrä väheni edelleen, mutta asuntoaloitukset kasvoivat”

Jätä kommentti