Huolimattomuus on yleisin syy asuntokauppariitoihin

Kiinteistövälittäjien etujärjestön tekemän selvityksen mukaan kuluttajien ja kiinteistövälitystoimistojen välisten riitojen tyypillisin syy oli huolimattomuus.

Kiinteistövälitysalan Keskusliiton selvityksessä käytiin läpi kuusisataa tuomioistuimen ulkopuolella ratkaistua kuluttajariitaa, joista lopulliseen analyysiin päätyi 344 tapausta. Näistä 174 oli Kuluttajariitalautakunnasta, 140 Aluehallintovirastoista ja 30 Suomen Kiinteistönvälittäjät ry:n eettisestä valiokunnasta. Vanhimmat tapaukset olivat vuodelta 2009 ja uusimmat vuodelta 2020.

Suomessa tehdään vuosittain noin 100 000 asuntokauppaa.

Ylivoimainen enemmistö tarkastelluista riidoista johtui huolimattomuudesta. Tarkastelluissa riidoissa keskimääräinen suositeltu korvaus tapausta kohden oli noin 5 000 euroa. Suuri osa virheistä olisi jäänyt tekemättä ja vahinko syntymättä, jos eri asiakirjojen sisältämiä tietoja olisi verrattu keskenään.

Kalleimpia tiedonantovirheitä olivat selvityksen mukaan pinta-alatietoon liittyvät virheet. Keskimäärin korvauksia oli tuolloin maksettu 15 000 euroa per tapaus. Korkein pinta-alavirheestä maksettu korvaus oli 70 000 euroa. Lisäksi kalleimpien luokkaan kuuluivat kaavoitukseen liittyvät virheet, joista oli maksettu vahingonkorvauksia keskimäärin 12 000 euroa per tapaus. Korkein korvaus oli 20 000 euroa.

Toiseksi eniten virheitä oli toimeksiantosopimuksissa. Pääosa tapauksista oli välittämistä kokonaan ilman voimassaolevaa toimeksiantosopimusta. Tapauksissa nousi esiin myös puutteelliset selostusliitteet. Liitettä ei ole täytetty lainkaan tai se oli allekirjoittamaton.

 

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Huolimattomuus on yleisin syy asuntokauppariitoihin”

Jätä kommentti

Viimeisimmät näkökulmat