Asuntorakentamisen lupamäärä kasvussa, toimitilarakentaminen alamäessä

Tilastokeskuksen ennakollisten tietojen mukaan aloitettujen rakennushankkeiden liukuva vuosisumma kasvoi marraskuussa 0,8 prosenttia lokakuuhun verrattuna. Vahvan alkuvuoden ja syksyn aloitusten seurauksena tilavuuden liukuva vuosisumma oli marraskuussa 5,3 prosentin kasvussa vuoden takaiseen nähden. Elo-lokakuussa asuinrakentamisen aloituksia oli 7,0 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.

Asuntotuotannon aloitusten kasvu ja logistiikkatilojen hyvä kysyntä tuovat valoa koronan tuomaan synkkyyteen.

Rakennuslupia myönnettiin vuoden 2020 elo-lokakuussa 9,1 miljoonaa kuutiometriä, 5,4 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Asuinrakentamiseen myönnetty kuutiomäärä kasvoi ajanjaksolla 15,8 prosenttia ja muuhun kuin asuinrakentamiseen puolestaan väheni 14,4 prosenttia. Rakennuslupien kuutiomäärän vähenemiseen vaikutti eniten liike- ja toimistorakentamisen 34,8 prosentin lasku viime vuoteen verrattuna.

Asuntorakentaminen on nyt rakentamisen veturina.
Verkkokaupan kasvu on lisännyt logistiikkatilojen tarvetta.
Maatalousrakentamisen lasku jatkuu.
Kaupan ja toimitilojen rakentaminen ovat kärsineet eniten koronasta ja näkymätkin ovat sumeat, kun haetaan uutta verkkokaupan ja etätyön kasvun tuomaa kysynnän tasoa.
Sairaalabuumi nosti julkisen rakentamisen huipputasolle. Nyt tilanne on normalisoitunut.

Asuinrakentamisen luvat kasvoivat

Asuinrakentamiseen myönnettiin rakennuslupia elo-lokakuussa yhteensä 3,3 miljoonaa kuutiometriä, 15,8 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Kerrostaloille myönnettiin ajanjaksolla rakennuslupia reilusti enemmän kuin vuotta aiemmin, kuutiomäärällä mitattuna kasvua oli 41,1 prosenttia. Vähintään 12-kerroksisille kerrostalohankkeille oli myönnetty elo-lokakuussa useita rakennuslupia, jotka osaltaan vaikuttivat myös asuntojen määrän kasvuun. Pientalojen kuutiomäärä väheni 14,5 prosenttia vuodentakaisesta.

Rakennuslupia myönnettiin elo-lokakuun aikana kaikkiaan 11 502 asunnolle. Määrä oli 26,1 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Samaan aikaan aloitettiin kaikkiaan 12 847 asunnon rakentaminen ja asuntoja valmistui 11 340 kappaletta.

Asuntojen kysyntä kärsi keväällä koronashokista. Syksyllä varsinkin sijoittajavetoinen vuokra-asuntokysyntä on ollut vahvaa ja luvat kääntyivät nousuun.

Rakennustuotannon volyymi väheni

Käynnissä olevan rakennustuotannon kiinteähintainen arvo eli volyymi väheni elo-lokakuun aikana 6,8 prosenttia vuodentakaisesta. Asuinrakentamisen volyymi väheni 6,3 prosenttia ja muun kuin asuinrakentamisen volyymi 7,1 prosenttia. Samaan aikaan rakennushankkeita aloitettiin 11,0 miljoonan kuutiometrin edestä, 4,1 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Ennustettua parempi kehitys

Elo-lokakuussa asuinrakentamisen aloituksia oli 7,0 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Aloitettujen asuntojen kappalemäärän vuosisumma oli 39 915.

Rakennusalan synkät ennusteet eivät näytä toteutuneen. Kehityksestä kertoo hyvin Rakennuslehden otsikot:

Toukokuu: ”Edessä on pitkä korpivaelluksen kausi – ”RT arvioi asuntoaloitusten putoavan roimasti.
Elokuu: Suhdanneyllätys: Rakennusala porskuttaa vahvasti koronasta huolimatta
Marraskuu: Rakennusliikkeet aikovat lisätä roimasti asuntojen gryndausta ensi vuonna
Joulukuu: Raju muutos: Vain murto-osa uusista asunnoista päätyy tavallisiksi omistusasunnoiksi

 

.

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Asuntorakentamisen lupamäärä kasvussa, toimitilarakentaminen alamäessä”

Jätä kommentti

Viimeisimmät näkökulmat