Kokeile kuukausi maksutta

Nuorisosäätiö entistä lähempänä kaatumista – noin 4000 nuoren asuminen kallistumassa ja muuttuu nykyistä epävarmemmaksi

Noin 4000 nuorta asuttavan Nuorisosäätiön toiminta saattaa olla loppumassa kokonaan. Helsingin käräjäoikeus päätti torstaina, että yrityssaneerausmenettely lakkaa ja säätiö on maksukyvytön.

Nuorisosäätiön asuntoja Vantaan Tammistossa. Kuva: Seppo Mölsä

Päätöksestä saa vielä valittaa hovioikeuteen ja korkeimpaan oikeuteen. Säätiön hallituksen puheenjohtaja Jari Laine sanoi torstaina, että valitus tehdään.

”Pidämme oikeuden perusteluja täysin väärinä”, Laine sanoo.

Monien kohujen keskellä ollut ja oleva Nuorisosäätiö on ollut saneerauksessa keväästä 2019. Saneerauksen päättyminen tarkoittaa erittäin epävarmoja aikoja nykyisille vuokralaisille, joiden vuokranantaja hyvin suurella todennäköisyydellä vaihtuu.

Tämä tietäisi vuokrien nousua nykyiseltä edulliselta tasoltaan.

Valtaosaa Nuorisosäätiön asunnoista on yleishyödyllisiä ja niitä koskevat Aran rajoitukset. Niitä on jatkossakin vuokrattava nuorille, vaikka asuntojen omistaja vaihtuisi.

Yrityssaneeraus on tuomioistuimen hyväksymä toimenpide, joka on usein konkurssin vaihtoehto. Sen aikana johto neuvottelee uudelleen velkoja ja yrittää leikata niitä, jotta velallisen, kuten Nuorisosäätiön, toiminta voisi jatkua.

Käräjäoikeus päätti kuitenkin toisin.

”Säätiö oli menettelyn aikana velkaantunut ja joutunut ottamaan väliaikaista luottoa tytäryhtiöltään. Vaikka tuo velka oli saatu maksetuksi erään kohteen myynnistä saaduilla varoilla, käräjäoikeus on arvioinut, että saneerausohjelman jatkokäsittely tulisi aiheuttamaan säätiölle vielä merkittäviä kustannuksia”, käräjäoikeus kirjoittaa torstaina aamulla julkistetussa päätöksessään.

Käräjäoikeuden mukaan on todennäköistä, että säätiö ei jatkossakaan kykenisi menettelyn aikana maksamaan uusia velkojaan ja lisävelkaantumisen vaara on olemassa.

Nuorisosäätiön tilintarkastaja epäili jo syksyllä 2018 säätiön kykyä jatkaa toimintaansa. Tilintarkastajan mukaan toiminnan jatkuvuutta uhkasivat kymmenien miljoonien eurojen alaskirjaukset ja maksuvalmiuden riskit.

Nuorisosäätiön puheenjohtaja Jari Laine sanoi torstaina, että yksi vaihtoehto on vielä vapaaehtoinen saneeraus.

”Konkurssi ei ole kenenkään etu. On huomattava, että esimeriksi yksikään iso liikepankki ei ole vaatinut saneerauksen keskeyttämistä”, Laine sanoi torstaina.

Käräjäoikeus teki torstaina päätöksen yrityssaneerauksen keskeyttämisestä. Se on Nuorisosäätiön kakkosvaihtoehto ja vasta kolmas vaihtoehto on konkurssi.

”Vasta konkurssin hetkellä avaimet siirtyvät pesänhoitajalle eli vielä on toivoa. Nyt alkaa soittokierros velkojille siitä, suostuvatko he vapaaehtoiseen yrityssaneeraukseen”, Laine sanoi.

Käräjäoikeuden päätös on yllätys Nuorisosäätiön uudelle johdolle, joka on koittanut saada säätiötä jaloilleen usean vuoden ajan.

Nuorisosäätiön hallituksen puheenjohtaja Jari Laine kertoi keskiviikkona illalla, että kaksi velkojaa oli hakenut säätiön saneerauksen keskeyttämistä. Toinen hakijoista on puolalainen rahasto ja toinen suomalainen sijoitusten ja rahoituksen järjestelijä.

Hänen käsityksensä mukaan vaatimus keskeyttämisestä ei perustunut tosiasioihin.

”Saneerausmenettelyn vetäjä olisi viran puolesta velvollinen keskeyttämään saneerauksen, jos siihen on oikeat perusteet”, Laine sanoi.

Nuorisosäätiö on joka tapauksessa tukalassa tilanteessa, sillä sitä kohtaan on esitetty saneerausmenettelyssä vaatimuksia yhteensä 335 miljoonan euron edestä.

”Näistä vaatimuksista Nuorisosäätiö on hyväksynyt 75 miljoonaa euroa. Loput eli 260 miljoonaa euroa ovat riidanalaisia”, Laine sanoi.

Säätiön tukalaa taloustilannetta pahentaa se, että Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Ara irtisanoi edulliset Nuorisosäätiön aravalainat marraskuun lopulla. Jo aiemmin Ara oli peruuttanut Nuorisosäätiön yleishyödyllisyysaseman.

”Nyt tarkoituksena on, että Nuorisosäätiön tytäryhtiöt saavat takaisin asemansa yleishyödyllisenä toimijana ja aravalainat voidaan siirtää niille”, Laine selvittää.

Jos Aran päätös pysyy voimassa, vaihtoehtoja on Laineen mukaan useita. Niitä ovat konkurssi, yrityssaneeraus tai luopuminen osasta asuntoja.

”Tavoite on tietenkin se, että voisimme jatkaa nuorison edullista asuttamista 1960-luvun malliin”, hallituksen puheenjohtaja Laine sanoi keskiviikkona, kun ei vielä tiennyt käräjäoikeuden päätöksestä.

Nuorisosäätiö on joutunut myymään omaisuuttaan käytännössä vuokratalojaan selvitäkseen edellisen johdon aiheuttamasta kriisistä ja akuutista rahapulasta. Kun vuokratalon omistaja on vaihtunut, nuoret asukkaat ovat joutuneet maksamaan selvästi aiempaa korkeampaa vuokraa.

Välittömät vuokrankorotukset ovat olleet esimerkiksi viidentoista prosentin luokkaa.

Ara vei viime toukokuussa tytäryhtiöiltäkin yleishyödyllisen aseman, mutta Nuorisosäätiö on valittanut päätöksestä hallinto-oikeuteen.

”Jos Nuorisosäätiön tytäryhtiöt eivät saa yleishyödyllisyyttä, niin se voi johtaa taloudellisiin vaikeuksiin. Säätiön 41 kiinteistöstä 19 on aravalainoitettua, jolloin niistä jouduttaisiin mahdollisesti luopumaan”, hallituksen puheenjohtaja Laine laski.

Nuorisosäätiön tavoitteena on, että 22 asuntoyhtiötä voisi jatkaa joka tapauksessa kävi yleishyödyllisyydelle miten tahansa. Pahimmassa tapauksessa seuraa konkurssi ja noin 4 000 nuoren turvallinen asuminen vaarantuu.

Nuorisosäätiön rahaongelmista ja taloussotkuista on käynnissä myös talousrikostutkinta.

Epäselvyyksien taustalla on säätiön entisen johdon epäilty rikollinen toiminta. Entiset johtajat saivat potkut, ja heitä epäillään lahjusten ottamisesta ja talousrikoksista.

Nuorisosäätiö aikoo myös vaatia entiseltä johtokaksikoltaan ja entisiltä keskusvaikuttajilta Aki Haarolta ja Perttu Nousiaiselta kymmenien miljoonien eurojen korvauksia. Säätiö vaatii käräjillä miljoonien korvauksia myös osalta säätiön entisiä hallituksen jäseniä.

Perusteena on hallituksen hyväksymä kahdeksan miljoonan euron kiinteistökauppa, joka kanteen mukaan tehtiin säätiön tappioksi ja myyjäpuolena olleen rakennusliikkeen eduksi.

Käräjäoikeus katsoi torstaina, että myös säätiön aiempiin johtohenkilöihin kohdistuva rikostutkinta on este yrityssaneerausmenettelyn jatkamiselle. Käräjäoikeuden mukaan ei ole ilmennyt sellaisia laissa tarkoitettuja vastasyitä, jotka oikeuttaisivat menettelyn jatkamisen.

Säätiön hallituksen puheenjohtaja Jari Laine katsoo, että tämäkin peruste on väärä, koska nykyjohtoon ei kohdistu minkäänlaisia rikosepäilyjä.

Lisäksi poliisi epäilee Haaroa ja Nousiaista sekä joukkoa muita säätiön ympärillä häärännyttä väkeä muun muassa törkeästä petoksesta.

Epäiltyjä on ainakin toistakymmentä ja heidän omaisuuttaan on pantu vakuustakavarikkoon arviolta yli kymmenen miljoonan euron arvosta. Helsingin käräjäoikeus määräsi viime huhtikuussa vakuustakavarikkoon pelkästään Aki Haaron ja Perttu Nousiaisen varoja yli seitsemän miljoonan euron edestä.

Hallituksen puheenjohtaja Jari Laine oli keskiviikkona hyvin epäileväinen sen suhteen, että Nuorisosäätiö saisi rikoksesta epäillyiltä takaisin lopulta yhtään mitään.

”Puhutaan pähkinöistä suhteessa menetyksiin”, hän sanoi.

Tämä johtuu siitä, että Nuorisosäätiön uuden johdon arvion mukaan vanha johto puhalsi neljässä vuodessa säätiön omaisuudesta 40 miljoonaa euroa erilaisten hämärien kauppojen ja järjestelyjen avulla.

Nuorisosäätiö tarjoaa vuokra-asuntoja työssä käyville ja työelämään hakeutuville 18–29-vuotiaille nuorille aikuisille.

Nuorisosäätiö on keskustataustainen, mutta sen siteet keskustaan ovat katkenneet.

Kuuluisin säätiöön liittyvä poliittinen näytelmä nähtiin kymmenen vuotta sitten. Vuonna 2010 oikeuskansleri Jaakko Jonkka pyysi perustuslakivaliokuntaa tutkimaan, onko pääministeri Matti Vanhanen esteellinen osallistumaan valtioneuvoston yleisistuntoihin, joissa päätettiin Raha-automaattiyhdistyksen avustusten myöntämisestä Nuorisosäätiölle.

Tutkinta meni poliisille, ja lopulta valiokunta katsoi, ettei asiassa tarvinnut edetä. Keskustavaikuttajista Matti Vanhanen ja muun muassa Antti Kaikkonen ovat olleet aikoinaan Nuorisosäätiön puheenjohtajia.

Kaikkonen sai vuonna 2013 viiden kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen luottamusaseman väärinkäytöstä.

Tuomio liittyi Kaikkosen rooliin Nuorisosäätiön puheenjohtajana vuosina 2003–2009. Nuorisosäätiö antoi sääntöjensä vastaisesti vaalitukea keskustalle vuosina 1998–2009.

 

Tausta

Poliisi epäilee miljoonien puhallusta

  • Poliisin epäilyjen mukaan keskustataustaisen Nuorisosäätiön varallisuutta on kiertänyt Nuorisosäätiön entiselle johdolle.
  • Tutkinnan mukaan tämä on tapahtunut säätiölle epäedullisten kauppojen ja vuokrasopimusten avulla.
  • Säätiön tekemien epäedullisten kauppojen loppusumma saattaa paisua kymmeniin miljooniin euroihin.
  • Pääepäiltyinä ovat nuorisosäätiön edellinen toimitusjohtaja Aki Haaro ja hallituksen puheenjohtaja Perttu Nousiainen.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Nuorisosäätiö entistä lähempänä kaatumista – noin 4000 nuoren asuminen kallistumassa ja muuttuu nykyistä epävarmemmaksi”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat