YIT nimitti uuden toimitusjohtajan talon ulkopuolelta

Paikka tuli avoimeksi lokakuussa, kun vuodesta 2013 yhtiötä luotsannut Kari Kauniskangas sai lähteä.

Markku Moilanen on YIT:n uusi toimitusjohtaja.

YIT:n hallitus on nimittänyt yhtiön toimitusjohtajaksi tekniikan tohtori Markku Moilasen. Moilanen aloittaa tehtävässään myöhemmin tarkennettavana ajankohtajana, kuitenkin viimeistään 1.7.2021.

”Otan erittäin mielelläni vastaan toimitusjohtajan tehtävän yrityksessä, jonka toiminta perustuu vahvalle arvopohjalle ja vankkaan osaamiseen kestävien kaupunkiympäristöjen kehittäjänä. On hieno mahdollisuus päästä johtamaan yhtiötä, jolla on niin merkittävä jalansija parempien elinympäristöjen luomisessa ja rakentamisessa erityisesti Suomessa mutta myös muissa toimintamaissaan. Rakennusala on monella tavalla erittäin kiinnostavassa murroskohdassa ja uskon, että yhdessä osaavien ammattilaisten ja kumppaneiden kanssa pystymme uudistumaan ja luomaan lisäarvoa kaikille sidosryhmillemme”, Moilanen sanoo YIT:n tiedotteessa.

Moilanen siirtyy tehtävään Rambollin konsernijohdosta, jossa hän on vastannut Pohjoismaiden, Ison-Britannian ja Yhdysvaltojen liiketoiminnasta vuodesta 2015 lähtien. Tätä ennen hän on työskennellyt Ramboll Finlandin toimitusjohtajana sekä Fortumilla, missä vastasi asiakaspalveluliiketoiminnasta.

”YIT:n liiketoiminta perustuu kestävään kaupunkikehitykseen. Rakentamisen lisäksi yhtiö painottaa strategiassaan kiinteistö- ja palveluliiketoiminnan kasvattamista. Markku Moilasen monipuolinen, kansainvälinen kokemus ja osaaminen antavat hänelle erinomaiset lähtökohdat yhtiön strategian toteuttamiseen, kannattavuuden parantamiseen ja operatiivisen liiketoiminnan kehittämiseen. Toivotamme Markku Moilasen lämpimästi tervetulleeksi yhtiöön”, YIT:n hallituksen puheenjohtaja Harri-Pekka Kaukonen sanoo.

YIT:n toimitusjohtajan paikka avautui lokakuussa, kun yhtiötä vuodesta 2013 johtanut Kari Kauniskangas joutui jättämään yhtiön. Tämän jälkeen väliaikaisena toimitusjohtajana on toiminut Antti Inkilä.

Kauniskankaan eron taustalla oli YIT:n toimitilat-liiketoimintaryhmän jääminen tappiolliseksi heinä–syyskuussa. Toimitilojen kannattavuutta heikensi kauppakeskus Triplan tuotto- ja kustannusarvioiden 18 miljoonan euron kateheikennys. Helsingin Pasilassa sijaitseva kauppakeskus Tripla on YIT:n historian suurin projekti. Kaukonen sanoi lokakuussa, ettei Kauniskankaan potkujen taustalla ole ainoastaan toimitilojen tappiollinen kehitys.

Pörssianalyytikoiden odotukset ovat positiiviset. Inderes arvioi tiistaina 22.12. vaihdosta seuraavasti:

”Rambollissa Moilasen vastuualueen liikevaihto oli vuonna 2019 noin 1,6 miljardia euroa, joka vastaa yli 80 %:sta koko Ramboll-konsernin liikevaihdosta. Vuodesta 2015 Rambollin liikevaihto on kasvanut kolmanneksella ja tulos yli kaksinkertaistunut kertoen liiketoiminnan vahvasta kehityksestä Moilasen aikakauden aikana.

YIT:n hallituksen puheenjohtajan mukaan Markku Moilasen monipuolinen ja kansainvälinen kokemus sekä osaaminen antavat hänelle erinomaisen hyvät lähtöasetelmat YIT:n strategian toteuttamiseen sekä tätä kautta kannattavuuden parantamiseen ja operatiivisen liiketoiminnan kehittämiseen. Vaikka YIT onkin saanut viime vuosina alisuorittaneita segmenttejään parempaan kuntoon, on konsernin tuloskehitys jäänyt vielä alhaiseksi tavoitteisiin nähden. Näemmekin, että uuden toimitusjohtajan tuleminen johtoon voisi terävöittää yhtiön tekemistä eteenpäin mentäessä.

Merkittäviä toimenpiteitä tehtiin jo aikaisemman johdon alaisuudessa, joten nyt valitulla seuraajalla on suhteellisen hyvä alusta lähteä tekemään tulosta. Suhtaudumme valintaan lähtökohtaisesti positiivisesti, sillä nähtävästi iso osa Ramboll-konsernin liiketoiminnasta on Markku Moilasen alaisuudessa kasvanut sekä ylärivin että myös alarivin osalta. YIT:n osalta olisi nyt tärkeää, että tuloskehitys saataisiin kestävästi käännettyä parempaan suuntaan, jotta yhtiö voisi myös selkeämmin keskittyä strategiansa toteutukseen.”

 

Markku Moilanen:

Syntynyt 1961,

Tekniikan tohtori, Teknillinen korkeakoulu, Tuotantotalouden laitos, 2009.

Naimisissa, neljä aikuista lasta  

Ammatillinen kokemus:

Ramboll Group: Group Executive Director and Chief Operating Officer, Pohjoismaat, Iso-Britannia ja Yhdysvallat sekä Group Executive Boardin (GEB) jäsen 2015 alkaen

Ramboll Finland Oy: toimitusjohtaja 2007–2015

Fortum Oyj: Vice President, Customer Services, 2001–2007

Luottamustoimet:

Teknologiateollisuus ry: hallituksen jäsen ja hallituksen työvaliokunnan jäsen 2015–2020

Eltel AB: hallituksen jäsen 2017–2020

Suunnittelu- ja konsultointiyritykset SKOL ry: hallituksen puheenjohtaja 2015–2018

EQT Partners: Industrial Advisor 2019 alkaen

Tätä artikkelia on kommentoitu 18 kertaa

18 vastausta artikkeliin “YIT nimitti uuden toimitusjohtajan talon ulkopuolelta”

 1. Nyt arvioituna edellisen tj:n sivuun siirtämisen perusteet olivat aika laihat? Uusi valinta prosessi olisi voinnut olla pidempi ja uskottava.

 2. Onpa yllättävä valinta. Toimitusjohtajaksi henkilö, jolla ei ole kokemusta urakointipuolelta… Joka tapauksessa onnea Markulle uuteen tehtävään.

  1. Milloin rakennusliikkeen toimitusjohtajan olisi tarvinnut ymmärtää jotakin rakentamisesta tai urakoinnista? Siitä on aikaa. Nykyään nämä ponnekkaat alkavat olemaan yhä enemmän haaveilijoita ja toimitusjohtajan virat puolittain järjestettyjä paikkoja, kuten poliittisetkin virat. Asiaosaamisella ei ole ollut aikoihin mitään merkitystä. Katsokaapa hieman ympärillenne ja käykää jututtamassa näitä mallikkaita toimitusjohtajia, niin huomaatte, että melko pienillä avuilla otetaan tehtävää vastaan.

   1. Kun ei tiedä ja tunne henkilöä, on helppo heittää sivusta. Hyvä, että urakointimaailmaankin tulee raikas tuulahdus.

  1. Onneksi olkoon YIT:lle sekä sen uudelle toimitusjohtajalle! Jos historia yhtään ennustaa tulevaisuutta, veikkaan, että YIT:llä voi olla edessä parin vuoden sisällä joitain pieniä ja keskisuuria yritysostoja joiltakin liiketoiminta-alueilta, kun YIT:hen on valittu kannattavuuden johtamisesta sekä yritysostoista ja yritysostojen organisaatioon sulauttamisista taustaa omaava toimitusjohtaja, jolla on laajat kansainväliset verkostot rakennusalalla niin pohjoismaissa kuin useissa muissa maissakin. Ne saattavat mahdollistaa monenlaista uutta tulevaisuutta YIT:lle myös Suomen rajojen ulkopuolella. Jättisuuria käännöksiä en tässä tapauksessa odota, vaan ennemmin pieniä ja keskisuuria askeleita uusiin suuntiin, askelien kannattavuuteen koko ajan huomiota samalla kiinnittäen.

   1. Unohdit mainita, että onhan YIT kutsumustyöpaikka niin monille, ei siellä osaamisen tai rahan takia olla.

 3. Eikö nyt olisi hiukan nuorempaa kaveria löytynyt. 3-4v ja eläkkeelle. Onko motivaatiota vielä tuon ikäisellä??

  1. Eiköhän tässä haettu keulakuvaksi nimekästä isoihin liikkuihin keskittyvää yleisjohtajaa, joka voi joillekin salkunhoitajille ja pörssianalyytikoille olla uskottava valinta. Tuskin alkaa opettamaan rakentajille tai gryndereille, miten temput tehdään. Kuuskymppinen kaveri ei tosiaankaan ole liian vanha vetämään pörssiyhtiötä. Moilanen taitaa olla vielä aika hyvässä fyysisessä kondiksessa.

 4. Toimitusjohtajan työ on varmasti paljon keulakuvana olemista ja näkisin että hyvät verkostot (siis ei se että tuntee lähi pubin kaikkien asiakkaiden äidin toisen nimen), sosiaaliset kyvyt ja ihmisten innostaminen ovat mielestäni todella tärkeitä ominaisuuksia. YIT kokoisessa firmassa on sitten joka hommaan oma johtaja tai päällikkö jotka sitten huolehtivat siitä omasta pläntistä. Eli en näkisi että toimitusjohtajan YIT:n kokosessa firmassa tarviis olla enää mikään varsinainen rakentamisen osaaja, mutta hyvä ihmisten kuuntelija ja käsittelijä kylläkin.

  1. Silloin tarvitaan psykologia jos hyvää kuuntelijaa kaivataan. Olen käytettävissä 600 000€ vuosipalkalla, jos kuuntelijaa tarvii. Siihen vuosipalkkaan kuuntelen ja saatan joskus sanoakin jotain, jos on pakko. Jos tuohon lisätään vielä 200 000€ extraa, alan tuntemaankin ja vaikka ketä. Vielä jos saan irtisanomisrahan etukäteen, saan hankittua uuden kellon ja puvun, sekä aloitan bumbfitnessin.

   1. Hyvä juttu. Voitaisiin tehdä ehkä diili, jos läpäiset koevaiheen. Koevaiheessa testataan verkostoa. Sovi palaveri kolmen taseeltaan miljardiluokan, pohjoismaista kiinnostunee kansainvälisen asuntosijoitusorganisaation ylimmän johdon kanssa ensi viikon keskiviikoksi. Veikkaan, ettei verkostosi riitä siihen, että pääsisit edes keskustelemaan isompien johtajien palaveriajoista, saati että pääsisit neuvottelemaan isommista kuvioista. Verkostojen olemassaololla on merkitystä siinä, että missä pöydissä ja kenen kanssa pääsee edes keskustelemaan.

    Näen itse samoin, että YIT:n kokoisessa firmassa on erilaisia johtajia ja päälliköitä kyllä monenlaisiin substansseihin. Ylimmän johdon ei tarvitse olla itse kaiken ekspertti, mutta tämän tulee osata sekä kuunnella että auttaa eteenpäin firmansa johtajistoa, ja osata suodattaa saamaansa informaatiota. Psykologeista osa on hyviä kuuntelijoita, osa ei. Mutta he useinkaan eivät osaa suodattaa kuulemaansa yrityksen kannalta hyödyntää kuulemaansa liiketoiminnallisesti, kun taas se on on toimitusjohtajien tehtävässä aika keskeinen puoli, että osaa kuulla ja nähdä, mitä yrityksessä oikeasti tapahtuu. Psykologin ei tarvitse ottaa kantaa siihen, mikä potilaalta kuullussa on totta muutoinkin kuin vain henkilön kokemuksena. Yritysjohdon taas pitää ottaa jatkuvasti kantaa kaiken runsaan ja samalla vajavaisen informaation keskellä siihen, mihin ja kehen missäkin asiassa uskoo. Eli että missä vaikkapa jonkun yksikön todelliset kannattavuusongelmat piilevät, tai että onko järkevää myydä joku kiinteistökokonaisuus juuri nyt tietyllä hinnalla jollekin, vai kannattaisiko odottaa vielä parempaa tarjousta.

    1. Tuo otti näköjään aivan tosissaan. Nämä pöydät joista Tuo yrittää selittää ovat täyttä potaskaa, jos sinulle on uskoteltu niin, sinua on aika jykevästi kusetettu. Yritys, sen nykytila, menneisyys, koko jne. ovat se mikä vaikuttaa niihin uskomattoman hienoihin pöytiin pääsemisessä. Jos nyt valittu toimitusjohtaja laitettaisiin johtamaan n.1 miljoonan liikevaihtoa pyörittävää yritystä kasvutavoitteineen, hyvin mahdollista, että työ olisi hänelle liian vaativa, syystä, että hän ei silloin olisi valmiissa pöydässä. Näin se vaan valitettavasti menee.

     Mutta se, että valitaan poliittiseen virkaan tai vaikka nyt sitten YIT;n toimitusjohtajaksi tarvitsee verkostoitumista, sitä paljon puhuttua pientä piiriä josta bongahtaa, sillä ei ole osaamisen kanssa paljoakaan tekemistä. Joten kaikki joukolla verkostoitumaan. Aloitetaan vaikka rakennusalan tinderistä.

     1. Nimenomaan en ottanut tosissani. Sarkasmi on toki vaikea laji vastauksissa.

      Minulle ei ole kukaan uskotellut pöydistä mitään. Toki yrityksillä on omat liikesuhdehistoriansa, ja siihen liittyvät verkostonsa ja asiakaskokemuksensa. Sen lisäksi kuitenkin myös kullakin ihmisellä on jonkinlainen suhdeverkosto, joka on eri ihmisillä laajuudeltaan ja sisällöltään erilainen. Se lienee totta, että miljardiluokan yrityksen johdosta voi olla vaikea hypätä miljoonan euron liikevaihdon yritykseen tai päinvastoin.

   2. Minulla on kolleega joka on aika noheva ja kykenee tekemään päätöksiä hyvinkin nopeasti tarpeen vaatiessa ja puuttuu asioihin aktiivisesti (välillä ehkä vähän liikaakin), mutta hän on aika huono kuuntelemaan hänelle annettu informaatiota. Tämä johtaa monesti tilanteisiin ”mitä minä sanoin”..

 5. Tuotantotalouden oppimäärä taskussa. Aika näyttää, oliko tarkoitus oikaista kulurakennetta?

Jätä kommentti

Viimeisimmät näkökulmat