Kokeile kuukausi maksutta

Espoon kaupunginhallitus kiirehtii Tapiolan uimahallin peruskorjausta -aiemmin ryhtymiseen kului yli kuusi vuotta

Kaupunginhallitus haluaa hankesuunnitelman käsittelyynsä ennen kesää.

Alkalikiviainesreaktion vaurioittamaa kiviainesta betonin vetokoekappaleessa. Vaurioituneessa kiviaineessa näkyy vaalea reunus. Tapiolankin ongelmat liittyvät reaktioon. Kuva: Jukka Lahdensivu
Kuuntele juttu

Kaupunginhallitus päätti, että Tapiolan uimahalli peruskorjataan rakennuksen suojeluarvot säilyttäen.

Lisäksi kaupunginhallitus päätti korjauksen perusperiaatteista, joista keskeisimmiksi nousivat keskeisten rakenteiden vähintään 50 vuoden elinkaari, puku- ja pesutilojen vähäinen laajennus, tiukka kustannusten hallinta ja käyttöönotto vuonna 2024.

Lisäksi kaupunginhallitus kehottaa teknistä ja ympäristötointa laatimaan Tapiolan uimahallin peruskorjauksen hankesuunnitelman viipymättä niin, että se tuodaan kaupunginhallituksen käsiteltäväksi ennen kesää 2021.

Uimahallin toiminnallisuuden lisäämiseksi valmistelussa selvitetään vielä mahdollisuuksia lisätä rakennuksen vanhan laajennusosan vähäisen laajentamisen yhteydessä pieni opetusallas. Sen rakentaminen ei saa viivästyttää hanketta ja eikä aiheuttaa kuin ”vähäiset” kustannukset.

Uiminen hallissa päättyi vuonna 2016 ja halli on ollut pitkään suljettuna korjaukseen liittyvän eipäs-juupas -keskustelun vuoksi.

20 vuoden ruljanssi

Tapiolan uimahallin peruskorjaus ja siihen liittyvät viivästymiset eivät ole uusi asia. Ensimmäisen kerran hallin korjaustöiden viivästymisestä kerrottiin Helsingin Sanomissa jo vuonna 1998 eli yli kaksikymmentä vuotta sitten. Silloin kerrottiin, että uimahalli on päässyt huonoon kuntoon ja ”vaatisi nopeaa korjaamista”.

Noin yhdeksän miljoonaa euroa maksava peruskorjaus alkoi lopulta vasta vuoden 2004 alussa ja valmistui vuonna 2005. Peruskorjauksen yhteydessä toteutettiin myös laajennus. Hanke poiki arkkitehtuuripalkinnon alkuperäisen arkkitehtuurin ansiokkaasta säilyttämisestä.

Pian peruskorjauksen valmistuttua ilmeni kuitenkin uusia kosteusongelmia, joita ryhdyttiin korjaamaan vuonna 2015. Korjaukset eivät ole edenneet toivotulla tavalla, sillä laattojen poistaminen ja kiinnittäminen uudelleen eivät tuottaneet odotettua tulosta vaan eteen on tullut aina vain uusia ongelmia.

Uudet korjaukset ja tutkimukset ovat tähän mennessä tulleet maksaneet jo miljoonia euroja. Korjauksiin on alunperin arvioitu kuluvan 21 miljoonaa euroa, mutta liki 90 prosentin korjausaste nostanee kustannuksia vääjäämättä vielä huomattavasti lisää.

Vanhojen uimahallien piilevä riesa

Tapiolassakin betonirakenteita rikkovaa alkaalikiviainesreaktiota ei aiemman peruskorjauksen aikaan vielä osattu tunnistaa.

Alkalikiviainesreaktio on Suomen oloissa harvinainen, mutta viime vuosina sitä on löydetty myös esimerkiksi Tampereen Hervannan uimahallista ja aiemmin myös Kalevan uintikeskuksesta.

Reaktio voidaan varmistaa laboratoriokokeissa. Rapauman on saanut aikaan alkalipiidioksidireaktio.

Esimerkiksi Kalevan uimahallin pääaltaassa rapautuminen paljastui vasta, kun altaiden oikaisuvalua oli purettu noin 30 millimetriä. Paljastunut betoni ei ollutkaan niin hyvälaatuista kuin odotettiin. Uimahallissa jouduttiin piikkaamalla poistamaan noin 70–150 millimetriä rapautunutta betonin pintaosaa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Espoon kaupunginhallitus kiirehtii Tapiolan uimahallin peruskorjausta -aiemmin ryhtymiseen kului yli kuusi vuotta”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat