SRV kirjaa arvonalennusta kauppakeskuksesta, jota se ei enää edes omista

Helsingin Kalasatamassa sijaitseva kauppakeskus Redi aiheuttaa edelleen harmaita hiuksia rakentajalleen SRV:lle, vaikka se on jo myynyt kauppakeskuksen.

SRV tarkensi myöhään keskiviikkoiltana ohjeistustaan viime vuoden operatiivisesta liikevoitosta. Nyt yhtiö arvioi lukeman olevan 3-6 miljoonaa euroa, kun aiempi ohjeistus oli ollut, että vuoden 2020 operatiivinen liikevoitto paranisi vuoteen 2019 verrattuna ja olisi positiivinen. Vuonna 2019 yhtiön operatiivinen liiketulos oli peräti 97 miljoonaa euroa tappiollinen.

SRV:n uusi arvio operatiivisesta liiketuloksestaan jää selvästi analyysiyhtiö Inderesin ennusteesta. Inderes oli ennakoinut SRV:n oikaistuksi liikevoitoksi noin 21,2 miljoonaa euroa. Tästä huolimatta analyysiyhtiö on sitä mieltä, että operatiivisesti SRV on menossa oikeaan suuntaan.

SRV:n vuoden 2020 operatiiviseen liikevoittoon vaikuttavat Sijoittaminen-segmentin tase-erien arvostusten muutokset, joiden negatiivinen yhteisvaikutus on noin 12 miljoonaa euroa. Arvostusten muutokset koostuvat kauppakeskus Redin lisäkauppahinnan arvon alentumisesta, kauppakeskus Pearl Plazan luokittelun muutoksesta ja kahden muun omaisuuserän arvon tarkistuksesta. Ilman näitä tase-erien arvostukseen tehtäviä tarkistuksia vuoden 2020 operatiivinen liikevoitto olisi ollut arviolta 15-18 miljoonaa euroa.

SRV myi osuutensa kauppakeskus Redistä jo helmikuussa 2020. Kaupan yhteydessä sovittiin 50 miljoonan euron mahdollisesta tulevaisuudessa maksettavasta lisäkauppahinnasta, josta yhtiö kirjasi saman tien 13,5 miljoonan euron lisäkauppahintasaamisen. Kauppakeskus Redin päivitetyn kassavirtapohjaisen ennusteen johdosta SRV joutuu kuitenkin nyt kirjaamaan lisäkauppahintasaamiseen arvonmuutoksen, jolla on noin 13 miljoonan euron negatiivinen vaikutus vuoden 2020 operatiiviseen liikevoittoon.

Yhtiön omistus Pietarissa sijaitsevasta Pearl Plaza -kauppakeskuksesta oli aiemmin luokiteltu myytävänä olevaksi omaisuuseräksi. Koronapandemian toinen aalto oli merkittävin syy myyntineuvotteluiden päättymiseen tuloksettomina. Kohteen luokittelu palautetaan osuudeksi osakkuus- ja yhteisyrityksissä, millä on noin 6 miljoonan euron positiivinen vaikutus vuoden 2020 operatiiviseen liikevoittoon. SRV jatkaa strategiansa mukaisesti kohteen kehittämistä tarkoituksenaan myydä omistuksensa markkinatilanteen niin salliessa.

Lisäksi yhtiö tekee tarkistuksia kahden muun Sijoittaminen-segmentin omaisuuserän arvoon siten, että tarkistuksilla on yhteensä noin 5 miljoonan euron negatiivinen vaikutus vuoden 2020 operatiiviseen liikevoittoon.

SRV Yhtiöt oyj julkistaa vuoden 2020 tilinpäätöstiedotteensa torstaina 4. helmikuuta.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “SRV kirjaa arvonalennusta kauppakeskuksesta, jota se ei enää edes omista”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat