Kokeile kuukausi maksutta

Kaupunki alkoi repiä vahingossa Malmin vanhaa kiitorataa, poliisit soitettiin paikalle – ”Kyllä sydämeen osui”

Helsingin kaupunki repi ylös Malmin lentoaseman vanhojen kiitoratojen osia tiistaina. Purkutyöt liittyvät hälytysajoneuvojen reittien rakentamiseen alueella.

Kuva Malmin lentokentästä huhtikuulta 2018. Kuva: Mika Ranta / HS

Paikalla oli Malmin lentokentän ystävät ry:n mukaan kaivinkone, joka repi vanhimpia ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaimpia kiitoradan osia pois.

Alueella on Uudenmaan elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskuksen (ely-keskus) asettama vaarantamiskielto, jonka mukaan alueella ei saa tehdä sellaisia toimia, jotka voivat vaarantaa alueen kulttuurihistoriallista arvoa.

Keskiviikkona kaupunki pyysi anteeksi rakennustöitä. Kaupunkiympäristön toimiala kertoi viestipalvelussa Twitterissä kaivamisen olleen ”inhimillinen vahinko ja virhe”. Kaupunkiympäristö pahoitteli tapahtunutta ja kertoi purkutöiden liittyvän pelastuslaitoksen hälytysajoreitin painumakorjauksiin.

HS ei saanut soittopyyntöönsä keskiviikkoaamuna vastausta Helsingin kaupunkiympäristöstä.

Kaupungin kaivamat kiitoradat ovat kaikkein vanhimpia ja arvokkaimpia osia lentokentän kenttäalueesta, kertoo Malmin lentokentän ystävät ry:n puheenjohtaja Timo Hyvönen.

”Kyllä se aika sydämeen osui”, Hyvönen kuvailee työn jälkeä.

”Siellä kaivettiin juuri niistä kaikkein vanhimpia ja arvokkaimpia kiitotien pätkiä, alkuperäisiä betonilaattoja. Nuo kerrostumat ovat juuri niitä suojelun perusteita. Jos ne tuhotaan, niin se laskee tämän alueen arvoa ja vähentää suojelun perusteita.”

Hyvösen mukaan kaupunki rikkoo nyt kieltoa.

Kaupungin toimista tehtiin ilmoitus myös Helsingin poliisille.

Helsingin kaupungin toimet Malmin lentokentän tyhjentämiseksi alkoivat jo viime vuoden puolella. Häätöpäätös saatiin maaliskuussa.

Alueen säilyttämisestä lentokäytössä on käyty useita oikeusprosesseja. Asiaa on käsitelty myös Helsingin kaupunginvaltuustossa lukuisia kertoja.

Malmin lentokentän asuntorakentamisesta päätettiin ensimmäisen kerran jo vuonna 2014. Kansalaisaloitetta käsiteltiin vuonna 2016. Uusimpia asemakaavoja kaupunki on käsitellyt tänä vuonna.

Taistelu Malmin puolesta ei Hyvösen mielestä ole vieläkään ohi. Yhdistys aikoo tuoda uuden esityksen kansanäänestyksestä uuteen kaupunginvaltuustoon elokuussa.

Hyvönen ei ole laskenut kuinka monta Malmin lentokenttää puolustavaa kaupunginvaltuutettua uuteen valtuustoon hyväksyttiin, mutta on toiveikas asiassa.

”Toivon, että kaupunginvaltuusto oikeasti kuuntelisi nyt kaupunkilaisten ääntä.”

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kaupunki alkoi repiä vahingossa Malmin vanhaa kiitorataa, poliisit soitettiin paikalle – ”Kyllä sydämeen osui””

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat