Kokeile kuukausi maksutta

Varkauteen suunnitellaan kallioon rakennettavaa kaukolämpövarastoa

Investointipäätöstä odotetaan loppuvuodesta.

Kaukolämpöyhtiö Varkauden Aluelämpö suunnittelee kaukolämpöverkoston toimintaa optimoivaa lämpövarastoinvestointia. Tarkoituksena on varastoida kaukolämpöä lämpöpumpputeknologian avulla kallioon.

”Tärkein tavoitteemme on edistää Riikinvoiman ekovoimalaitoksen meille tuottaman energian hyötykäyttöä, jolloin energian tuotanto ja kysyntä saadaan kohtaamaan nykyistä paremmin. Hukkalämpöjä syntyy jopa lämmityskauden aikana, ja ne on saatava nykyistä paremmin talteen”, Varkauden Aluelämmön toimitusjohtaja Mikko Onkalo sanoo tiedotteessa.

Lämpövarastossa hyödynnetään useita eri teknologioita. Tarkoitus on varastoida ylimääräistä kaukolämpöä kallioon aina, kun se on mahdollista, ja ottaa käyttöön lämpöpumppujen avulla tarpeen mukaan.

”Se parantaa huomattavasti CHP- ja jätteenpolttolaitosten yleistä ongelmaa lämmöntarpeen ja -tuotannon eriaikaisuudesta”, sanoo hankkeen esisuunnittelusta vastaavan Swecon energiaratkaisujen asiantuntija Riku Maidell.

Investoinnin kokonaiskustannukset ovat maltilliset esimerkiksi kallioluolan louhimiseen tai maanalaisen vesivaraston rakentamiseen verrattuna. Alustavan arvion mukaan investoinnin suuruus on 3–5 miljoonaa euroa, ja investointipäätöstä odotetaan loppuvuodesta.

”Hukkaenergian määrä on niin suuri, että investointi maksaa itsensä hyvin nopeasti takaisin”, Maidell sanoo.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Varkauteen suunnitellaan kallioon rakennettavaa kaukolämpövarastoa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat