Kokeile kuukausi maksutta

Espoo kaavailee nyt kulttuurikeskuksen yhteyteen maan päälle tulevaa laajennusta – aiemmin sitä suunniteltiin maan alle

Espoon kaupunki suunnittelee Tapiolassa sijaitsevan Espoon kulttuurikeskuksen viereen uutta esityssalia tarvittavine oheistiloineen. Espoon kaupunginhallitus käsittelee uuden esityssalin toteuttamista 20. syyskuuta.

Havainnekuvassa näkyy Espoon kulttuurikeskuksen laajennusosan sijainti vihreän kentän ja Kulttuuriaukion välissä. Rakennuksen arkkitehtuuri tarkentuu vasta myöhemmin. Kuva: Espoon kaupunki
Kuuntele juttu

Laajennusosa tulisi kulttuurikeskuksen viereen Kulttuuriaukion pohjoisreunaan, ja se liittyisi kulttuurikeskukseen galleriatilan välityksellä. Kun sali tulisi kiinteäksi osaksi nykyistä kulttuurikeskusta, esimerkiksi aulatiloja voidaan hyödyntää mahdollisimman tehokkaasti.

Kulttuurikeskuksen laajennuksen tarkempi hankesuunnitelma, johon sisältyvät myös suunnittelu- ja rakentamisaikataulu sekä rahoitusohjelma, on tarkoitus tuoda kaupunginhallituksen käsittelyyn toukokuun 2022 loppuun mennessä. Kun laajennuksen kaavalliset reunaehdot ovat varmistuneet ja hankesuunnitelma on hyväksytty, käynnistetään laajennuksen varsinainen suunnittelu.

Espoo käynnistää myös kulttuurikeskuksen laajennuksen edellyttämän asemakaavamuutoksen laadinnan. Tarkasteltavaan alueeseen on perusteltua sisällyttää myös kaupungin omistamien Tapiolan Urheilutalo oy:n ja Kaupinkallion Paikoitustalo oy:n tonttien kehittäminen.

Myös nykyisen kulttuurikeskuksen pidemmän tähtäimen kehittäminen käynnistetään. Tavoitteena on kulttuurikeskuksen uudistaminen ja peruskorjaaminen kymmenen vuoden kuluessa. Kulttuurikeskus avattiin noin 30 vuotta sitten.

Koko Kulttuuriaukiota on määrä kehittää riittävän suurena ja eheänä kaupunkitilana. Se mahdollistaa erilaisten tapahtumien järjestämisen. Aukiota on tarkoitus rauhoittaa autoliikenteeltä.

Maan päälle tuleva laajennus on maanalaista edullisempi

Aiemmin Espoo kaavaili uutta esityssalia osin maan alle. Vielä syksyllä 2015 Espoon kaupunki kertoi maan alle rakentamisen olevan Kulttuuriaukiolla geoteknisesti edullista, koska pohjamaa on hiekkaa ja sen alla on kallio. Kun kulttuurikeskuksen peruskorjauksen ja laajennuksen hankesuunnittelua tehtiin vuonna 2020, hanke todettiin kuitenkin kaupunginhallituksen vuonna 2017 tekemään laajennus- ja peruskorjauspäätökseen nähden merkittävästi suuremmaksi ja kustannuksiltaan korkeammaksi.

Arvioiden mukaan aiempi suunnitelma maan alle rakennettavine tiloineen ja kulttuurikeskuksen peruskorjauksineen olisi tullut maksamaan jopa noin 140 miljoonaa euroa. Sen vuoksi todettiin tarpeelliseksi selvittää hankkeen jatkoedellytyksiä uudelta pohjalta.

Uusi esityssali korvaa Espoon kaupunginteatterin käytössä nyt olevan Revontulihallin. Uudelle esityssalille on tarvetta lähivuosina, koska Revontulihalli on tulossa elinkaarensa päähän.

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Espoo kaavailee nyt kulttuurikeskuksen yhteyteen maan päälle tulevaa laajennusta – aiemmin sitä suunniteltiin maan alle”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat