Kokeile kuukausi maksutta

Betolar aikoo listautua pörssiin – liikevaihto vasta tuhansia euroja, tavoite yli miljardissa

Sementin korvaamista betonin tuotannossa kehittelevä Betolar suunnittelee listautumista Helsingin pörssin First North -markkinapaikalle.

Kuvaa työskentelystä Betolarin laboratoriossa Kannonkoskella. Siellä sijaitsee myös yrityksen pääkonttori. Kuva: Alpertti Rieskjarvi / Ruoste Productions

Suunnitellussa listautumisannissa Betolar tarjoaa merkittäväksi uusia osakkeita. Yhtiö pyrkii keräämään listautumisannilla noin 35 miljoonan euron bruttovarat.

Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen, tietyt SP-Rahastoyhtiön hallinnoimat rahastot, Ahlström Invest, Nidoco, Merimieseläkekassa ja S-Pankki Fenno Osake ovat sitoutuneet merkitsemään osakkeita listautumisannissa yhteensä noin 24 miljoonalla eurolla.

Listautumisen tavoitteena on mahdollistaa Betolarin kasvustrategian toteutuminen. Listautuminen mahdollistaisi myös yhtiön pääsyn pääomamarkkinoille lisärahoituksen hankkimiseksi ja omistuspohjan laajenemisen sekä kotimaisilla että ulkomaisilla sijoittajilla. Listautuminen kasvattaisi Betolarin näkyvyyttä ja siten sijoittajien, liikekumppanien ja asiakkaiden yleistä kiinnostusta yhtiötä kohtaan. Listautuminen mahdollistaisi myös osakkeiden tehokkaamman käytön henkilöstön palkitsemisessa ja yritysjärjestelyiden yhteydessä.

Betolar on vuonna 2016 perustettu suomalainen kasvuvaiheen materiaaliteknologiayritys. Betolar ei itse valmista rakennusmateriaaleja, vaan se tarjoaa suojattua materiaaliteknologiaa, jatkuvasti kehittyvää data- ja tekoälyalustaa sekä kaupallista ja teollista osaamistaan asiakkaidensa käyttöön.

Yhtiön Geoprime-ratkaisulla voidaan muuntaa aiemmin vähän hyödynnettyjä tai hyödyntämättömiä teollisuuden sivuvirtoja betonin valmistuksessa käytettävän sementin korvikkeeksi. Betolarin mukaan sen tekoälyä hyödyntävät materiaali- ja tuotantokehitysinnovaatiot voivat vähentää hiilidioksidipäästöjä raaka-ainetasolla jopa 80 prosenttia perinteiseen, sementin käyttöön perustuvaan betonin valmistukseen verrattuna.

”Betolar on kehittänyt rakennusalalle ainutlaatuisen teknologia- ja palveluratkaisun, joka vastaa betonirakentamisen suurimpiin kestävyyshaasteisiin. Yhtiö sai ensimmäiset patenttinsa vuonna 2019, ja sen jälkeen Geoprime-materiaaliteknologian, data- ja tekoälyalustan sekä kaupallisen ratkaisun kehittäminen ovat edenneet nopeasti. Uskomme, että Geoprime-ratkaisu tulee olemaan Euroopan ja Aasian kohdemarkkinoilla merkittävässä asemassa ja että tämä muodostaa Betolarille merkittävän liiketoimintamahdollisuuden 200 miljardin euron arvoisilla globaaleilla sementtimarkkinoilla”, hallituksen puheenjohtaja Tero Ojanperä sanoo tiedotteessa.

Tähän mennessä Betolarin liikevaihto on ollut hyvin pientä, vain tuhansia euroja. Yhtiön tavoitteet ovat kuitenkin kovat. Listautumisesitteensä mukaan yhtiö tavoittelee vuoteen 2026 mennessä 200 miljoonan euron liikevaihtoa ja positiivista liiketoiminnan rahavirtaa. Kymmenen vuoden kuluessa liikevaihdon pitäisi olla jo yli miljardi euroa.

Yhtiön suunniteltu ansaintamalli perustuu Geoprime-konseptin lisensiointiin. Yhtiö odottaa liiketoimintansa tuottavan liikevaihtoa eri teollisuuden aloilla toimivien tahojen maksaessa jatkuvia lisenssimaksuja käyttöönsä hankkimistaan Geoprime-ratkaisuista sekä lisenssimaksuun yhdistetyistä tai erikseen veloitettavien kemikaalien jälleenmyynnistä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Betolar aikoo listautua pörssiin – liikevaihto vasta tuhansia euroja, tavoite yli miljardissa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat