Nuorisosäätiön entistä toimitusjohtajaa ja entistä hallituksen puheenjohtajaa vastaan nostettu syytteitä

Syyttäjät ovat nostaneet syytteitä Nuorisosäätiön entistä toimitusjohtajaa ja entistä hallituksen puheenjohtajaa vastaan useista eri epäillyistä rikoksista Nuorisosäätiön toiminnassa vuosina 2014–2017. Lisäksi syytteitä on nostettu useita henkilöitä vastaan liittyen Nuorisosäätiön kanssa toteutettuihin liiketoimiin.

Kuva: Petri Krook / HS

Syytteitä on nostettu liittyen Nuorisosäätiön yhteistyötahon rakennusliike Pallas-Rakennus Päijät-Häme oy:n (ent. Salpausselän Rakentajat oy) toiminnassa tapahtuneisiin entisen johdon aikaisiin törkeisiin lahjomisiin elinkeinotoiminnassa ja törkeisiin kavalluksiin vuosina 2014–2016. Syytteitä on nostettu törkeästä lahjuksen ottamisesta elinkeinotoiminnassa Nuorisosäätiön entistä toimitusjohtajaa ja entistä hallituksen puheenjohtajaa vastaan.

Samaan kokonaisuuteen liittyen syytteitä on nostettu myös avunannosta törkeään lahjomiseen elinkeinotoiminnassa, törkeään kavallukseen ja törkeään kirjanpitorikokseen Virossa toiminutta suomalaista liikemiestä vastaan sekä törkeästä rahanpesusta kahta muuta henkilöä vastaan.

Yhtiöstä kavalletuiksi epäiltyihin varoihin liittyen on lisäksi nostettu syyte avunannosta törkeään kavallukseen ja törkeään kirjanpitorikokseen Viron kansalaista vastaan sekä avunannosta törkeään kavallukseen ja törkeään kirjanpitorikokseen toista henkilöä vastaan.

Lisäksi Virossa toiminutta suomalaista liikemiestä syytetään myös 15.4.2021 nostetun syytteen perusteella avunannosta henkilökohtaiseen veropetokseen liittyen Pallas-Rakennus Päijät-Häme oy:stä nostettuihin peiteltyihin osinkoihin. Pallas-Rakennus Päijät-Häme oy:lle vaaditaan myös yhteisösakkoa perustuen yhtiössä tapahtuneeksi epäiltyyn törkeään lahjomiseen elinkeinotoiminnassa.

Sekä Nuorisosäätiön entistä toimitusjohtajaa että entistä hallituksen puheenjohtajaa syytetään myös törkeästä kavalluksesta ja törkeästä väärennyksestä liittyen Nuorisosäätiön Tallinnasta vuonna 2016 hankkimaan tonttiin osoitteessa Juhkentali 48 ja siitä maksettuun epäiltyyn ylihintaan. Virossa toiminutta suomalaista liikemiestä syytetään näiden Nuorisosäätiöstä kavalletuiksi epäiltyjen varojen osalta avunannosta törkeään kavallukseen.

Lisäksi Nuorisosäätiön entistä toimitusjohtajaa ja entistä hallituksen puheenjohtajaa syytetään törkeästä lahjuksen ottamisesta elinkeinotoiminnassa Nuorisosäätiön yhteistyötaholta LRG Group oy:ltä (ent. Rakennusliike Leimarakentajat oy) vuonna 2014. Samassa kokonaisuudessa syytetään törkeästä lahjomisesta elinkeinotoiminnassa yhtiön edustajaa ja avunannosta törkeään lahjomiseen yhtiön työntekijää sekä törkeästä rahanpesusta kolmatta henkilöä epäiltyjen lahjusvarojen käsittelyn osalta. LRG Group oy:lle vaaditaan myös yhteisösakkoa perustuen yhtiössä tapahtuneeksi epäiltyyn törkeään lahjomiseen elinkeinotoiminnassa.

Nuorisosäätiön entistä toimitusjohtajaa syytetään myös törkeästä veropetoksesta Nuorisosäätiön varainsiirtoverotuksessa vuonna 2017 tehdyn kiinteistökaupan osalta.

Kaikki epäillyt ovat esitutkinnassa kiistäneet syyllistyneensä epäiltyihin rikoksiin.

Kokonaisuudessa on tehty myös päätöksiä syyttämättä jättämisestä todennäköisten syiden puuttumisen johdosta Nuorisosäätiön epäillyn törkeän avustuspetoksen osalta, Nuorisosäätiön yhteistyötahojen LMC-Rakennus oy:n ja LV-Asuntomyynti oy:n laskutuksiin liittyneiden kavallusrikosepäilyjen osalta, SSR:n varojen kavallusepäilyn osalta neljälle henkilölle, avunannosta henkilökohtaiseen veropetokseen epäillylle virolaiselle henkilölle sekä osasta Leimarakentajat oy:tä koskevaa törkeää lahjomisepäilyä.

Esitutkinta Nuorisosäätiön toiminnassa epäillyistä muista rikoksista jatkuu vielä keskeneräisiltä osin Keskusrikospoliisissa ja Helsingin poliisissa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Nuorisosäätiön entistä toimitusjohtajaa ja entistä hallituksen puheenjohtajaa vastaan nostettu syytteitä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat