Kokeile kuukausi maksutta

VATT:n mukaan asumistuen korotukset eivät nostaneet tuensaajien vuokria

Tutkimuksen mukaan asumistuen korotukset kohdistuivat pienituloisille asumistuen saajille, eivätkä siirtyneet ainakaan merkittävässä määrin heidän vuokranantajilleen.

Yleistä asumistukea maksettiin Suomessa vuonna 2021 yhteensä 1,6 miljardia euroa 400 000:lle kotitaloudelle. Kuvituskuva Espoon Vermonniitystä: Katja Repo

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen VATT:n uuden tutkimuksen mukaan asumistuen korotukset kohdistuivat pienituloisille asumistuen saajille. Tutkimus toteaa, että korotukset eivät siirtyneet merkittävässä määrin heidän vuokranantajilleen.

Vuoden 2015 uudistuksessa asumistukijärjestelmää yksinkertaistettiin. Aiemmin yleisen asumistuen suuruutta rajoitti neliövuokraleikkuri, joka korvattiin uudistuksessa kokonaisvuokraa koskevalla ylärajalla, joka riippui vain kotitalouskoosta ja asuinkunnasta. Esimerkiksi 25-neliöisen asunnon neliövuokraleikkuri oli Helsingissä noin 15 euroa. Asumistukea maksettiin 25-neliöiseen asuntoon siis enintään 375 euron vuokran perusteella.

Tämä artikkeli on tarjolla vain Rakennuslehden tilaajille

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “VATT:n mukaan asumistuen korotukset eivät nostaneet tuensaajien vuokria”

Viimeisimmät näkökulmat