Kokeile kuukausi maksutta

Rakli: Rakentamisen määrä kääntyy ensi vuonna pääkaupunkiseudulla laskuun – viime vuosien kova tahti hiipuu

Näkymät ovat kuitenkin sumuiset.

Infrarakentaminen vähenee Suomessa ensi vuonna. Kuva: Liisa Takala.

Raklin katsauksen mukaan rakentamisen ja kiinteistöalan näkymät ovat sumuiset niin Suomessa kuin pääkaupunkiseudulla. Korkojen ja kustannustason nousu sekä talouden epävarmuudet vähentävät rakentamisen ja kiinteistökauppojen määrää. Rakentamisen määrän pääkaupunkiseudulla ennakoidaan laskevan ensi vuonna erityisesti asuntorakentamisessa, mutta myös toimisto- ja liikerakentamisessa.

Ennusteet Suomen BKT:lle vuodelle 2022 ovat aiempaa hieman korkeampia hyvän alkuvuoden ansiosta ja kasvuennusteet liikkuvat kahden prosentin molemmin puolin. Vuoden 2023 ennusteet ovat aiempaa pienempiä, välillä -0,5-0,5 prosenttia. Kiinteistö- ja rakennusalalla nousevat korot sekä hidastuva talouskasvu näkyvät heikentyvänä kysyntänä. Korkojen nousun ennakoidaan pysähtyvän vuoden 2023 alkupuoliskolla.Vuonna 2022 rakentamisen määrä Suomessa kasvaa kolme prosenttia erittäin hyvän alkuvuoden takia. Rakennusluvat ja uudet tilaukset ovat kuitenkin olleet laskussa jo kesästä. Aloitusten, erityisesti Asuntojen aloitusten, laskusuunta on jo nähtävissä.

Tämä artikkeli on tarjolla vain Rakennuslehden tilaajille

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rakli: Rakentamisen määrä kääntyy ensi vuonna pääkaupunkiseudulla laskuun – viime vuosien kova tahti hiipuu”

Viimeisimmät näkökulmat