Kokeile kuukausi maksutta

Miksi työmailla sattuu edelleen vakavia työtapaturmia? – Raksa-tv:n uusin jakso pureutuu työturvallisuuden tilaan

Rakentamisen työturvallisuuden tilaa avaa Skanskan turvallisuudesta vastaava johtaja Antti Leino. Hän toimii Rakennusteollisuus RT:n turvallisuusryhmän puheenjohtajana. Katso haastattelu painamalla kuvan keskellä olevaa painiketta tai tästä linkistä.

Rakentamisessa sattuu edelleen vakavia työtapaturmia, jopa kuolemia. Skanskan turvallisuudesta vastaava johtaja Antti Leino muistuttaa Rakennuslehden Raksa-tv:n haastattelussa, että rakennusala on edelleen korkean riskin toimiala. Kyse on siitä, miten hyvin riskit hallitaan.

Leino toimii myös Rakennusteollisuus RT:n turvallisuusryhmän puheenjohtajana.

Viime vuonna alalla sattuneista vakavista työtapaturmista noin puolet liittyi hänen mukaansa logistiseen ketjuun, nostoihin tai isojen työkoneiden kanssa työskentelyyn.

”Kun ihminen ja kone tai iso massa kohtaavat, on fysiikan lakien mukaista, että ihminen jää kakkoseksi. Se ei ole reilu kilpailuasetelma.”

Työturvallisuus on hänen mukaansa kuitenkin parantunut paljon isossa kuvassa. Esimerkiksi suojaimet ovat kehittyneet ja tietoisuus on parantunut.

Sen sijaan alalla on ”sokea piste” valmistelevissa töissä, kuten kuormanpuruissa. ”Vaaroja ei ole tunnistettu riittävän hyvin eikä niitä osata hallita.”

Kertaus kannattaa

Leino korostaa, että pääurakoitsija pystyy vaikuttamaan paljon työmaalla turvallisuustasoon – ja pitääkin vaikuttaa. Turvallisuutta ei tee vain yksi osapuoli. Viime kädessä kyse on tahtotilan asettamisesta ja sen kommunikoinnista.

Perehdytyksellä on iso rooli työturvallisuudessa. Hänestä on inhimillistä, että unohduksia ja lipsahduksia sattuu. Siksi asioita pitää käydä läpi säännöllisesti.

Skanska paransi viime vuonna turvallisuustasoaan 5,8:aan muutaman vuoden notkahduksen jälkeen.

Yrityksessä on nostettu Leinon mukaan tapetille valmistelevat työt. Huomiota on kiinnitetty liikkumiseen työmaalla sekä logistiseen valmistelevaan ketjuun, kuten vaakasiirtoihin ja nostotöihin.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Miksi työmailla sattuu edelleen vakavia työtapaturmia? – Raksa-tv:n uusin jakso pureutuu työturvallisuuden tilaan”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat