Kokeile kuukausi maksutta

Avin tarkastaja: Työturvallisuusvastuita siirretään liiaksi konsulteille

Tärkeät turvallisuussuunnitelmat saatetaan jättää kokonaan tekemättä, eikä rakennuttajan turvallisuuskoordinaattori niiden perään kysele, kertoo Avin tarkastaja Juha Sinerjoki.

Avin tilastojen mukaan eniten huomautettavaa löytyy putoamissuojauksesta, henkilönsuojaimista, henkilöstötiloista ja kulkuteistä.
Kuuntele juttu

Rakennusalalla sattui viime vuonna hieman yli 13 000 palkansaajan työpaikkatapaturmaa. Määrä laski edellisvuodesta noin prosentin. Tapaturmavakuutuskeskuksen tuoreen tilaston mukaan työpaikkatapaturmien taajuus kuitenkin nousi, koska tehtyjen työtuntien määrä väheni sattuneita vahinkoja enemmän.

Työsuojeluviranomaiset pyrkivät vähentämään rakennusalan työtapaturmia rakennuttajiin ja rakennustyömaihin kohdistuvalla valvontatyöllä. Niissä on Lounais-Suomen aluehallintoviraston tarkastajan Juha Sinerjoen mukaan paljastunut monia puutteita ja yksi keskeisimmistä liittyy vastuunjakoon.

”Rakennuttajat ovat usein kertaluontoisia tahoja ja heidän työturvallisuusvelvoitteitaan hoitavat ulkopuoliset konsultit erikseen sovitun valvojan tehtävän ohessa”, työsuojelun vastuualueella ja myös valtakunnallisessa valvontahankkeessa työskentelevä Sinerjoki toteaa.

Lain mukaan rakennustyömaan työturvallisuus on pääosin rakennuttajan käsissä. Rakennuttajan pitää myös seurata, huolehtia ja varmistaa, että rakennustyömaalla toimitaan terveellisesti ja turvallisesti.

Tärkeät turvallisuussuunnitelmat saatetaan silti jättää tekemättä.

”Rakennuttajan turvallisuuskoordinaattori ei niiden perään kysele. Tämä tilanne tulee usein esiin vakavaa tapaturmaa tutkittaessa”, Sinerjoki kertoo.

”Verrattaessa vuosien 2021 ja 2022 tarkastuksia keskenään, niin juuri mikään ei ole muuttunut. Eniten huomautettavaa löytyy putoamissuojauksesta, henkilönsuojaimista, henkilöstötiloista ja kulkuteistä”, hän lisää.

 

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Avin tarkastaja: Työturvallisuusvastuita siirretään liiaksi konsulteille”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat