Kokeile kuukausi maksutta

Safa palkitsi edelläkävijän joka inspiroitui DDR:n aikaisista betonielementtitaloista

Suomen Arkkitehtiliiton Safan kestävän kehityksen Tunnustuspaanu-palkinto on myönnetty kiertotalouden edelläkävijäarkkitehdille.

Arkkitehti Satu Huuhka. Kuva: Jonne Renvall

Palkinto myönnettiin arkkitehti Satu Huuhkalle perjantaina Vantaalla järjestetyillä Arkkitehtipäivillä.

”Huuhka näki kiertotalouden mahdollisuudet rakentamisessa ennen kuin moni muu Suomessa ja hän on tehnyt johdonmukaista työtä sen edistämiseksi jo toista vuosikymmentä”, Eko-Safan perustelee puheenjohtaja Juha Päätalo perustelee palkinnon saajan valintaa.

”Juuri tällaisia edelläkävijöitä rakennusala tarvitsee, jotta voimme uskottavasti kohdata ilmastonmuutoksen haasteet.”

Huuhka työskentelee rakennetun ympäristön tiedekunnan korjausrakentamisen tenure track -professorina Tampereen yliopistossa.

”Sain ensikosketuksen kiertotalouteen jo opiskelijana, kun professori Kari Salonen kysyi, mitä olin ajatellut lopputyön aiheeksi. Muistin tädiltä postissa saamani Helsingin Sanomien lehtileikkeen, jossa kerrottiin, miten Saksassa oli purettu DDR:n aikaisia betonielementtitaloja ja niiden elementtejä käytetty uudelleen. Halusin lähteä tutkimaan aihetta tarkemmin”, Huuhka kertoo.

Rakentamisen kiertotaloudesta ei tuolloin vielä puhuttu. Kuvaavaa on, että vastaanotto diplomityön aiheeseen joiltakin vanhemmilta alalla toimivilta kollegoilta oli vähättelevä. Nyt, 15 vuotta myöhemmin, Huuhka ohjaa työssään Tampereen yliopistossa kiertotalousaiheisia lopputöitä ja johtaa omaa Recet -tutkimusryhmäänsä sekä kahta kansainvälistä kiertotalouden tutkimushanketta.

Betonielementtien uudelleenkäyttö on tulevaisuutta

Recreate-hanke tutkii betonielementtien uudelleenkäyttöä sekä teknisten ominaisuuksien lisäksi sitä, miten niiden irrotus ja uudelleenkäyttö voisi olla kannattavaa liiketoimintaa. Hanke syntyi Huuhkan aloitteesta ja Huuhka koordinoi sitä sekä kansainvälisesti että Suomessa.

”Suomen toisessa pilottikohteessa Tampereella uudelleenkäytettävät elementit irrotetaan purettavasta toimistotalosta. Suunnittelukokoukset ovat hienoja hetkiä, kaikki ovat niin innolla mukana. Siinä tuntuu, kuin pantaisiin ihan uusi vaihde silmään”, Huuhka sanoo.

”Uskon, että kiertotalous on nyt todella lähdössä liikkeelle. Näen jo tulevaisuuden, jossa tehdaskunnostettuja betonielementtejä on varaston hyllyllä odottamassa uusia projekteja.”

Toinen tutkimushanke – Circuit – keskittyy kiertotalouden mukaisiin kaupunkeihin. Huuhka johtaa siinä korjausrakentamiseen keskittyvää tutkimusosuutta. Hänen Recet-ryhmänsä tekee Circuitissa monipuolista tutkimusta eri kiertotalouden aiheista, kuten tiilien ja perinteisten puuikkunoiden uudelleenkäytöstä, rakennusten muuntojoustavuuden suunnittelusta ja kiertotaloudellisesta kaupunkisuunnittelusta.

Lue lisää: ”Rakennustuoteasetuksen soveltaminen uudelleenkäytettäville tuotteille on välillä kuin yrittäisi tunkea neliön muotoista palikkaa liian pieneen ympyrän muotoiseen reikään” – Kiertotaloudessa on yhä pullonkauloja

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Safa palkitsi edelläkävijän joka inspiroitui DDR:n aikaisista betonielementtitaloista”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat