Kokeile kuukausi maksutta

Mallinnettu jättimäinen puukohde rakentuu tahdissa ja tiukoilla toleransseilla – ”Siellä ei oikeasti ole kuin milli varaa säätää näitä elementtejä toisiinsa”

Tietomallinnus, 4D-aikataulusuunnittelu ja tahtituotanto ovat suuressa osassa Katajanokan Laiturin rakentamisessa. 400000 ruuvin ruuvaaminen on pannut koville niin poraustyöntekijät kuin akkuporakoneetkin.

Julkisivun ulkopinnassa ei tule olemaan lainkaan puuta säiden armoilla. Julkisivu on pääosin lasia. Tämä katu on pidetty koko ajan auki sataman rekkaliikenteelle. Kuva: Jussi Helttunen

Helsingin Katajanokalle rakennetaan parhaillaan entisen satamamakasiinin paikalle lähes jalkapallokentän laajuista puurunkoista rakennusta.

Tämä artikkeli on tilaajille

Kirjaudu sisään

Yksittäistilaus printti+digi

Tilausjakso valittavissa 6/12 kk, myös määräaikaisena.

Yksittäistilaus digi

Tilausjakso valittavissa 6/12 kk.

1 kk koejakso veloituksetta

Tutustu digi-Rakennuslehteen kuukauden ajan veloituksetta ja sitoumuksetta.

Ryhmätilaus digi (+printti)

Ryhmätilaus sisältää haluamasi määrän käyttäjätunnuksia digiin (+printtilehtiä) yhdellä laskulla.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Mallinnettu jättimäinen puukohde rakentuu tahdissa ja tiukoilla toleransseilla – ”Siellä ei oikeasti ole kuin milli varaa säätää näitä elementtejä toisiinsa””

  1. Jännityksellä ei tarvitse odotellaan miten rakennus käyttäytyy kun se alkaa kuivumaan.
    Puheet jostain millin toleranssissa voidaan jättää ihan omaan arvoonsa, ihan perustasolla pystyy jo ymmärtämään, että puun kosteuselämisen myötä toleranssit on syöty kyllä paljon ennen ruuvaamista. Tehtaalta lähteissä kuivat CLT:t ovat olleet täysin sateelle alttiina työmaalla, joten melko reippaasti ovat turvonneet asennuksen aikana eli halkeilua ja rakoilua on tiedossa. Toki ne ovat osa puun luonnollista kauneutta ja puurakentamisen ominaisuus, lähinnä kosmeettinen haitta.

    Toki ajoissa hankittu asianmukainen sääsuoja olisi rungon asennuksen aikana ollut kallis ja hankala, mutta niin tulevat olemaan takuuaikana taistelut sinistymien, homepilkkujen ja turvonneiden puuosienkin kanssa painimiset. Toivottavasti ilmanvaihto on reippaan puoleinen ja rakennusta päästään hyvissä ajoin lämmittämään ja tuulettamaan ennen käyttöönottoa.

Viimeisimmät näkökulmat