Kokeile kuukausi maksutta

Viisi kuolemaa aiheuttaneen tulipalon syy on selvinnyt

Vantaan Hakunilassa lokakuussa tapahtuneen kerrostaloasunnon tulipalo sai alkunsa saunan kiukaasta, joka sytytti paneliseinän palamaan.

Viisi kuoli tulipalossa Vantaan Hakunilassa. Kuva: Pasi Lapinkangas

Kerrostalon alimmassa kerroksessa sijainneen asunnon tulipalossa menehtyi perheen äiti ja neljä lasta.Perheen isä pelastui palavasta asunnosta. Poliisi on tutkinut palon syttymissyytä yhdessä muiden viranomaisten ja toimijoiden kanssa.

”Asunnon saunan kiuas on nyt tutkittu ulkopuolisen toimijan toimesta ja saamamme lausunnon mukaan tulipalo on johtunut ja saanut alkunsa kiukaasta”, Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen rikoskomisario Rauno Jämsä kertoo.

Asunnon sauna oli tavanomainen pieni kerrostalosauna, jossa oli seinälle kiinnitetty sähkökiuas. Onnettomustutkinnan mukaan sauna oli ollut päällä ennen tulipaloa. Virta oli katkennut oikosulkuun tulipalon alettua.

Tutkimuksissa todettiin, että kiukaan kivitilan takaseinä oli pullistunut lähes kiinni kiukaan takaosassa sijaitsevaan metalliseen ulkopintaan.

”Tämän johdosta kiukaasta on puuttunut sen ulkopintaa jäähdyttävä ilmarako, jonka seurauksena saunan seinäpaneelit ovat syttyneet palaamaan. Paneeleista palo on päässyt leviämään eteenpäin.”

Onnettomuustutkintakeskus Otkes on jo aiemmin kertonut, että saunassa oli syttymisaikaan tekstiilejä.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Viisi kuolemaa aiheuttaneen tulipalon syy on selvinnyt”

  1. Mitä tuosta voisi tai pitää oppia? Sähkökiukaan takana oleva seinä tulisi olla palamatonta materiaalia kuten puulämmitteisissä saunoissa. Pientaloissa kivipintaiset materiaalit ovatkin olleet ulkonäkösyistä suosittuja jo parikymmentä vuotta, mutta kerrostaloasunnoissa ne ovat olleet varsin harvinaisia. Toinen oppi liittyy itse kiukaaseen. Mihin tarvitaan ajastimia, joiden kytkimiin pienet lapsetkin pääsevät helposti käsiksi? Sähkösauna lämpiää hyvin nopeasti, joten ei voi olla niin kiire, että ei voisi saapua asunnolleen tuntia ennen saunomista. Kiuasta pitäisi valvoa käytön aikana siinä missä pesukoneitakin, joten tässä kohdin ’syyttävä sormi’ osoittaa myös vakuutusyhtiöihin ja suojeluohjeisiin. Vaaralliset ajastimet tulisi siis poistaa kiukaista. Kiuasvalmistajan vastuunkierto esittämällä kiuaskivien jatkuvaa uudelleen latomista ja kivien vaihtoa on pelkän lisäbusineksen hakua vakavalla asialla. Asuntoyhtiöissä kiuas tulisi olla yhtiön vastuulla, koska kyseessä on kiinteä lämmityslaite. Yhtiön olisi helppoa tarkistaa ja huoltaa kiukaat säännöllisesti ja ohjeistaa kytkemään kiukaan sulake pois päältä, mikäli saunaa käytetään muuhun tarkoitukseen kuin saunomiseen.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat