Tutustu nyt 1 kk veloituksetta!

Caverionin järjestelmällä saadaan lämpöenergiaa talteen noin 2000 omakotitalon vuosikulutuksen verran

Lämmöntalteenottojärjestelmä tulee jätevedenpuhdistamon yhteyteen.

Kuuntele juttu

Caverion toteuttaa Seinäjoen Voimalle lämmöntalteenottojärjestelmän. Siitä saadaan kaukolämpöverkkoon lämpöenergiaa noin 2 000 omakotitalon vuosikulutuksen verran.

Järjestelmä on tiedotteen mukaan yksi Suomen ensimmäisistä ammoniakkia kylmäaineena käyttävistä, jätevettä hyödyntävistä lämmöntalteenottoratkaisusta. Sen suunnittelusta ja toteutuksesta vastaa Caverion teollisuuskylmä.

”Kolmasosa kotitalouksista syntyvästä jätevedestä on lämmintä käyttövettä, eli energiaa valuu siis viemäreihin. Otamme hyödyn irti puhdistetusta jätevedestä, ja tämä on turvallinen ja ympäristölle edullinen tapa tuottaa lämpöenergiaa kaukolämpöverkkoon. Euroopassa ammoniakkia kylmäaineena hyödyntävästä menetelmästä on saatu erittäin hyviä kokemuksia viimeisen kymmenen vuoden aikana, ja on hienoa, että nyt Caverionin kanssa saamme tämän ratkaisun Seinäjoelle”, Seinäjoen Voiman toimitusjohtaja Pasi Salo sanoo.

Caverion toteuttaa lämmöntalteenottojärjestelmän jätevedenpuhdistamon yhteyteen. Puhdistetulle vedelle rakennetaan tuhannen kuution allas. Lämpöpumpuissa hyödynnetään kylmäaineena ammoniakki.

Lämpöpumput tuottavat noin 4,9 MW:ia 90-asteista vettä kaukolämpöverkkoon. Lämpöpumppujen valmistaja on tanskalainen Sabroe, jonka tuotteiden käytöstä Caverion teollisuuskylmällä on jo pitkä kokemus.

Suomen Teollisuuskylmä siirtyi osaksi Caverionia viime lokakuussa. Caverion teollisuuskylmän palvelut kattavat koko kylmä- ja energiajärjestelmän elinkaaren aina suunnittelusta toteutukseen, kunnossapitoon ja laitoksen purkuun asti. Teollisuuskylmän erikoisosaamista ovat teolliset ammoniakkia kylmäaineena käyttävät jäähdytysratkaisut ja lämpöpumput.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Caverionin järjestelmällä saadaan lämpöenergiaa talteen noin 2000 omakotitalon vuosikulutuksen verran”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat