Tutustu nyt Rakennuslehteen 3 kk veloituksetta!

Alueidenkäyttölaki lähti lausunnoille – ”Vauhditamme kasvun ja investointien saamista Suomeen”

Ympäristöministeriö pyytää lausuntoja esityksestä uudeksi alueidenkäyttölaiksi.

Sari Multala korostaa toimivia kaavoitusprosesseja. Kuva: Liisa Takala
Kuuntele juttu

Alueidenkäytön suunnittelua koskevat säännökset uudistetaan. Esityksestä uudeksi alueidenkäyttölaiksi voi antaa lausuntoja 11. heinäkuuta saakka.

Alueidenkäyttölaki sisältää valtakunnallisia alueidenkäyttötavoitteita, kaavoitusjärjestelmää sekä merialuesuunnittelua koskevat säännökset. Uudistuksella pyritään edistämään muun muassa kaavoituksen sujuvuutta, kaupunkien ja kuntien kasvua, riittävää asuntotuotantoa, yritysten kilpailukykyä sekä Suomen houkuttelevuutta investointikohteena.

”Alueidenkäyttölain uudistuksella vauhditamme kasvun ja investointien saamista Suomeen. Tuomme lainsäädäntöön muun muassa maanomistajan aloiteoikeuden ja kumppanuuskaavoituksen, kevennämme muutoksenhakuoikeuksia ja sujuvoitamme kaavoitusprosesseja lukuisin muin tavoin. Toimivat kaavoitusprosessit ovat olennaisessa roolissa investointien edistämisessä ja kuntien kehittämisessä”, sanoo ympäristö- ja ilmastoministeri Sari Multala.

Esityksessä ehdotetaan, että maakuntakaavan tehtäviä ja oikeusvaikutuksia rajattaisiin. Vähittäiskaupan suuryksiköitä koskevaa sääntelyä kevennettäisiin. Lakiin lisättäisiin säännökset asemakaavan ja yleiskaavan yhteiskäsittelystä, maanomistajan yleiskaavaa ja asemakaavaa koskevasta aloiteoikeudesta sekä kunnan mahdollisuudesta antaa asemakaavaa tai yleiskaavaa koskeva ehdotus maanomistajan valmisteltavaksi.

Muutoksenhakuoikeus asemakaavan hyväksymistä koskevasta päätöksestä rajattaisiin niihin, joihin kaava välittömästi vaikuttaa. Rekisteröidyillä yhteisöillä olisi tiettyjä laissa mainittuja tilanteita lukuun ottamatta valitusoikeus vain, jos ne ovat tehneet muistutuksen asemakaavaehdotuksesta. Lisäksi kaavoitusmenettelyä yksinkertaistettaisiin.

Esityksellä ohjataan tuulivoiman sijoittumista erityisesti maakuntakaavoissa osoitetuille tuulivoimaloiden alueille.

Maakuntakaavoituksessa huomioidaan esimerkiksi kuntarajat ylittävät vaikutukset laajasti, mikä vahvistaa tuulivoiman sosiaalista hyväksyttävyyttä. Silloin, kun tuulivoimarakentamista ohjaava yksityiskohtaisempi kaava ei sijoitu maakuntakaavan tuulivoimaloiden alueelle, vähimmäisetäisyyden asutukseen olisi oltava kahdeksan kertaa tuulivoimalan kokonaiskorkeus. Etäisyysvaatimuksesta voitaisiin poiketa maanomistajien suostumuksella.

Esityksessä ehdotetaan, että lakiin lisättäisiin aurinkovoimarakentamista ohjaavaa yleiskaavaa koskevat säännökset. Jatkossa vähintään kymmenen hehtaarin kokoisten aurinkovoimaloiden rakentaminen edellyttäisi aina kaavoitusta. Suuria aurinkovoimaloita rakennetaan yhä enemmän ja säännöksillä pyritään edistämään aurinkovoimarakentamista ympäristön kannalta kestävästi.

Kaavojen sisältövaatimuksissa korostettaisiin nykyistä enemmän ilmastonmuutoksen hillintää ja ilmastonmuutokseen sopeutumista sekä luonnon monimuotoisuuden huomioimista. Nämä olisi lain mukaan huomioitava kaavan laadinnassa.

Maanomistajille lisää valtaa

Maanomistajien asemaa vahvistettaisiin siten, että kunnan olisi tietyissä tilanteissa korvattava kaavan suojelumääräyksestä johtuva metsätalouden harjoittamisen rajoitus, jos rajoituksesta aiheutuisi vähäistä suurempi taloudellinen menetys.

Suurimpien kaupunkiseutujen yhteistyötä alueidenkäytön, asumisen ja liikennejärjestelmän suunnittelun yhteensovittamisessa vahvistettaisiin.

Uuteen alueidenkäyttölakiin sisältyvät alueidenkäytön suunnittelua koskevat säännökset. Voimassa olevan alueidenkäyttölain (entinen maankäyttö- ja rakennuslaki) nimi muuttuu laiksi kaavojen toteuttamisesta. Laki kaavojen toteuttamisesta tulee sisältämään muun muassa maapolitiikkaa, tonttijakoa ja yleisten alueiden rakentamista koskevat säännökset.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Alueidenkäyttölaki lähti lausunnoille – ”Vauhditamme kasvun ja investointien saamista Suomeen””

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat