Elinkaarimalli syrjii paikallisia rakentajia – Yli 40 vuotta kouluja rakentanut kemiläisrakentaja ei kelvannut kotimarkkinoillaan edes tarjoajaksi

Kunnat karsivat elinkaari-, allianssi- tai kvr-urakkaa käyttämällä paikalliset rakennusliikkeet ulos kilpailusta. ”Kunnanjohtajat paskovat omiin housuihinsa tällä toiminnallaan”, kemiläinen rakentaja Mikko Kurtti sanoo. Jutun loppuun on lisätty kuntien kokemuksia elinkaarimallista ja myös millaisia ehtoja ne asettavat tarjoajille.

Suomen ensimmäinen elinkaarimallilla rakennettava hyvinvointikeskus tulee Sodankylään

Suomessa kunnat ovat innostustuneet elinkaarimallista ja koulujen ohella mallia on alettu käyttää myös sairaaloiden rakentamisessa. Sodankylän on ensimmäinen ja Varkaus seuraava. Britanniassa sen sijaan 30 vuoden kokemukset mallista ovat tuottaneet karvaan pettymyksen.

Elinkaarimallin suosio kasvaa kohisten, mutta kilpailun vähyys on yhä ongelma

Elinkaarimallin suosio lähti uuteen nousuun pari vuotta sitten selvitysmies Erkki Virtasen suositeltua sen käyttöä. ”Pistetään rakentajat vastuuseen”, hän yllytti kuntia. Kehotuksesta hyötyi erityisesti markkinajohtaja YIT. Tarjolla on nyt 11 hanketta, joista on kiinnostunut myös Skanska yhteistyössä Caverionin kanssa.