Kokeile kuukausi maksutta

Kiertotalous etenee konkurssiuutistenkin keskellä

Tietoa kirjoittajasta Helsingin kiertotalouden klusteriohjelma
Helsingin kaupungin kiertotalouden klusteriohjelma edistää kiertotalouden mukaista liiketoimintaa yhdistämällä jo yli 100 rakennusalan toimijaa. Kiertotalousklusteri tukee käytännön kokeiluja ja alan toimijoiden välistä yhteistyötä. https://testbed.hel.fi/kiertotalous/
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset
Kuuntele juttu

Kannattaa mieluummin olla muutoksessa mukana kuin jäädä sen jalkoihin. Helsingin kiertotalousklusteri avaa jäsenilleen näyteikkunan rakentamisen tulevaisuuteen haastavien aikojen keskellä.

“Handelsbanken: Asuntomarkkinoilla jatkuu alakulo.”

“Konkurssiin menneiltä yrityksiltä jäi paljon kohteita kesken.”

Otsikot Rakennuslehden uutisista viime viikoilta kertovat kaikki samansuuntaista viestiä rakennusalalta. Vaikka ne eivät ole koko kuva, ennustavat ne alalle vaikeita aikoja, etenkin kun mukaan lisätään korkea inflaatio, kohonnut korkotaso ja pula ammattitaitoisesta työvoimasta.

Väitän, että rakennusalalla on ainakin yksi edelleen liian vähän huomiota osakseen saava poikkeus: kiertotalous. Toki siitä puhutaan, mutta toistaiseksi vain harvalla on aiheesta omakohtaista kokemusta.

 

Toimivimmat ratkaisut löytyvät yhteistyössä

Juuri nyt rakentamisen kiertotalouden eri keinot, kuten rakennusosien uudelleenkäyttö, saattavat vielä tuntua vierailta. Miten uuteen asuinkerrostaloon voidaan käyttää puretun toimistorakennuksen betonielementtejä? Miten kohde suunnitellaan olemassa olevaan runkoon? Voiko purkuvillalla todella korvata sementtiä? Miten tällaisten rakennusosien turvallisuus voidaan todentaa?

Epäileviä kysymyksiä on paljon. Vastauksia on kuitenkin haettu – ja löydetty – Helsingin kiertotalouden klusteriohjelmassa.

Esimerkiksi Vattuniemessä SATOn kanssa tutkitaan tiiliseinien, ikkunoiden ja sisäänkäyntikatoksen uudelleenkäyttöä. Parhaillaan kokeillaan, miten ehjänä purkaminen onnistuu.

Yhdessä innovaatiokilpailuistamme tarjottiin Laakson terveysasemalta purettua mineraalivillaa betoniyrityksille tutkimuskäyttöön yhteistyössä WOOL2LOOP-hankkeen kanssa. Yrityksiä kannustettiin kokeilemaan purkuvillajauhetta betoniresepteissä. Aiheesta on olemassa tutkimusta ja kokeilulla haluttiin kerätä käytännön kokemusta.

 

Harva uskoi energiatehokkuuden läpimurtoon: käykö sama myös kiertotaloudelle? 

Minulle epäilijöiden aivan aiheelliset kysymykset tuovat mieleen 15 vuoden takaiset keskustelut rakennusten energiatehokkuudesta. Kuka olisi uskonut, että energiatehokkuudesta tulisi alaa ohjaava muutosvoima: asia, jolla on todellakin merkitystä yhtiöiden taloudelliselle menestykselle.

Kiertotaloudesta tulee myös väistämättä vastaavanlainen muutosvoima. Ehkä ei tänään tai huomenna, ei edes ylihuomenna – mutta jonain päivänä. Todennäköisemmin ennemmin kuin osaamme arvata.

Syitä on monia. Selvää on, että syvenevän ekologisen kriisin keskellä luonnonvaroja säästävä rakentaminen on mielekkäämpi kuin perinteinen tapa. Kiertotaloutta vie eteenpäin myös taksonomia ja uusi rakentamislaki, jonka vaatimassa ilmastoselvityksessä uudelleenkäytettäville rakennusosille annetaan laskennallinen arvo nolla. 

Kaupungit ovat jo asettaneet kiertotalouden mukaisia tavoitteita esimerkiksi rakennuttajien kilpailutuksiin ja tontinluovutuskilpailuihin. Voi myös olla, että rakennustuotteiden korkeat hinnat ovat tulleet jäädäkseen ja ylipäätään niiden saatavuuteen liittyy riskejä. Sekin lisää kiertotalouden kiinnostavuutta ihan vain riskinhallinnan välineenä.

Ukrainan sodan toivottavasti pian päättyessä tarvitaan valtava määrä rakennusmateriaaleja. Rakennusosien uudelleenkäytölle syntyy aivan uudenlaista kysyntää. Tuleeko Euroopasta rakentamisen kiertotalouden edelläkävijä jälleenrakennuksen seurauksena?

Mira Jarkko

Helsingin kaupunki

 

Mira Jarkko on Helsingin kaupungin kiertotalouden klusteriohjelman projektipäällikkö. Kirjoitus on osa kiertotalouden klusteriohjelman blogisarjaa. Kiertotalousklusterin tavoite on edistää kiertotalouden mukaista innovaatio- ja liiketoimintaa Helsingissä.

 

Viimeisimmät näkökulmat

Helsingin kiertotalouden klusteriohjelmahttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/helsingin-kiertotalouden-klusteriohjelma/