Kojamon listautuminen pörssiin on luontevaa kehitystä

Tietoa kirjoittajasta Tapio Kivistö
Päätoimittaja, tapio.kivisto@sanoma.com
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Helsingin pörssi saa kiinnostavan tulokkaan, kun asuntosijoitusyhtiö Kojamo listautuu näillä näkymin kesäkuun puolivälissä. Listautumisanti on käynnissä.

Kojamo on Suomen suurin yksityinen asuntosijoittaja, ja sen markkina-arvoksi tulee osakkeiden hinnoittelun perusteella noin 2,1–2,5 miljardia euroa. Se on siis suuri pörssiyhtiö.

Kojamon listautumissuunnitelman julkistaminen muutama viikko sitten synnytti julkisuudessa lähinnä kysymyksiä. Ykkösasia tuntui olevan, nostavatko pörssilistautuminen ja sijoittajien tuottovaatimukset Kojamon omistamien asuntojen vuokria. Lisäksi pohdittiin nykyistä omistusta eli lähinnä ammattiliittojen tulevaa roolia.

Huoli vuokrista listautumisen vuoksi on erikoinen. Pörssissä olo ei sinällään vaikuta vuokriin, vaan kyse on ennemmin yrityksen valitsemasta strategiasta ja siitä, miten se pystyy maksimoimaan sekä vuokratason että tavoittelemansa markkinaosuuden. Kilpailutilanne voi vaatia joskus jopa vuokrien laskua.

Kojamon tapauksessahan yhtiö on valinnut toiminta-alueekseen seitsemän kasvukeskusta ja niiden markkinaehtoiset vuokra-asuntomarkkinat. Yhtiötä on rakennettu viime vuosina määrätietoisesti uuteen suuntaan ja VVO-ajalta periytyneitä osioita on osin karsittu, kuten esimerkiksi yli 8000 Ara-vuokra-asunnon myynti muutama vuosi sitten Y-säätiölle osoittaa.

Kojamon tuloa pörssiin voi pitää hyvänä kehityksenä. Se tarjoaa sijoittajille uuden väylän osallistua kiinnostaville asuntosijoitusmarkkinoille. Samalla se todennäköisesti lisää tarjontaa kasvukeskusten vuokra-asumiseen, kun pörssi mahdollistaa aiempaa tehokkaammin pääomien hankkimisen ja toisaalta pakottaa yhtiön pitämään itsensä kasvupolulla. Tämä taas tarjoaa rakentajille lisää työtä.

Listautumisen ajoitus ei ole sattumaa. Takana on pitkä pörssinousu, ja arvostustasot ovat nyt huipulla. Sijoittajien tehtäväksi jää pohtia, onko Kojamon hinta oikealla tasolla, millainen luottamus sen kasvutarinaan on ja liittyykö liiketoimintaan esimerkiksi poliittisia riskejä asumisen tulevasta sääntelystä ja tuista.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kojamon listautuminen pörssiin on luontevaa kehitystä”

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi