Kokeile kuukausi maksutta

Mikä aukaisisi MRL-solmun?

Tietoa kirjoittajasta Tapio Kivistö
Päätoimittaja, tapio.kivisto@sanoma.com
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Jättimäisen maankäyttö- ja rakennuslain (MRL) uudistuksessa näyttää käyvän juuri niin kuin kukaan ei varmasti toivonut, kun työhön ryhdyttiin vuonna 2018. Uudistustyö on solmussa monella tavalla – mutta onko solmu umpisolmu, se todennäköisesti selviää lähikuukausien aikana.

MRL on rakennus- ja kiinteistöalan kannalta aivan keskeistä sääntelyä – siksi toiveet ja pelot uudistustyötä kohtaan ovat olleet suuria. Alalla toimivilta ei ole löytynyt mitään suurta yhteistä linjaa, vaan osapuolet ovat katsoneet asioita edunvalvontatyölle ominaisesti omista näkökulmistaan ja tuoneet keskusteluun näkemyksiä, mitä uudessa laissa pitäisi olla, ja toisaalta ehdottaneet muutoksia jo suunniteltuihin uudistuksiin.

Lopulta päätökset ovat poliittisia, mutta poliittisellakaan tasolla ei ole löytynyt toistaiseksi yhteistä näkemystä. Monien mielestä MRL:n valmistelussa ei tänä vuonna ole enää tapahtunut minkäänlaista poliittista etenemistä. Siitä kertoo se, että ehdotus lähtee lausuntokierrokselle poikkeuksellisesti ympäristöministeriön virkamiesesityksenä ennen kuin hallituksessa on saatu aikaan poliittista siunausta sille.

MRL:n uudistusta on verrattu vaativuudeltaan moneen kertaan veivattuun sote-uudistukseen. Jos MRL:n kanssa ei päästä etenemään syksyn aikana, vaarana onkin, että lakiuudistusta ei ehditä käsitellä tällä vaalikaudella ja siitä tulee yksi osa seuraavia hallitusneuvotteluja. Silloin uudistuksen valmistelu saattaa alkaa jopa osittain uudestaan riippuen hallituspohjasta.

MRL lähtee siis lausuntokierrokselle. Lausuttavaa on varmasti monella toimijalla ja monesta eri näkökulmasta. Ympäristöministeriöllä on suuri työ – ja vastuukin – muodostaa näkemys, miten esitystä mahdollisesti muutetaan ja mikä on poliittisesti mahdollista. Lausuntoja kannattaa kuunnella herkällä korvalla.

Lopputulos ei kuitenkaan varmasti miellytä kaikkia rakennus- ja kiinteistöalalla toimivia. Tasapuolinen pettymys on usein isojen hankkeiden lopputulos. Olennaista tässä vaiheessa kuitenkin olisi, että MRL:stä joko päästään poliittiseen sopuun tai sille asetetaan uusi selkeä aikataulu. Epävarmuus on pahin vaihtoehto.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Mikä aukaisisi MRL-solmun?”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat