Kokeile kuukausi maksutta

Pitkän tähtäimen elinkaariajattelu tuottaa sadan vuoden taloja

Tietoa kirjoittajasta Jussi Väisänen
Jussi Väisänen työskentelee SATOlla suunnittelupäällikkönä ja ohjaa uudishankkeiden suunnittelua. Ennen SATOa Jussi on työskennellyt kymmenen vuotta toimitilahankkeissa sekä kehitystehtävissä mm. ympäristösertifikaattien parissa. Jussi on kiinnostunut hyvän asumisen ja asuinympäristön, asumisen palveluiden sekä energia- ja elinkaariratkaisujen kehittämisestä. SATO on vastuullisen vuokra-asumisen asiantuntija ja yksi Suomen suurimmista vuokranantajista. SATO omistaa noin 25 000 vuokra-asuntoa pääkaupunkiseudulla, Tampereella ja Turussa.
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Haluamme rakentaa asukkaillemme koteja, jotka hyvin huollettuina kestävät sukupolvien yli. Mitoitamme SATOn rakennuttamien asuintalojen rungot normaalin 50 vuoden elinkaaren sijasta sadan vuoden elinkaarelle.

SATO on yksi Suomen suurimmista vuokranantajista ja pitkäaikainen asuntosijoittaja, rakennuttaja ja omistaja. Rakennutamme vuosittain noin 1 000 uutta asuntoa hyvien liikenneyhteyksien ja palveluiden lähelle pääkaupunkiseudulla, Tampereella ja Turussa. Elinkaariajattelun kautta punnitsemme päätöksiä niin uutta rakentaessa kuin vanhaa uudistaessa.

Elinkaariajattelu on meille kokonaisvaltaista toiminnan arviointia, jossa huomioimme koko toimintaketjun kaikkine vaikutuksineen. Elinkaari tarkoittaa aikaa, joka kuluu maankäytön ja rakentamisen suunnittelusta rakentamiseen, rakennuksen käytönaikaiseen ylläpitoon sekä korjaustoimintaan, ja siitä aina rakennuksen purkuun ja purkutuotteiden lajitteluun saakka. Jotta talojen pitkä elinkaari saavutetaan, käytämme rakennuttaessa paremmiksi todettuja ja kannattavia ratkaisuja.

Moni SATOn rakentamis- ja korjaamisratkaisuista on hinnaltaan hieman korkeampi kuin tavanomaisessa rakentamisessa. Esimerkiksi SATOn rakennuttamien asuintalojen rungot mitoitetaan normaalin 50 vuoden elinkaaren sijasta sadan vuoden elinkaarelle.

Ajattelemme asian niin, että me omistamme nämä talot ikuisesti ja haluamme siksi käyttää pitkän elinkaaren aikana paremmiksi todettuja ja taloudellisesti kannattavia ratkaisuja.  

Elinkaariajattelu osana kiinteistökehitystä

Elinkaariajattelu ohjaa myös kiinteistökehitystämme. Teemme jokaisesta investoinnistamme vastuullisuusarvioinnin osana investointipäätöstä. Arvioinnissa otamme kantaa taloudellisten kriteerien täyttymisen lisäksi mm. investoinnin ympäristövaikutuksiin, liikenneyhteyksiin ja hankintaprosessin toteutumiseen hyvän hallintotavan mukaisesti.
Investoimme asukkaidemme toiveita vastaaviin vuokra-asuntoihin hyvien joukkoliikenneyhteyksien ja palvelujen äärelle. Kun koti sijaitsee keskeisellä paikalla, on myös asukkaidemme helpompi tehdä kestäviä valintoja arjessaan.

Samat periaatteet uutta rakentaessa ja vanhaa uudistaessa

Elinkaariajattelu ei päde pelkästään uutta rakentaessa, vaan samaa mallia hyödynnämme myös vanhaa uudistaessa. Pidämme huolta taloistamme elinkaariperiaatteiden mukaisesti, mikä tarkoittaa sitä, että rakennukset tai rakennusten osat korjataan juuri oikeaan aikaan. Peruskorjaammekin vuosittain satoja koteja.

Tähtäämme siihen, että talojemme käyttöikä on sata vuotta ja ylikin, kun pidämme taloistamme hyvää huolta.

Jussi Väisänen
SATO Oyj
suunnittelupäällikkö

Kaiken mitä nyt suunnittelemme, tuotamme tai rakennamme on oltava tulevaisuuden kestävää. SATO on mukana kansainvälisessä World Green Building Week -kampanjassa 12.–16.9. kestävän rakennetun ympäristön puolesta.

>>Lue lisää SATOsta

>>Lue lisää SATOn vastuullisuudesta

SATOkodit rakennetaan kestämään sukupolvien yli. Uusia SATOkoteja valmistuu Helsingin Veräjämäkeen Jokiniementielle keväällä 2023.

Viimeisimmät näkökulmat

Jussi Väisänenhttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/jussi-vaisanen/