Harkkorakenne palvelee myös pienkerrostalojen rakennuttajia: aikataulut sekä kustannukset pysyvät kuosissaan ja turvalliset sekä energiatehokkaat asunnot miellyttävät ostajia.

Rakennuttajan ja tilaajan rooli rakennusprojektissa on merkittävä. Keskeisiin kysymyksiin on löydettävä oikeat vastaukset: mitä, minne ja kenelle rakennetaan sekä mikä on toivottu lopputulos suhteessa käytettäviin resursseihin. Rakennuskustannusten sekä energiatehokkuuden osalta huomio kiinnittyy nykyisin entistä enemmän oikealla tavalla rakennuksen koko elinkaaren aikaisiin vaikutuksiin.

Runko kestää ja arvo säilyy

Runkomateriaalin valinnalla on oleellista merkitystä. Harkkorakenne on kestävä, turvallinen, terveellinen ja ääntäeristävä. Se ei pala ja mahdolliset kosteusvahingot on helppo korjata ilman suuria vaurioita.

Runkomateriaali on vain 7–10 prosenttia ja runko, perustukset, alapohja, julkisivut sekä vesikatto noin 30 prosenttia rakennuksen kokonaiskustannuksista.

Kivirakenteisen kiinteistön arvo säilyy, asiakkaat ja loppukäyttäjät arvostavat laatua ja rakentamisen investoinnille saadaan toivottu tuotto.

Lue lisää >

Harkko ratkaisee ja ehkäisee ongelmia

Harkkorakenne tarjoaa toimivia ratkaisuja erilaisiin kiinteistökohtaisiin vaatimuksiin.

Esimerkiksi kouluissa hyvä ääneneristys oli yksi perusasioista.

– On tärkeää, että äänet eivät kuulu tilasta toiseen. Ääneneristys täytyy ottaa huomioon niin luokkahuoneissa kuin myös neuvottelutiloissa, joissa käydään esimerkiksi luottamuksellisia keskusteluja vanhempien kanssa, Jyväskylän Huhtasuon yhtenäiskoulun apulaisrehtori Alpo Suomi sanoo (KM-lehti 1/15).

Huhtasuon päiväkoti ja erityiskoulu otettiin käyttöön 2013 ja yhtenäiskoulu 2015.

– Kivirakenteinen väliseinä on myös paloturvallinen, se ei homehdu ja kestää rajuakin elämää. Seinästä ei mene ääni eikä mikään muukaan läpi, sanoo Janne Nahkala muuraustöistä vastanneesta Muuraus Janne Nahkala Oy:stä.

Huhtasuon entisessä koulussa kärsittiin monen muun vanhan koulun tavoin homeongelmista.

– Opettajat altistuivat homeelle ja joiltakin meni jopa ääni. Nyt kaikki ovat päässeet palaamaan töihin uuteen kouluun ja voivat hyvin, Alpo Suomi sanoo.

Lue lisää >

 

 

Suunnittelu ei rajoita rakennuttajan toiveita

Pienkerrostalojen rakennuttamisessa harkkojen käyttö mahdollistaa uudenlaiset, kiinnostavammat suunnitteluratkaisut ilman huomattavaa vaikutusta hintaan. Yksilöllisen muotoilun ansiosta voidaan helpommin hyödyntää monimuotoinenkin rakennusalue, sillä rakennuksen kulmittelu ja kaarevat muodot onnistuvat helposti.

– Harkot antavat suunnitteluun vapautta sekä arkkitehtonisesti että rakennusteknisesti. Niillä voidaan rakentaa sekä modernia että perinteisempää arkkitehtuuria. Suunnittelua ei rajoita mikään ehdoton mittajärjestelmä tai valmistuslinjaston rajoitukset. Parhaimmillaan harkko on 1–4 -kerroksisissa rakennuksissa, toteaa arkkitehti SAFA Antti Heikkilä Arkkitehtitoimisto Antti Heikkilä Oy:stä.

Heikkilän mukaan kerrostalorakentamisessa on tärkeää pyrkiä harkkorakentamiselle ominaiseen arkkitehtuuriin.

– Betonielementtiarkkitehtuurille tyypillisiä ratkaisuja ei kannata ottaa lähtökohdaksi, vaan harkkotalo näyttää omimmiltaan siltä, että se nousee maasta vähitellen muuraamalla ja aukotus huomioi fysiikan lainalaisuudet. Tällöin syntyy mittasuhteita, jotka ovat tuttuja 1900-luvun alkupuolen arkkitehtuurista. Näitä vanhoja muurattuja kivitaloja arvostavat lähes poikkeuksetta kaikki.

Lue lisää >

Kustannuksiltaan kilpailukykyinen

Harkkorakentaminen on kilpailukykyinen ratkaisu myös puolihitas-tuotantoon, jossa rakentaminen on hintakontrolloitu, mutta jälleenmyyntihintaa ei ole rajoitettu. Tehdään siis kustannustehokkaasti, mutta tuotteen eli asunnon arvosta huolehtien.

Basso Building Systems rakentaa Helsingin Kivikkoon As Oy Helsingin Paasin ja As Oy Helsingin Pulterin, joihin tulee yhteensä 106 asuntoa. Näistä Pulterin asunnot ovat puolihitas-kohteita. Pulteri ja Paasi muodostavat yhden kaarevan, nelikerroksisen kerrostalon ja rivitalotyyppisen rivitalon.

Kohteen on suunnitellut helsinkiläinen Arkkitehtitoimisto Hedman & Matomäki Oy ja se valmistuu arviolta 4/2019.

Lue lisää >

Art of Hark -verkkosivusto antaa ajateltavaa ja ideoita harkkojen käyttöön pienkerrostaloissa ja julkisissa rakennuksissa. Tutustu >

 

 

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi