Kokeile kuukausi maksutta

Vanhojen ikkunoiden entisöinti arvokiinteistössä on vaativa hanke, jossa työn ja materiaalien laadusta ei kannata tinkiä. Onnistunut urakka laittaa kaikki kerralla kuntoon.

Ikkunaremontti on arvokiinteistön vaativimpia korjaushankkeita. Siksi jo urakan suunnitteluvaiheessa on hyvä ottaa mukaan ammattinen, joka oikeasti hallitsee vanhojen ikkunoiden korjaamisen.

”Pintapuolinen kuntokartoitus ei riitä, sillä kyse on paljon muustakin kuin vain hilseilevän maalin raaputtamisesta ja uudelleenmaalauksesta. Kokonaisuus kannattaa laittaa kerralla kuntoon, jolloin rahoille saa eniten vastinetta”, Ruutumestarit Oy:n Suomen-johtaja Raul-Erik Puulmann sanoo.

Hän tietää mistä puhuu, sillä kahden vuosikymmenen aikana Ruutumestarit on entisöinyt ja uudistanut tuhansia ikkunoita Suomessa, Ruotsissa ja Virossa.

”Toimintatapamme on yhdistää entisaikojen käsityötaidot teolliseen toimintamalliin.”

Yrityksen referensseihin kuuluvat muun muassa VR:n, Keskon ja Stora Enson vanhojen pääkonttoreiden ikkunaremontit. Ruutumestarit toteuttaa hankkeita myös vanhoissa ja arvokkaissa kerrostaloissa.

Työn laadusta ei kannata tinkiä

Puulmannin mukaan usein on järkevintä korjata vanhat ikkunat. Mutta jos työmäärä nousee lahovaurioiden korjaamisen vuoksi suureksi, järkevintä on tehdä uudet ikkunat vanhan mallin mukaisesti.

”Työn laadun varmistamiseksi taloyhtiö voi pyytää malli-ikkunaa 2–3 urakoitsijalta ennen sopimuksen solmimista.”

Puulmannin mielestä oleellista on vaatia korkeaa laatua myös käytettäviltä materiaaleilta, kuten puitteissa käytettävältä puulta.

”Kestävä puu on tiheäsyistä. Sitä on edelleen saatavissa, vaikka sen löytäminen vaatiikin vähän enemmän työtä. Hinta voi olla hieman korkeampi, mutta lopputulos on huomattavasti kestävämpi.”

Ikkunaremontti on paljon muutakin kuin puitteiden kunnostamista. Puulmannin mukaan korjaustarpeiden selvittäminen edellyttää usein ainakin yhden ikkunan irrottamista karmeineen.

”Rakenteen avaus paljastaa usein rakoja, joista tuuli ja kosteus pääsevät läpi. Homettakin rakenteista voi löytyä.”

Vanhojenkin rakennusten ikkunoiden energiatehokkuus on mahdollista nostaa nykyvaatimusten tasolle. Kuva Villa Bensowista Kauniaisissa.

Ilmatiiveys ehkäisee lämpövuodot

Ikkunaremontissa on tärkeää kiinnittää huomiota karmin ja seinän väliseen tiivistykseen. Liittymä saadaan täysin ilmatiiviiksi laadukkaalla liitosnauhalla, joka liimapintansa ansiosta tarttuu hyvin alustaan.

”Ilmatiiveys ehkäisee lämpövuodon”, TIIVISTALOn toimitusjohtaja Janne Puronlahti sanoo. Yritys on erikoistunut rakennusten ilmatiiveyden ja kosteudenhallinnan ratkaisuihin.

Energiatehokkuuden paranemisen ohella ilmatiivis rakenne parantaa asumismukavuutta, kun vedon tunne vähenee ja ääneneristävyys paranee. Myös sisäilman laatu paranee, kun huoneisiin ei virtaa ilmaa rakenteiden läpi.

Puronlahti huomauttaa, että myös ikkunan karmin ulkopuoliseen tiivistämiseen kannattaa käyttää laadukasta liitosnauhaa. Se estää tuulen ja sadeveden pääsyn rakenteeseen.

”Kosteudenhallinta on entistä tärkeämpää, kun ilmastonmuutoksen myötä leudot ja märät talvet viistosateineen yleistyvät.”

Laadukkaat helat viimeistelevät lopputuloksen

Ikkunaremontissa myös helatuotteet kannattaa valita huolella, jotta ikkunasulkijat, saranat ja tuuletuspidikkeet kestävät pitkään. Ruutumestarien hankkeissa käytetään Helakauppa Hokolan tuotteita.

”Meillä on hyvä valikoima aikakauden mukaisia ja arvokiinteistöihin sopivia heloja. Tarvittaessa niitä myös teetetään alkuperäisen mallin mukaan, jos esimerkiksi Museovirasto sitä edellyttää”, Hokolan yrittäjä Rainer Broman sanoo.

Messingistä tehdyt helat kestävät pitkään ja sulkevat ikkunan tiiviisti. Ne ovat myös esteettisesti hyvän näköisiä verrattuna sinkistä valettuihin sulkimiin, joita on yleisimmin markkinoilla.

”Myös saranoiden kestävyyteen ja huoltoon kannattaa kiinnittää huomiota, etteivät ikkunat ala ajan mitataan repsottaa”, Broman huomauttaa.

Onnistuneen ikkunaremontin viimeistelevät arvokiinteistöön sopivat helatuotteet.

Iso säästö energian kulutuksessa

Ikkunaremontilla voidaan säästää merkittävästi lämmitysenergiaa. Vanhoissakin rakennuksissa ikkunoiden energiatehokkuus on mahdollista nostaa nykyvaatimusten tasolle.

”Energialasi voidaan vaihtaa myös vanhoihin ikkunoihin”, Ruutumestarit Oy:n toimitusjohtaja Madis Tarum sanoo.

Ikkunaremontissa on hyvä pohtia myös mahdollisen äänierityksen tarvetta, jos rakennus sijaitsee vaikkapa vilkkaan kadun varrella. Tähänkin löytyy toimivat ratkaisut.

Madis Tarum korostaa, että laadukkaan ikkunaremontin hyödyt ulottuvat jopa sadan vuoden päähän. Remontin jälkeen huoltomaalaus 15–20 vuoden välein yleensä riittää.

”Lisäksi ikkunat on hyvä tarkistaa 2–3 vuoden välein. Jos vaikkapa joku poka on vääntynyt, se on helppo korjata ja ehkäistä isompi vaurio.”

Viimeisimmät näkökulmat