Kokeile kuukausi maksutta

Työnhakijan aktiivisuus nousee tärkeimmäksi yksittäiseksi tekijäksi nuorten rakennusalan rekrytoinneissa Urapolkuja 2018 -yrityskiertueen työnantajapuheenvuoroissa. Toisena urapolun alkua edistävänä tekijänä työnantajat mainitsevat haalariharjoittelun.

Urapolkuja 2018 on rakennustekniikan opiskelijoille suunnattu tapahtumakiertue, joka viitoittaa tietä erityisesti uran ensiaskelten ottamiseen.

Opiskelijoiden ja opettajien toiveesta toteutettu kiertue järjestetään Rakennuslehden ja RIA:n toimesta neljättä kertaa. Mukana on ennätysmäärä rakennusalan yrityksiä seitsemällä eri ammattikorkeakoulupaikkakunnalla.

Noususuhdanteen aikana opiskelijoilla on erinomaiset mahdollisuudet saada harjoittelu- ja työpaikka. Työntekijän markkinoista huolimatta, työnantajat suosivat valinnoissaan aktiivisia hakijoita.

Aktiivisuudeksi työnantajat katsovat monia asioita. Opiskelija, jolla ei ole kesätöitä eikä työharjoitteluita CV:ssä, joutuu hakijalistalla kauemmas kärjestä verrattuna hakijaan, jolla on työkokemusta kioskilta tai lehtien jakamisesta nuoruusvuosista lähtien.

Jopa harrastusten parissa, kuten partiossa, toteutetuilla isommilla hankkeilla voi osoittaa aktiivisuuttaan ja parannella asemiaan hakijoiden joukossa. Aktiivisuudeksi katsottiin myös se, että hakijat ovat riittävästi yhteyksissä haluamaansa työpaikkaan ja kyselevät töiden perään.

Rambollin Emil Matintupa suosittelee soittamaan työnantajalle, jotta erottautuu hakijamassasta. Hänen mukaan se osoittaa työnantajalle, että hakija on tosissaan ja todellakin haluaa työpaikan. Hän myös kehotti opiskelijoita kirjaamaan kaiken työkokemuksen ansioluetteloon, ei pelkästään alan työkokemusta.

Matintupa korosti myös aktiivista asennetta haastattelussa: ”Kannattaa esiintyä reippaasti ja varautua kertomaan kolme hyvää ja kolme huonoa ominaisuutta”.

Haalariharjoittelulla ovet auki

Kaikki paikalla olleet seitsemän työnantajaa toivat haalariharjoittelun esiin urapolun alkuvaiheen yhtenä tärkeimpänä osana. Se nähtiin ponnahduslautana koko uralle.

Laptin työnjohtaja Emma Pöystin mukaan omaan urapolkuun voi vaikuttaa alusta lähtien: ”Kun haalariharjoittelun hoitaa hyvin, avaa se ovia seuraavaan tehtävään tai harjoitteluun. Kunnialla hoidettu harjoittelu mahdollistaa suosittelijoiden saannin alalle.”

Skanskan hankintainsinööri Mikael Aaltonen muistutti opiskelijoita siitä, että työuraa kannattaa pohtia laajemmin, kuin vain ensimmäisten vuosien kannalta työmaatoiminnoissa.

”Rakennusliikkeissä on paljon muitakin tehtäviä kuin työmaatehtävät. Näihin pääseminen kuitenkin edellyttää ymmärrystä työmaalta, koska kaiken rakennusliikkeissä tehtävän työn tarkoituksena on tukea työmaatoimintoja”, totesi Aaltonen.

Hänen mukaan rakentamisen perusteiden hallitseminen edistää uraa, koska tällöin niitä ei enää tarvitse myöhemmin opetella.

Yrityksillä on parhaillaan käynnissä kesä- ja harjoittelupaikkojen haku, joten nyt aktiivisuutta mitataan.

Ramboll: http://www.ramboll.fi/ramboll_ura/kesatyohaku

Skanska: https://www.skanska.fi/tietoa-skanskasta/toihin-meille/opiskelijoille/skanska-oppiva/

Lapti: https://lapti.fi/tule-meille-toihin/opiskelijat/

Neljättä kertaa toteutettava oppilaitoskiertue toteutuu vuonna 2018 ensimmäistä kertaa oppilaiden sekä opettajien erityistoiveesta. Talonrakentamisesta, suunnittelusta tai infra-alasta kiinnostuneet rakennustekniikan opiskelijat saavat Urapolkuja 2018 -kiertueella vinkkejä oman urapolkunsa rakentamiseen. Kiertuepaikkakuntina on tänä vuonna Helsinki, Lappeenranta, Kuopio, Tampere, Hämeenlinna, Oulu ja Turku. Kiertueeseen osallistuu myös ennätysmäärä yrityksiä tänä vuonna. Kiertueen organisoivat Rakennuslehti ja RIA tammi-helmikuussa.

Viimeisimmät näkökulmat