Kokeile kuukausi maksutta

Omaa urapolkua voi aktiivisesti rakentaa kiinnostusten, vahvuuksien ja tavoitteiden perusteella. Urapolkuja-kiertueen työnantajien mukaan uralla etenemiseen vaikuttavat työmotivaation ja asenteen lisäksi yhä enemmän nuorten omat kiinnostuksen kohteet sekä heidän vahvuudet.

Usean työnantajan mukaan harha-askelien ottamista urapolulla ei kannata pelätä vaan avoimin mielin kokeilla erilaisia työtehtäviä ja rohkeasti ottaa vastaan eteen tulevia haasteita. Kaikista kokemuksista oppii. Monen kokeneemman työntekijän uratarinassa ns. harha-askeleeksi muodostunut työtehtävä on avannut silmiä siitä, mitkä todella ovat omia vahvuuksia ja mitä oikeasti haluaa työelämässä tehdä ja mitä ei.

A-Insinöörien Kiia Nevasaaren mukaan kannattaa jo opintojen aikana erikoistua panostamalla itseä kiinnostaviin kursseihin. ”Työtä hakiessa on hyötyä, kun voi näyttää missä on oikeasti hyvä,” Nevasaari kertasi. Yrityksen yksikön johtaja Ville Jaatinen toisaalta muistutti, että liikaa lokeroitumista pitää nuorena varoa: ”Varsinkin jos omat intressit eivät ole selviä, kannattaa valita työpaikka sen mukaan, missä pääsee tekemään monenlaista.” Nevasaaren kokemuksen mukaan pienessä organisaatiossa nuorikin saa tehdä hyvin erilaisia työtehtäviä, mikä helpottaa oman urapolun suunnittelua ja tulevaisuuden tavoitteiden asetantaa.

”Rakennusalalla on paljon muitakin töitä kuin pelkkää rakentamista”, muistutti T2H Rakennuksen Jussi Viita ja jatkoi: ”Urapolku voikin kehittyä työmaan kautta aivan johonkin muuhun kuten myyntiin, markkinointiin, asiakaspalveluun tai jopa juridiikkaan. Vaikka pysyisi raa’assa rakentamisessa, uralla edetessä työtehtävät muodostuvat vaativammiksi. Projektipäällikön on oltava rakennusalan asiantuntijan lisäksi johtamisen, viestinnän ja projektin johtamisen ammattilainen. Omia vahvuuksia ja kiinnostuksen kohteita kannattaa kartoittaa työkokemuksen myötä.”

Myös rakennusalan pätevyyksiä myöntävä FISE Oy:n toimitusjohtaja Marita Mäkinen suositteli opiskelijoita pohtimaan omia kiinnostuksen kohteita jo opiskeluaikana. Rakennusalalla pätevyyden saavuttaminen vaatii taustaksi tietyt opinnot sekä työkokemusvuodet. Pätevyyden saavuttaminen vaatii kokemuksen ja koulutuksen kirjaamista, jonka takia asiaan on syytä kiinnittää huomiota jo opiskeluvaiheessa. Samalla rakentuu myös tulevaisuuden tavoitteet.

VR Trackin Anniina Petäsnoro kiteytti osuvasti: ”Hyvällä asenteella ja olemalla aidosti kiinnostunut ja utelias siitä, mitä tekee, pääsee uralla eteenpäin.” Hänen näkemys oli, että kun työtä kohtaan osoittaa aitoa kiinnostusta, huomaa uusia näkökulmia, jotka saattavat johtaa uudelle urapolulle. Innokkuus ja motivaatio näkyy myös työnantajalle, minkä ansiosta myös uusia ovia saattaa avautua.

Rakennuslehti ja RIA organisoivat neljättä kertaa oppilaitoskiertueen tammi-helmikuussa talonrakentamisesta, suunnittelusta ja infra-alasta kiinnostuneille rakennustekniikan opiskelijoille. Urapolkuja 2018 -kiertueella opiskelijat saivat vinkkejä oman urapolkunsa alkuun sekä työnhakuun. Tapahtumat järjestettiin seitsemällä ammattikorkeakoulupaikkakunnalla Helsingissä, Lappeenrannassa, Kuopiossa, Tampereella, Hämeenlinnassa, Oulussa ja Turussa.

 

Viimeisimmät näkökulmat