Kokeile kuukausi maksutta

Sementtiteollisuuden päästöjen vähentämiseen tähtäävä kehitystyö tuottaa tulosta. Vähähiiliset sementtilaadut ovat lyömässä itsensä läpi ja muuttumassa rakennusteollisuudessa valtavirraksi. Finnsementin on mahdollista pudottaa tuotantonsa kokonaispäästöjä 25 prosenttia vuoteen 2030 mennessä.

Finnsementti toi loppukesästä 2021 markkinoille tähän mennessä vähäpäästöisimmän tuotteensa, Kolmossementin, joka on tällä hetkellä yhtiön nopeimmin myyntiään kasvattava sementti.

– Olemme tehneet kovasti kehitystyötä vähäpäästöisten sementtilaatujen eteen. Kolmossementin vastaanotto on ollut erittäin hyvä. Siksi uskallan sanoa, että vähähiiliset sementit ovat tekemässä läpimurron, Finnsementin toimitusjohtaja Reijo Kostiainen kertoo.

Kolmossementin ansiosta betonin hiilidioksidipäästöjä pystytään pudottamaan jopa 40 prosenttia, kun vertailukohteena ovat CEM I -sementit. Kehityksessä otetaan isoja loikkia, sillä Finnsementillä aiemmin lanseerattuun vähäpäästöiseen Oiva-sementtiinkin verrattuna Kolmossementin päästövähennys on neljännes.

Ekotehokkuus toteutuu monella tapaa

Kolmossementin ympäristöystävällisyys perustuu paitsi seosaineiden lisäykseen myös betonireseptissä tarvittavan veden vähyyteen. Kuutioon betonia tarvitaan myös aiempaa vähemmän sementtiä, mikä osaltaan pienentää päästöjä.

– Olemme pystyneet kehittämään tuotteen, jonka ominaisuudet ovat vähähiilisyyden lisäksi betoniteknisesti erinomaisia. Masuunikuonan osuus on nostettu yli 40 prosenttiin, jolloin päästöjä eniten aiheuttavaa sementtiklinkkeriä on voitu vastaavasti vähentää, Kostiainen sanoo.

Jatkuva tuotekehitys onkin merkittävä osa Finnsementin päästövähennysohjelmaa, jossa tavoitteena on pudottaa tuotannon kokonaispäästöjä neljänneksellä vuoteen 2030 mennessä.

–  Tämä vähennys meidän on mahdollista toteuttaa jo tiedossamme olevin keinoin. Seossementtien tuotekehityksen lisäksi meillä on meneillään ja tulossa tuotantoon liittyviä kehityshankkeita, joiden ansiosta pystymme lisäämään kierrätyspolttoaineiden käyttöä, Kostiainen kertoo.

Yhteistyö tuo tuloksia

Ilmastotavoitteiden toteutuminen vaatii myös entistä tiiviimpää yhteistyötä rakennusalan toimijoiden kesken. Tähän Finnsementti pyrkii muun muassa tarjoamalla kattavaa asiantuntijapalvelua asiakkailleen.

– Rakennusteollisuudessa vähähiilisen sementin läpimurto on nyt totta. Betoniteollisuuden lisäksi koko rakennusteollisuus on herännyt siihen, että vähähiilinen sementti mahdollistaa ympäristöloikan betonirakentamisessa ja antaa kilpailuedun rakennusten elinkaaren hiilijalanjälkeä laskettaessa, Kostiainen sanoo.

Keinoja sementti- ja betoniteollisuuden päästövähennyksiin etsitään laajalla rintamalla. Finnsementti on mukana useissa päästövähennyksiin tähtäävissä tutkimus- ja pilottihankkeissa. Niissä selvitetään muun muassa hiilidioksidin talteenottoa. Kehitystyötä tehdään esimerkiksi Åbo Akademin, VTT:n ja LUT-yliopiston kanssa.  Tuorein yhteistyö Betoniteollisuus ry:n ja Aalto-yliopiston hankkeessa käynnistyi Loikka-nimisenä maaliskuussa.

Viimeisimmät näkökulmat