Kokeile kuukausi maksutta

Vapaarahoitteiset asuntoaloitukset vähenivät selvästi pääkaupunkiseudulla

Vapaarahoitteiset asuntoaloitukset vähenivät 26 prosenttia loka-helmikuussa pääkaupunkisedulla. Uusien asuntojen kauppa sen sijaan piristyi syksyn romahduksen jälkeen, ilmenee Rakennuslehden uusien asuntojen markkinakatsauksesta.

Vapaarahoitteiset asuntoaloitukset vähenivät 26 prosenttia loka-helmikuussa pääkaupunkisedulla. Uusien asuntojen kauppa sen sijaan piristyi syksyn romahduksen jälkeen, ilmenee Rakennuslehden uusien asuntojen markkinakatsauksesta.

image

Rakentajat aloittivat vielä kesä-lokakuussa lähes 1 100 asuntoa pääkaupunkiseudulla, mutta viimeksi kuluneen neljän kuukauden aikana aloitukset putosivat noin 800 asuntoon. Aloitukset ovat kuitenkin vielä lähes normaalitasolla eikä jarrutus ole ollut yhtä voimakasta kuin muualla maassa. Helsingissä säännellyn hitas-tuotannon painoarvo on kasvanut, sillä loka-helmikuun asuntoaloituksista oli yli puolet hitaseja (163 asuntoa). Valtaosa pääkaupunkiseudun sääntelemättömistä asunnoista aloitettiin Espoossa (340 asuntoa).

Ennakkomarkkinoinnissa on pääkaupunkiseudulla noin 750 asuntoa, mikä on vajaan kymmenyksen vähemmän kuin lokakuussa.

Uusien asuntojen kauppa on toipunut selvästi (+14 %) lokakuun romahduslukemista. Viime viikkoina kauppa on käynyt vilkkaasti. Vuositasolla kaupat kuitenkin vähenivät 15 prosenttia.

Ylitarjonta hellittänyt

Selvityksessä arvioidaan markkinatilannetta myynnissä olevien asuntojen ja tehtyjen kauppojen välisellä suhdeluvulla. Tämä tarjonta-kysyntäsuhde kertoo, kuinka kauan myynnissä olevien asuntojen kauppaaminen kestää kuluneen neljän kuukauden kaupantekovauhdilla. Asunnoista on enää lievästi ylitarjontaa, sillä myyntivarasto on pienentynyt 11,1 kuukauteen edellisen jakson 12,9 kuukaudesta. Markkinoiden tasapaino parani, kun aloitukset vähenivät ja kauppa piristyi.

Selkeimmin ylitarjonta helpotti Helsingissä, jossa myyntivarasto putosi 15,2 kuukaudesta 11,8 kuukauteen. Se kertoo lievästä asuntojen ylitarjonnasta. Espoo–Kauniainen-alueella tilanne on suurin piirtein Helsingin kaltainen (11,3 kuukautta), mutta Vantaalla tilanne on lähes tasapainossa (9,9 kuukautta).

Pääkaupunkiseudulla on myynnissä 2 069 rakenteilla olevaa tai valmista asuntoa. Se on vain hieman vähemmän (-2 %) kuin lokakuussa. Myymättömien valmiiden asuntojen määrä nousi 53 asunnolla 272 asuntoon. Valmiiden varastosta ei näytä tulevan vielä aikoihin ongelmaa pääkaupunkiseudulla.

Hitasit kallistuneet rajusti

Myynnissä olevat sääntelemättömät uudet asunnot ovat kallistuneet vuodessa 1,2 prosenttia pääkaupunkiseudulla. Helsingissä uusi asunto maksaa keskimäärin 6 101 euroa neliöltä (+1,2 % vuodessa). Espoo–Kauniainen-alueella keskihinta on 4 728 euroa neliöltä (+7,5 %) ja Vantaalla 3 797 euroa neliöltä (-1,6 %).

Helsingin hinta- ja laatusäännellyt hitas-asunnot ovat kallistuneet vuodessa 19,4 prosenttia. Kerrostaloneliö maksaa keskimäärin 3 818 euroa, rivitaloneliö 3 305 euroa. Loka-helmikuussa pääkaupungissa aloitettiin enemmän hitaseja (163 asuntoa) kuin sääntelemättömiä asuntoja (151 asuntoa).

Tiedot perustuvat STH-Group Oy:n tekemään seurantaan, joka kattaa tuottajamuotoisen asuntorakentamisen Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Vapaarahoitteiset asuntoaloitukset vähenivät selvästi pääkaupunkiseudulla”

  1. Asuntoaloitukset vähenivät 25 %. Asumistukea tarvitsevia on jo lähes 200 000. Ja esimerkiksi VTT:lle syydetään pitkälti valtiolähtöistä rahaa noin 300 miljoonaa. Siinäpä päivän toisiinsa kytkeytyviä uutisia. Kun VTT:n ymv. valtiollisten tutkimusten keinoin ei ole vuosikymmenten saatossa kyetty kohtuullistamaan asumiskustannuksia (päin vastoin!), on sen tutkimusrahoitusta reippaasti syytä siirtää asuntorakentamsien tukemiseen, niin tulee uusia hiukka kohtuuhintaisempia asuntoja.

    1. Miksi rakennuttaisi vapaarahoitteisia asuntoja, kun ARA jakaa rahaa hoiva- ja erityisasumiseen.

      Rahaa annetaan ARAsta vaikka ei olisi edes yhtiön yleishyödyllisyyttä edes myönnetty.

      Näiden ympärille on mahdollista rakentaa palveluja tuottava rahaautomaatti.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat