Kokeile kuukausi maksutta

Merikarvialla syntyi kotimainen poistoilmalämpöpumppu

”Nykyisillä energian hinnoilla lämmintä ilmaa ei kannata puhaltaa taivaan tuuliin”, ilmanvaihtourakoitsija Esa Sormunen sanoo.

”Nykyisillä energian hinnoilla lämmintä ilmaa ei kannata puhaltaa taivaan tuuliin”, ilmanvaihtourakoitsija Esa Sormunen sanoo.
Kuuntele juttu

Hän alkoi kolmisen vuotta sitten kehitellä lämpöpumpulla varustettua ilmanvaihtokojetta eli poistoilmalämpöpumppua, joka on nyt valmis sarjatuotantoon.

Tuotannon käynnistämistä varten Sormunen perusti Merikarvialle kolmisen vuotta sitten MerAir Ky:n. Yritys on toimittanut kompakteja, lämpöpumpulla poistoilmasta lämpöä talteenottavia ilmanvaihtokojeita testausmielessä pariinkymmeneen omakotitaloon. Laitteen tekniikka on mahdutettu pieneen peltilaatikkoon, joka voidaan sijoittaa kodinhoitohuoneessa olevan lämminvesivaraajan päälle.

Ajatus lämpöpumpun sijoittamisesta ilmanvaihtokojeeseen sai alkunsa sattumalta. Sormunen oli jo pitkään pohtinut, miten lämpö voitaisiin kerätä ilmanvaihtolaitteella talteen nykyistä paremmin. Aiheesta syntyi antoisia väittelyitä asiaan vihkiytyneiden tuttavien kanssa.

”Oikeastaan vastustin alunperin lämpöpumppua, koska pidin sitä liian monimutkaisena ja olemassa olevia poistoilmalämpöpumppuja liian kalliina. Lopulta väittely kylmätekniikka-alalla työskentelevän tuttavani kanssa johti siihen, että rakensimme yksinkertaisen laitteen.”

Testaustulosten rohkaisemana Sormunen jatkoi laitteen tuotekehittelyä. Jälkiviisaana hän arvioi jatkaneensa sitä turhankin pitkään. Toisaalta se poiki paljon käyttäjäkokemuksia.

Sormusen kehittämässä laitteessa lämpö otetaan poistoilmasta ja siirretään tuloilmaan. Samalla laitteella saa huoneiston kesähelteillä myös viileäksi. Laite jäähdyttää tuloilmaa kymmenisen astetta ja poistaa siitä kosteutta. Viilennetty ilma voidaan siirtää ilmanvaihtokanavia pitkin joka huoneeseen.

Pyörähtävä alusta

Sormusen tavoitteena oli tehdä laitteesta mahdollisimman yksinkertainen, ja siinä hän tuntee onnistuneensa. Keksinnön ydin on alustassa, joka pyörähtää edestakaisin 180 astetta.

”Ilmavirrat tavallaan vaihtavat paikkaa, mutta kylmäaineen kiertosuunta säilyy samana. Näin  kompressorin ulkovaipan hukkalämpö ohjautuu aina oikeaan suuntaan, kesällä ulos ja talvella sisälle. Ohjaus huolehtii siitä, että tuloilman lämpötila ei missään olosuhteissa laske liian alhaiseksi.”

Sormunen on saanut laitteen kehittämistyöhön TE-keskuksen asiantuntija-apua. Yhden miehen yrityksen omistuspohjaa on tarkoitus laajentaa ja yritys kouluttaa 4–5 ihmistä kokoamaan laitteita sekä tekemään asennuksia. Ensi vuoden tavoitteena on myydä 150 poistoilmalämpöpumppua.

Työn alla kehitteillä on jo astetta pitemmälle viety ilmanvaihtolaite, joka hoitaisi kokonaan myös talon lämmittämisen. Testausversio tulee Sormusen omaan, rakenteilla olevaan omakotitaloon.

”Kotioloissa on hyvä tarkkailla, miten laite toimii ja millainen ohjaus siinä pitää olla. Valitettavasti pakkasilla se tarvitsee lisälämpöä – yksinkertaisinta on asentaa kanavaan sähkövastus.”
 

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Merikarvialla syntyi kotimainen poistoilmalämpöpumppu”

  1. Ikävä kyllä olemme koko viikonlopun sulattaneet kyseistä poistoilmalämpöpumppua. Laite on sisällä ja aivan valtavassa jäässä. Toimittaja ei vastaa puhelimeen, enkä tiedä, kuka laitteen toiminnasta ymmärtäisi.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat