Kokeile kuukausi maksutta

Skanssin aluekeskus hakee mallia Keski-Euroopan pikkukaupungeista

Hartela rakentaa Turun Skanssiin 80 000 kerrosneliömetrin laajuista ”elämyshakuista” aluekeskusta. Ensimmäisessä vaiheessa valmistuu 40 000 neliön kauppakeskus, jonka keskeisenä toimijana on Citymarket.

Hartela rakentaa Turun Skanssiin 80 000 kerrosneliömetrin laajuista ”elämyshakuista” aluekeskusta. Ensimmäisessä vaiheessa valmistuu 40 000 neliön kauppakeskus, jonka keskeisenä toimijana on Citymarket.

Alueen arkkitehtuurissa on ponnisteltu ulos perinteisestä peltomarkettimuotista. Mallia on haettu muun muassa vanhoista keskieurooppalaisista pikkukaupungeista.

”Tarkoitus on luoda inhimillisen mittakaavan ostos- ja aluekeskus”, kiteyttää arkkitehti Pekka Helin.

Hankkeen käynnistämistä edelsivät tarkat selvitykset. Apuna käytettiin niin perinteisiä tilastofaktoja kuin tulevaisuudentutkijaakin.  Selvitysten mukaan nykyajan kauppakeskukselta odotetaan yhä enemmän viihtyvyyttä ja monipuolisia palveluita.

”Ihmiset haluavat kokonaisuuksia, joissa on kauppakeskuksen lisäksi myös muuta toimintaa ja luontevaa asuntorakentamista. Ympäristölle ja elämyksille annetaan suurempi arvo kuin ennen”, sanoo Hartelan kiinteistökehitysjohtaja Kari Mäkelä.

Kuluttajien käyttäytymisen ennakoidaan muuttuvan yhä elämyshakuisempaan suuntaan. Skanssin keskuksen tiloissa halutaankin tarjota mahdollisuus myös valtavirrasta poikkeaville yrityksille.

”Esimerkiksi hyvinvointi-, terveys- ja liikuntapalvelut kuuluvat luonnollisena osana konseptiin”, Mäkelä selvittää ja lisää, että alueen tarjontaa monipuolistavat myös kunnalliset palvelut.

Itäisen Turun keskus

Alueen asuntorakentaminen on tiivistä ja matalaa. Pääpaino on kaksioissa ja kolmioissa. Erityisesti huomioidaan asukasryhmät, joille keskuksen vieressä asumisesta koituu välitöntä hyötyä.

”Seniorit ovat eräs lähialueen kohderyhmä, perheille on tarjolla isompia asuntoja hieman etäämpää”, Pekka Helin sanoo.

Skanssi sijaitsee Itä-Turussa, Helsingin moottoritien varressa. Viiden minuutin matkan päässä asuu 40 000 kaupunkilaista ja autoliikenne keskuksen ympärillä on vilkasta.

”Skanssin alue on ollut 20 vuotta Turun strategiassa kauppakeskusalueeksi merkittynä. Toistaiseksi kaupan alueet ovat kuitenkin painottuneet Länsi-Turkuun. Kun hanke nyt vihdoin toteutuu, voi sanoa, että sillä on vahva tilaus”, Mäkelä iloitsee.

Valtakunnallisestikin merkittävän vähittäiskaupan keskuksen tavoitteena on Mäkelän mukaan saada vuosittain 4,5 miljoonaa kävijää. Myynnin tavoite on 130 miljoonaa euroa.

Ensimmäisessä vaiheessa rakennetaan alueen infrastruktuuri ja koko kauppakeskus sekä pysäköintitilat. Asuinrakennukset valmistuvat kysynnän tahtiin.

”Työvoiman saannin suhteen tilanne on melko hyvä. Skanssi on ollut hankesuunnitelmassamme jo kauan, joten meillä on ollut aikaa valmistautua. Parhaillaan käynnissä ovat maanrakennustyöt.  Niiden urakoitsija Soraset Oy on resursoinut oman osuutensa erinomaisesti”, Mäkelä kehuu.

fakta

  • Projektin johto: Hartela Oy
  • Kaupallinen suunnittelu: Realprojekti Oy
  • Tilojen vuokraus: Hartela Oy, Realprojekti Oy, Komissio Oy
  • Arkkitehtisuunnittelu: Arkkitehtitoimisto Pekka Helin & Co Oy
  • Kokonaisinvestointi: (asunnot ja kauppakeskus) noin 250 miljoonaa euroa
  • Valmis: 2009–2013

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Skanssin aluekeskus hakee mallia Keski-Euroopan pikkukaupungeista”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat