Kokeile kuukausi maksutta

Tukkukaupan raju kasvuvauhti jatkuu

Vuosi 2006 oli tekniselle tukkukaupalle erinomainen vuosi. Tekninen kauppa, joka myy raaka-aineita, koneita, koneenosia ja laitteita teollisuudelle, saavutti jo kolmantena peräkkäisenä vuonna yli kymmenen prosentin kasvun.

Vuosi 2006 oli tekniselle tukkukaupalle erinomainen vuosi. Tekninen kauppa, joka myy raaka-aineita, koneita, koneenosia ja laitteita teollisuudelle, saavutti jo kolmantena peräkkäisenä vuonna yli kymmenen prosentin kasvun.

Osan kasvusta selittää raaka-aineiden hintojen kohoaminen, mutta myös myyntivolyymit ovat kasvaneet. Nyt ollaankin tilanteessa, jossa teollisuuden kapasiteetin korkea käyttöaste rajoittaa kasvua.

Teknisen tukkukaupan kokonaismyynti kehittyi viime vuonna erittäin hyvin (+10,2 %) ottaen huomioon sen, että vertailupohjat vuosilta 2004 ja 2005 olivat hyvin vahvat.

Myös alan myyntivolyymit kasvoivat selvästi, koska alalla ei viime vuonna enää ollut niin suuria hinnannousuja kuin vuonna 2005. Raaka-aineiden myynti kasvoi arvoltaan yli 10 prosenttia.

Putkikaupalle viime vuosi oli jo neljäs peräkkäinen hyvä vuosi (+11,1 %). Vilkas rakentaminen ja teollisuuden investoinnit ovat viime vuosina vaikuttaneet myönteisesti alan kehitykseen.

Myynninkasvun arvioidaan vuonna 2007 jatkuvan sekä tukku- että vähittäiskaupassa. Tämä mahdollistaisi edelleen uusien työpaikkojen syntymisen kaupan yrityksiin. Kasvun arvioidaan kuitenkin hidastuvan hieman sekä tukku- että vähittäiskaupassa.

Teknisen tukkukaupan toimialat arvioivat yleisesti myynninkasvun hidastuvan selvästi tämän vuoden puolella. Yli 10 prosentin kasvutasosta arvioidaan tultavan alas 3–5 prosentin kasvuun. Samansuuntainen ennuste alalla oli tosin jo vuosi sitten.

Kasvun hidastumista tänä vuonna puoltaa kuitenkin se, että raaka-aineiden hintojen ei enää odoteta kohoavan niin merkittävästi kuin viime aikoina. Myös pitkät toimitusajat ja teollisuuden kapasiteetin korkea käyttöaste rajoittavat alan kasvua.

Sähkötarvikkeiden myyntivauhti jatkuu

Sähkötukkuliikkeiden sähkötarvikemyynti ylsi viime vuonna 746 miljoonaan euroon. Kuparin, teräksen ja muiden sähkötarvikkeiden (erityisesti kaapelien) raaka-aineiden hintojen nousu vaikutti sähkötarviketukkukaupan viime vuoden myyntiin, joka kasvoi 16,4 prosenttia. Kasvusta peräti 12,4 prosenttia oli hintojen nousua, joten alan volyyminkasvuksi jää vain neljä prosenttia.

Sähkötarvikemyynti saavutti aiemman huippunsa 1980-luvun loppuvuosina ja samalle tasolle päästiin uudelleen vuonna 2004. Päättyneenä vuonna myynnin arvo ylitti jo kolmanneksella nuo taantumaa edeltäneet vuodet.

Viime vuonna myös aktiivinen rakentaminen kasvatti sähkötukkujen myyntiä urakoitsijoille. Lisäksi sähkölaitosten investoinnit verkkojen ylläpitoon ja parantamiseen jatkuivat syksyllä pitkään lämpimien säiden ansiosta.

Myös tämä vuosi on alkanut hyvissä merkeissä. Myynti kasvoi ensimmäisellä vuosineljänneksellä 13,5 prosenttia edellisvuotiseen verrattuna eli 180 miljoonaan euroon.

Suomen Sähkötukkuliikkeiden Liiton mukaan tammikuun kysyntä oli poikkeuksellisen suuri ja veti koko alkuvuoden vahvaan kasvuun. Tuoteperheistä menekkiä oli erityisesti johtimilla, asennustarvikkeilla, sähkökeskuksilla, kojeilla ja kytkimillä sekä lampuilla.

Rakentamisen jatkuminen ja pyrkimys tasokkaampaan sähköistykseen ovat osaltaan kasvulukujen takana. Myös raaka-aineiden hintojen nousu näkyy alkaneenkin vuoden luvuissa.

Sähkötarvikkeiden myynti koostuu muun muassa valaisimista, johtimista ja kaapeleista sekä sähkölaitos- ja asennustarvikkeista. Elektroniikan komponenttien myynti kasvoi viime vuonna viisi prosenttia. Vuonna 2005 ei kasvua tullut.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Tukkukaupan raju kasvuvauhti jatkuu”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat