TAMK kehitti kantavan ulkoseinän puurunkoelementin
Tampereen ammattikorkeakoulussa on kehitetty vakiokokoinen, kantava ulkoseinän puurunkoelementti, joka mahdollistaa isonkin rakennuksen ulkoseinärungon ja katon pystytyksen 1-2 päivässä. Uusi puurunkoelementti on mallisuojattu, ja se on kooltaan 6 metriä kertaa 2,5 metriä. Seinärungon paksuudeksi voidaan valita noin 10-25 senttimetriä. Rakenteen kantavuus perustuu mittatarkkoihin jäykkäliitoksiin ja puurunkoelementeistä voidaan tehdä lujuusvaatimusten mukaisesti myös useampikerroksisia rakennuksia.

Ovi- ja ikkuna-aukkojen paikat voidaan päättää vasta rakennuksen ulkoseinien ja katon valmistumisen jälkeen. Seinän puurunkoelementeistä voi rakentaa haluamansa paksuisen ulkoseinän asuin- ja talousrakennukseen, halleihin ja esimerkiksi autotalleihin.
Seinän puurunkoelementti on rakenteellisesti toteutettu siten, että kun halutaan lämpöeriste seinärakenteeseen, saadaan lasivilla, uretaanilevy tai esimerkiksi puhallusvilla helposti seinärakenteen sisään. Puurunkoelementit toimitetaan joko höyrysululla tai ilman ja runkorakenne mahdollistaa sähkö- ja vesiputkistojen asentamisen höyrysulkua lävistämättä. Lisäksi rakenteella eliminoituvat niin sanotut kylmäsillat.
Tampereen ammattikorkeakoulun mukaan seinän puurunkoelementin käytön etu on pitkästä lautatavarasta rakentamiseen verrattuna erityisesti nopeus. Lisäksi puurunkoelementin käytöstä koituu rahallista säästöä. TAMK laskee säästöksi 1 500-2 000 euroa verrattuna rakentamiseen ”pitkästä puutavarasta”. Elementin avulla rakentaminen mahdollistuu myös yhä ympärivuotisemmaksi.
Puurunkoelementin kehittämisen rahoittivat Tampereen ammattikorkeakoulu ja Tekes tutkimuksesta liiketoimintaa -rahoituksella (TULI-rahoitus). Seinän puurunkoelementti on tuotteistettu ja ensimmäiset rakennukset menetelmällä pystytetään toukokuussa Kankaanpäässä ja Taipalsaarella. Tavoitteena on tehdä puurunkoelementistä uusi suomalainen rakennusalan vientituote.
Tätä artikkelia ei ole kommentoitu
0 vastausta artikkeliin “TAMK kehitti kantavan ulkoseinän puurunkoelementin”