FCG:n kotimaan toiminta sulautetaan yhteen yhtiöön

FCG:n yhtiökokous on 26. kesäkuuta hyväksynyt suunnitelman konsernin kotimaan yhtiöiden, FCG Efeko Oy:n, FCG International Oy:n, FCG Planeko Oy:n sekä FCG MentorIT Oy:n sulauttamisesta emoyhtiöönsä syksyllä. Emoyhtiö FCG Finnish Consulting Group Oy:stä tulee sulautumisen jälkeen marraskuun 2009 alusta ainoa Suomessa toimiva FCG-konsernin yhtiö. FCG:lle on myös nimitetty uusi johtoryhmä. Nimitykset astuvat voimaan välittömästi.

FCG:n yhtiökokous on 26. kesäkuuta hyväksynyt suunnitelman konsernin kotimaan yhtiöiden, FCG Efeko Oy:n, FCG International Oy:n, FCG Planeko Oy:n sekä FCG MentorIT Oy:n sulauttamisesta emoyhtiöönsä syksyllä. Emoyhtiö FCG Finnish Consulting Group Oy:stä tulee sulautumisen jälkeen marraskuun 2009 alusta ainoa Suomessa toimiva FCG-konsernin yhtiö. FCG:lle on myös nimitetty uusi johtoryhmä. Nimitykset astuvat voimaan välittömästi.

Sulautuminen on ollut yksi FCG-konsernin muodostamisen yhteydessä vuonna 2005 asetetuista strategisista tavoitteista. Sulautuminen toteutetaan FCG:n organisaatio- ja kustannusrakenteen selkiyttämiseksi ja keventämiseksi. Konsernin kansainväliset yhtiöt siirtyvät samalla suoraan emoyhtiön alaisuuteen.

FCG:n kotimaan yhtiöiden henkilöstö, liiketoiminta ja asiakassitoumukset siirtyvät sulautumisen yhteydessä emoyhtiölle. Kaikki FCG-yhtiöiden meneillään olevat projektit jatkuvat asiakkaiden kanssa tehtyjen sopimusten mukaisina. Asiakkaita ja yhteistyökumppaneita tullaan tiedottamaan fuusiosta sen edetessä.

 

Johtajistopakka uusjakoon

FCG:n uuden johtoryhmän muodostavat toimitusjohtaja Paul Paukku, kansainvälisen liiketoiminnan johtaja Matti Ojala, infra ja ympäristö -liiketoiminnan johtaja Jukka Meriluoto, koulutus- ja konsultointiliiketoiminnan johtaja Heikki Lonka ja henkilöstöjohtaja Eeva Kokki.

Ojala toimii myös FCG International Oy:n toimitusjohtajana lokakuun loppuun asti. Hän siirtyy uuteen tehtäväänsä FCG Planeko Oy:n toimitusjohtajan paikalta. Meriluoto puolestaan ottaa vetovastuun FCG Planekossa sulautumisen toteutumiseen asti. Hän on aiemmin toiminut FCG Planekon vesihuolto- ja tutkimus -sektorin johtajana.

Lonka taas toimii myös FCG Efeko Oy:n toimitusjohtajana seuraavien neljän kuukauden ajan. Hän siirtyy tehtäväänsä FCG Planekon arkkitehtuuri ja aluekehitys -sektorin johtajan tehtävästä. Kokki puolestaan siirtyy uuteen tehtäväänsä FCG Finnish Consulting Group Oy:n viestintä- ja HRD-johtajan paikalta.

Tätä artikkelia on kommentoitu 23 kertaa

23 vastausta artikkeliin “FCG:n kotimaan toiminta sulautetaan yhteen yhtiöön”

 1. Mitähän tästä keitosta oikein syntyy. Keittäjänä on nyt alaa tuntematon entinen HP:n johtaja. Neljän vuoden aikana yhtiöiden nimiä on muutettu 1-2 vuoden välein. Maineikas Suunnittelukeskus kuopattiin ja tilalle tuli nimihirviöitä. Saa nähdä, miten henkilökunta ja asiakkaat suhtautuvat jatkuviin muutoksiin. Uskottavuus taitaa nyt olla koetuksella.

  1. Niinpä. Maaseudun Keskusrakennustoimisto > Suunnittelukeskus Oy > SKOY > FCG Suunnittelukeskus > FCG Planeko > Planeko > FCG.

   Hewlett Packardilta toimitusjohtaja…tais tulla viiminen naula Suunnittelukeskuksen arkkuun.

 2. 2000 luvun puolessa välissä Suunnittelukeskus lähti väärille urille omistajansa Kuntaliiton ahneuden siivittämänä. Luodun FCG konsernin kolmella yhtiöllä on vähän keskinäistä synergiaa. Ja suuruudenhulluus ajoi vielä kalliiden toimitilojen rakentamiseen Käpylään. Taitaa osingonmaksukyky olla heikko, kun yhtiö nyt vähentää porukkaa ja lomauttaa.

  1. Itse kullakin on Suunnittelukeskuksesta muistonsa. Hyviä insinöörejä siellä täällä. Varsinkin vesihuollossa. Kuntaliitto vaan on ryöstänyt firmaa viimeiset 30 vuotta ja tulpannut kehityksen. 2000-luvulla se ahneus meni ihan överiksi, ja valtava määrä osaajia lähti kävelemään. Sieltä lähti kaikki jotka kynnelle kykeni.

   Joutaisi myydä koko roska Pöyrylle tai Rambollille.

   1. Joo, ilman muuta hyviä insinöörejä. Siellä minäkin olin aikoinaan pitkän aikaa. Skoy oli alunperin kohtuullinen työpaikka, mutta 2000 luku muutti kaiken. Tuli uusia miehiä johtamaan perinteistä yhtiötä. Ihmetyttää, mikä siinä nimessä oli niin huonoa, että se piti muuttaa. Nythän monet eivät enää ole pysyneet nimiruletissa mukana. Ja talouskin on saatu kuralle. Saas nähdä mihin se saneeraaminen johtaa.

    1. Näin käy, kun käytetään Ameriikkalaisten ”talousgurujen” oppeja. Aivan samalla tavalla on koko maailman talous saatu kuralle.

     1. Ja oppien käyttäjä pääsi sopivasti eläkkeelle.

   2. Mitä nämä Pöyry ja Ramboll ovat? Eikö ne kaksi muuta ole Maa ja Vesi sekä Viatek? Jaakko Pöyryn muistankin kotosuomesta, mutta hän taisi olla ihan eri alalla, metsäpuolen ihmisiä.

    1. Maa ja vesi yhdistettiin Pöyryyn, siinäkin luovuttiin maineikkaasta nimestä ja Viatek on monien mutkien ja melkein konkurssin jälkeen Ramboll. Että silleen nykyään mennään.

 3. Joku toimittaja voisi tehdä jutun tästä konsernista. Jos hankkii vielä vähän taustatietoja, niin juttu voi olla mielenkiintoinen. Kiemurat ovat sen verran mielenkiintoiset ja moninaiset.

   1. Voihan sitä pahoittaa. Riippuu, miten on asioihin ollut osallisena. Samalla voisi selvitellä onko tästä konsernista jaettu vaaliavustuksia. Ajattelen, että omistuspohja voi olla sopiva avustamiselle.

    1. Kuntaliittohan se kuppasi Antti Nousiaisen keräämät rahat.
     Ja 2000-luvulla siirryttinn sitten bisneksen tekoon…

     1. Näin kävi. Antti nosti konkurssin partaalla tarponeen firman jaloilleen, hankki kaikille aluetoimistoille kiinteistöt ja kassasakin taisi olla yli puolen vuoden palkat valmiina.
      Sitten Kuntaliitto otti kiinteistömassan ja ison osan rahoista. Ja Antti eläkkeelle. Antti teki miehen työn. Kaikki firmassa olleet sen tiesivät. Ja Kuntaliitto sai muhkeat osingot vuosittain verrattuna siihen pieneen osakepääomaan, jonka se oli sijoittanut. Kuntaliiton taloutta paikattiin näillä rahoilla. Tuli hetkellistä apua.

      Antin jälkeen alkoi uusi komento. Ja nimikin on vaihtunut moneen kertaan. Uudelle johdolle Suunnittelukeskus taisi olla kirosana, josta piti päästä eroon.

 4. Kaiken takana lienee Kuntaliiton pyrkimys päästä yrityksestä eroon. Ei taida enää olla Kuntaliiton tehtävä pitää yrityksiä omistuksessaan. Laman tulo mutkisti suunnitelmia pörssiin menosta. Nyt lienee ainut vaihtoehto, että joku suurista ostaa koko roskan ja eliminoi kuntatoiminnot. Näinhän se on. Kilpailu tulee näin vähenemään.

  1. Niin kauan kun osinkoa jaetaan ja sillä voidaan paikata Kuntaliiton taloutta, yhtiö saa elää. Mutta pystyykö FCG maksamaan riittävästi osinkoa,on toinen asia. Lähivuodet ovat niukkoja. Yhtiöllä on vähän myytävää viime putsauksen jälkeen. Suurimpana pääomana yhtiössä on osaavat ihmiset ja niitä ei voi myydä ja ne voivat lähteä kun tilanne niin vaatii.

 5. Ainoa tapa, jolla FCG menee pörssiin on se, että jokin valmiiksi siellä oleva yhtiö ostaa sen. Ei FCG:llä ole koskaan varaa yritysostoin laajentua ”pörssikelpoiseksi”. Sitaateissa on edellisen tj:n eräs hokema. Toinen hänen taajaan viljelemä hokema oli ”uskottavuus ulkomailla”. Pitää kasvaa, jotta on uskottava ulkomailla. Miksi pitää mennä ulkomaille? Ei kotimaasta työt lopu, vaikka nyt onkin meneillään pieni notkahdus. Miten moni suomalainen konsulttifirma on laajentunut onnistuneesti ulkomaille? Ei se ”Ameriikan raitti” ole kullalla päällystetty. Monet ei-konsulttifirmat ovat käyneet kääntymässä ulkomailla: StoraEnso osti Consolidated Papersin ja takkiin tuli apaut 3 mrd. euroa, Sonera osti umts-ilmatilaa reilulla 4 mrd. eurolla. Nämä ovat tietty ääriesimerkkejä, mutta ei hyvältä näytä.

  Sitten hehkutetaan itänaapurin mahdollisuuksia. Ei Venäjä ole mikään konsultin onnela. Koko maa on jättimäinen kysymysmerkki, poliittisesti ja taloudellisesti täysin ennustamattomissa. Takkiin siellä tulee. Sama koskee Baltiaa ja muita entisiä kommunistimaita. Ei hyvältä näytä.

  Nykyinen johto on hakoteillä. Yksi on sitä mieltä, että hommia voi tehdä missä vain tyyliin ”ota läppärisi ja käy”. Pari muuta ovat helppoheikkejä. Yksi sentään ajaa täysillä valoilla. Kiire on tehdä muutoksia. Matkasta on tullut tärkeämpi kuin päämäärästä. Ei hyvältä näytä.

  1. Nykyinen johto aikoo viedä FCG:n pörssiin vuonna 2015, kun liikevaihto on kasvatettu 110 miljoonaan. Edellisen johdon piti viedä firma pörssiin ensi vuonna.

   Edellinen tj menetti uskottavuutensa, kun esitteli lennokkaita, todellisuudesta irrallaan olevia väitteitä. Ja nyt laitetaan edellisen tj:n imperiumi uusiksi. Suunnittelukeskusta olisi voinut kehittää, mutta se vaihtoehto ei kelvannut. Ja tuskin se SIPT:n osto oli mikään kultakaivos FCG:lle, kultakaivos se oli myyjille, kun katsoo heidän verotietojaan.

   Tappiota tekevälle FCG:llä on edessä vielä kivinen tie. Porukkaa vähennetään, mutta jo muutaman vuoden päästä kuvitellaan liikevaihdon olevan nykyistä merkittävästi suurempi. Paljon pitää uusia firmoja ostaa.

   Konsernissa on aika raskas organisaatio, toimitusjohtajan lisäksi kymmenkunta johtajaa ja lisäksi vielä pitkälti yli kaksi kymmentä vastuullista päällikköä. Laskutettavuusasteen pitää olla työntekijäporukalla korkea, jotta kaikki elävät.

   1. 2007 ja 2008 vuosikertomusten mukaan voitto ennen veroja oli keskimäärin 3 miljoonaa euroa vuodessa. Liikevoittoprosentti oli 3.5-4% ja henkilöstöä 850.

    Kilpailijoihin nähden liikevoitto on maltillinen mutta kunnossa. Tosin 2007 ja 2008 olivat konsulttialalalla huippuvuosia, eikä alle 4% liiketulos huippuvuonna ole kova. Rakennemuutos yhdeksi yhtiöksi ja toimitalon rakentaminen selittänevät kilpailijoita heikompaa liikevoittoprosenttia. Tuloksesta maksetaan puolet ulos.

    Henkilöstöstä 36% on ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneita. 47% henkilöstöstä on naisia, mikä teknisellä alalla on paljon. Keskimääräinen palkka on 2 670 eur/hlö, ml. osa-aikaiset. Henkilöstötase on heikko.

    1. Käsittääkseni FCG on vuokralla näissä Käpylän uusissa toimitiloissa… Korjatkaa jos olen väärässä.

     1. Hautajaiset vietetty.

      R.I.P. Maaseudun keskusrakennustoimisto/Suunnittelukeskus/FCG Suunnittelukeskus/FCG Planeko.

      :`(

 6. Vuokratiloissa ovat, talon omistaa ulkomaalainen kiinteistösijoittaja. Ja vuokra on kova. Aikoinaan Suunnittelukeskuksella oli kaikki tilat omia, mutta Kuntaliitto otti aikoinaan ne itselleen jakamalla yhtiön. Ja yhtiöstä tuli vuokralainen.

  Minustakin tuloksentekokyky on ollut heikko, kun aika oli kuitenkin hyvä. Mutta kun ajattelee sitäkin järjettömyyttä että kahden vuoden aikana firman nimi on ollut SKOY-FCG Suunnittelukeskus Oy-FCG Planeko Oy-FCG OY(1.11.09). Siinä on moneen kertaan muutettu mainoksia, logoja, kirjepapereita jne. Rahaa on tottakai siihen palanut.

  Ja tuloksentekokykyä on mielestäni heikentänyt myös uusi matriisiorganisaatio, jossa käsitys kustannuksista ja tuotoista on kadonnut porukalta ja johdolta. Samoin vastuu kuluista on hämärtynyt.

  Mutta marraskuussa yhtiö aloittaa uudella nimellä ja uusilla johtajilla ja päälliköillä. Osa entisistä sai aikoinaan kenkää ja nyt viime jaossa osa ylennettiin ja osa alennettiin. Saa nähdä, miten yhteistyö pelaa.

  Maakunnisa, joka on yhtiön vahvaa aluetta, olevat asiakkaat ovat tuskin enää pysyneet mukana muutoksissa. Saa nähdä, miten monenkertainen muutos FCG.si vaikuttaa.

  Jos edellinen tj olisi puikoissa, niin hän ainakin olisi ostamassa Destian suunnittelupuolta, kun yhtiö tullaan valtion toimesta myymään. Sillähän se yhtiön kasvutavoite tulisi kerralla hoidetuksi. Ja tie olisi auki sinne pitkään tavoiteltuun pörssiin.

  1. ”Vaasassa Merenkurkun silta- ja tuulivoimahanketta esitellyt konsulttiyhtiö Finnish Consulting Group (FCG) kertoi jättihankkeen maksavan yhdeksän miljardia euroa vähemmän kuin laskelmat oikeasti osoittavat. Konsultti selittää miljardiluokan virhettä inhimillisellä erehdyksellä.”

   Oheinen teksti Pohjalainen lehdessä kertoo varmaan siitä, että laskutaitoiset ovat jättäneet yhtiön.

Vastaa