Kokeile kuukausi maksutta

Etelän poikkeuksellinen lumikuorma paljastaa heikot katot

Rakennusten katoille kertynyt raskas lumikuorma paljastaa armotta huonon rakentamisen. Määräysten mukaan rakennettujen talojen katoilla ei vielä pitäisi olla hätäpäivää, viranomaiset arvioivat. Viikonlopuksi Etelä- ja Keski-Suomeen odotettu suojasää ja uudet lumisateet vain pahentavat tilannetta.

Rakennusten katoille kertynyt raskas lumikuorma paljastaa armotta huonon rakentamisen. Määräysten mukaan rakennettujen talojen katoilla ei vielä pitäisi olla hätäpäivää, viranomaiset arvioivat. Viikonlopuksi Etelä- ja Keski-Suomeen odotettu suojasää ja uudet lumisateet vain pahentavat tilannetta.

Rakennusneuvos Jaakko Huuhtanen ympäristöministeriöstä pitää mahdollisena, että juuri Etelä-Suomessa romahtaa vielä useita kattoja. Suomen keskiosissa sattui vuosina 2003-2006 useita isojen rakennusten kattovahinkoja, mutta etelässä ei viime vuosina ole ollut suuria lumikuormia.

-Tyypillistä rakentamisessa on ollut se, että pyritään minimitasoon eikä yhtään yli ja tehdään niin halvalla kuin mahdollista. Voi käydä niin, että säästetään väärissä asioissa, esimerkiksi suunnittelussa.

Vaikka isoille halleille sattuvat turmat herättävät suurimman huomion, on Huuhtanen huolissaan muun muassa maatalousrakennuksista. Näissä on käytetty tehdasvalmisteisia hoikkia kattotuoleja, joissa on pitkät jännevälit. Huuhtasen mukaan tällaisten rakenteiden vaurioituessa tuolien sivuttaistuenta on yleensä ollut puutteellinen, jolloin tuolit ovat päässeet nurjahtamaan eli menettäneet vakavuutensa sivusuunnassa.

-Maaseudulla kattorakenteet kootaan usein omatoimisesti. Rakennusvalvonnallakaan ei ole niin suuria resursseja kuin suurissa kaupungeissa, Huuhtanen summaa.

Varoittimet toisivat lisäturvaa kisahalleihin

Vaaratilanteita voidaan Huuhtasen mukaan estää esimerkiksi asentamalla taipuman kasvusta varoittavia laitteita ainakin sellaisiin halleihin, joissa pidetään yleisötilaisuuksia. Tiistaina Lahdessa tällainen rakenteiden taipumisesta varoittava ilmaisin saattoi estää romahduksen. Laitteet eivät ole pakollisia.

-Se olisi hyvä lisävarmistus varsinkin kun näyttää siltä, että näitä virheitä rakennuksissa ilmenee koko ajan lisää.

Myös Suomen ympäristökeskus Sykessä seurataan lumitilannetta tarkasti. Syken mukaan maan eteläosissa lunta on syytä pudottaa katolta, jos sitä on päässyt kertymään yli puoli metriä. Missään nimessä katolle ei saisi kertyä yli metriä lunta, korostaa johtava hydrologi Bertil Vehviläinen.

-Varsinkin jos on kyse halleista, joissa voi olla sisällä ihmisiä, pitäisi lumi pudottaa katolta viimeistään silloin, kun sitä on yli 80 senttiä, Vehviläinen linjaa.

Lapissa rakennusten lumikuormarajat on Vehviläisen mukaan vanhoissa rakennuksissa jo paikoitellen ylitetty, mutta sieltä romahduksista ei ole vielä tullut tietoja.

Suoja saa lumen liikkeelle

Ilmatieteen laitos ennustaa viikonlopulle suojasäätä Etelä- ja Keski-Suomeen. Suojasää voi saada lumen harjakatoilla liikkeelle, jolloin kattotuoleille saattaa muodostua vaarallinen epätasapainoinen kuormitus. Parin päivän suoja ei kuitenkaan vielä riitä juuri sulattamaan lunta, kertoo meteorologi Jari Tuovinen.

-Ensi viikolla maahan tulee korkeapaineen alue. Vaikka aurinko lämmittää jo, yöt ovat reilusti pakkasella.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Etelän poikkeuksellinen lumikuorma paljastaa heikot katot”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat