RT vaatii harmaan talouden vastaisia toimia myös omakotitalotyömaille
Rakennusteollisuus RT:ssä pidetään valitettavana sitä, ettei talousrikollisuuden torjuntatoimenpiteillä ole toistaiseksi puututtu yksityisessä rakentamisessa ilmenevään harmaaseen talouteen. Tilaajavastuulaki, vuonna 2012 käyttöön otettava veronumero sekä ilmoitusvelvollisuudet työmaalla työskennelleestä työvoimasta ja urakkamaksuista eivät koske yksityishenkilön rakentamista ja rakennuttamista.

Rakennusteollisuus RT:ssä pidetään valitettavana sitä, ettei talousrikollisuuden torjuntatoimenpiteillä ole toistaiseksi puututtu yksityisessä rakentamisessa ilmenevään harmaaseen talouteen. Tilaajavastuulaki, vuonna 2012 käyttöön otettava veronumero sekä ilmoitusvelvollisuudet työmaalla työskennelleestä työvoimasta ja urakkamaksuista eivät koske yksityishenkilön rakentamista ja rakennuttamista.
”Tulossa olevat talousrikollisuuden torjuntatoimenpiteet laittavat ammattimaiseen rakentamiseen pesiytyneet harmaan talouden toimijat ahtaalle. Onkin oletettavaa, että nämä siirtyvät omakotitalotyömaille, joilla harmaata taloutta ei juurikaan säädellä eikä valvota”, asiamies Ville Wartiovaara Talonrakennusteollisuus ry:stä totesi puheessaan Asta Rakentaja 2012 -messuilla Tampereella.
Hallituksen tehostetun harmaan talouden ja talousrikollisuuden torjunnan toimintaohjelmassa vuosille 2012–2015 on todettu, että ilmoittamismenettelyn toteuttamisen yhteydessä selvitetään edellytykset ulottaa käytäntö myös omakotityömaille. Rakennuslupaa edellyttävissä korjaus- ja uudisrakentamistoimissa yksityishenkilöille voisi tulla velvollisuus ilmoittaa Verohallinnolle käytetyt urakoitsijat tai työntekijät sekä näille maksettujen maksujen määrät.
”Pidämme asian etenemistä hyvin tärkeänä, jotta omakotityömaita ei jätetä harmaan talouden temmellyskentäksi. Hämäräyrittäjät ja pimeä työ ovat jo nykyisin iso ongelma pientalotyömailla. Rakennuttajana toimivat kuluttajat eivät usein edes ymmärrä, millaisia riskejä niiden käyttöön sisältyy”, Wartiovaara toteaa.
Myös Suomen Yrittäjät esitti tammikuussa vastaavia vaateita kotitalouksien teettämien urakoiden valvonnan tehostamisesta.
Kustannukset huolestuttavat
RT on myös huolestunut Verohallinnossa valmisteilla olevan työntekijätietojen ja alihankkijalle maksettujen maksujen ilmoittamisvelvollisuuden aiheuttamista kustannuksista rakennusalan yrityksille. RT toivookin, että ilmoittamisvelvollisuudessa keskityttäisiin olennaiseen. Mikäli yritysten edellytetään ilmoittavan kuukausittain tiedot liian laajasti ja yksityiskohtaisesti, lain toteutuminen jää teorian tasolle suuressa osin rakennusalan yrityksiä.
”Työmaatietojen toimittamiskynnys tulee asettaa niin matalaksi, että pienimmätkin rakennusalan urakoitsijat voivat täyttää lain edellytykset. Yritykset joutuvat uudistamaan tulevien lakimuutosten johdosta järjestelmiään, ja kustannukset voivat nousta lähemmäs 10 000 euroon”, Wartiovaara sanoi.
Koko toimialalle veronumeron ja ilmoitusvelvollisuuden käyttöönoton vaatimat järjestelmäuudistukset ja henkilöresurssit aiheuttavat useiden kymmenien miljoonien eurojen kustannukset.
Tätä artikkelia on kommentoitu 7 kertaa
7 vastausta artikkeliin “RT vaatii harmaan talouden vastaisia toimia myös omakotitalotyömaille”
”RT on myös huolestunut Verohallinnossa valmisteilla olevan työntekijätietojen ja alihankkijalle maksettujen maksujen ilmoittamisvelvollisuuden aiheuttamista kustannuksista rakennusalan yrityksille. Yritykset joutuvat uudistamaan tulevien lakimuutosten johdosta järjestelmiään, ja kustannukset voivat nousta lähemmäs 10 000 euroon”.
Yhdestä kunnollisesta laittomasta aliurakasta saa isompi rakennusliike 100 000-150 000 euron hyödyn itselleen. Eiköhän vuosien saatossa näitä isompia ja pienempiä sattumia ole tullut aika mukavasti, että siitä voi yhden kymppitonnin maksaa. Tietysti itku on kova, jos hyvä tulonlähde oikeasti vähän vaikeutuisi. Tuskin siitä on kuitenkaan kovin suurta pelkoa näillä uudistuksilla. Tietysti teoriassa pelkkona on myös, että vakituinen ”asiakaskunta” siirtyisi omakotityömaille. Kyllä nämä ”koijarit” käytännössä kuitenkin jäävät tekemään aliurakointia entisille samalla tyylillä samoille tilaajille. Tilanne korjaantuisi työmaan syöttämällä kuukausittain verottajan järjestelmään aliurakoitsijayrityksen nimen, työntekijöiden nimet ja mistä järjestelmästä tilaajavastuutiedot voi tarkistaa. Lopukäsittely jäisi verottajan/yhteiskunnan huoleksi.
Verottajan tietojärjestelmään pitäisi työmaan tietojen syöttäminen tapahtua. Kuka on mahtanut keksiä, että rakennusliikkeen tietojärjestelmään täytyy tehdä uusia muutoksia. Tietysti nämä isommat ”konnat” ovat neuvottelemassa uusista lakimuutoksista, niin lopputuloksesta ei ole epäselvyyttä. Sama asia, kuin Mafia neuvottelisi yrityselämän lainsäännöstöstä, varmasti tulee yhteiskunnan kannalta paras lopputulos. Ovathan ne Italiassa käytännössä mukana säätämässä esimerkiksi uusia lakeja. Meillä on taas Suomessa nämä omat laillisiksi naamioituneet vaikuttajatahot.
Jos todellista halua olisi ollut, vaadittavat tilaajavastuu- ja urakoitsijatiedot pystyisi syöttämään verottajan luomaan nettiportaaliin esim. (vero.fi), vaikka kirjaston tietokoneelta. Ihan sama asia onko kysymyksessä omakotitalorakentaja tai rakennusliike. Järjestelmä toimisi molemmille samassa nettiosoitteessa. Aliurakoitsijoiden urakkasummien ilmoituksessa ei ole mitään järkeä rakennusliikkeiden kohdalla. Niitä urakkasummia ei pysty käytännössä vertaamaan mihinkään. Laillisesti toimiva aliurakoitsija saa tarjota sillä urakkasumalla millä tahtoo, kunhan vaadittavat lakisääteiset selvitykset ovat kunnossa. Omakotitalorakentajan kohdalla asian ymmärtää, mihin hintaan on esimerkiksi sähkötyöt saannut. Verottajan on helppo tarkistaa hinta kilpailijoilta. Laillinenkin sähköurakoitsija voi urakoida omakotitalotyömaan pimeästi.
Oulussa Kaakkurin kaupunginosassa asuin 1993-2005 ja havaitsin outoa toimintaa.Omakotitaloja rakennettiin 7päivää viikossa ja urakoitsijat jopa asuivat rakennustyömaalla! Mestarit kävivät päivällä tarkistamassa työmaan. Rakennustarkastajaa ei koskaan näkynyt. 2kerros taloissa jopa asuttiin ennenkuin ne olivat valmiit-ei palotikkaita jne.! Soitin Rakennusliittoon ja annoin kaikki tiedot- oli tallessa jopa rekisterinumerot jne. Ei kiinnostanut niitä. Kukaan ei koskaan ottanut minuun yhteyttä! Jouduin sitä vastoin vainon kohteeksi ja uhkailuja alkoi tulla. Rakennusliiton jne. on aivan turha julkisuudessa olla mukamas huolissaan pimeästä toiminnasta , niinkauan kuin ovat itse sitä edistämässä.Usea tuttava on joutunut huijatuksi näiden koijareiden jätettyä palkat maksamatta ja häipyessä horisonttiin – veroja jne. maksamatta.
”Oulussa Kaakkurin kaupunginosassa asuin 1993-2005 ja havaitsin outoa toimintaa.Omakotitaloja rakennettiin 7päivää viikossa ja urakoitsijat jopa asuivat rakennustyömaalla! Mestarit kävivät päivällä tarkistamassa työmaan. Soitin Rakennusliittoon ja annoin kaikki tiedot- oli tallessa jopa rekisterinumerot jne. Ei kiinnostanut niitä. Rakennusliiton jne. on aivan turha julkisuudessa olla mukamas huolissaan pimeästä toiminnasta , niinkauan kuin ovat itse sitä edistämässä.Usea tuttava on joutunut huijatuksi näiden koijareiden jätettyä palkat maksamatta ja häipyessä horisonttiin – veroja jne. maksamatta”,
Tuskin kenenkään yksityisen ihmisen kannattaa ”kytätä”, jotakin työmaata. Työmaan melusta voi ilmoittaa poliisille, jos sitä on liikaa normaalin työajan ulkopuolella.Työmaalla asumista asuntovaunuissa tapahtuu isommillakin työmailla.
Omista palkkasaatavista kannattaa ilmoittaa oman ammattilitton juristille, jos sellaiseen kuuluu. Kirjallinen työsopimus kannattaa olla. Varmaan rakennusliitto on huolissaan työmailla tapahtuvasta alipalkkauksesta ja maksamattomista sosiaalimaksuista. Valitettavasti, jotkut työntekijät ovat niin huonossa asemassa, etteivät käytännössä pysty hakemaan itse apua omille oikeuksille.
Työsuojeluhallinnon työsuhteiden / harmaan talouden valvonnalla täytyisi olla yksi yhteinen valtakunnallinen vihjepuhelin, johon esimerkiksi alipalkattu ulkomaalainen rakennusalan työntekijä voisi tehdä luottamuksellisen ilmoituksen työsuhteestaan. Myös toiset työmaan työntekijät voisivat soittaa nimettönä, jos kuulevat tai havaitsevat selviä väärinkäytöksiä työmaalla.
Esimerkiksi Poliisille ilmoitetaan yleensä rikoksista hätänumeroon soittamalla. Tulisi yksi tärkeimmästä harmaan talouden paljastumistavasta ja se tehostaisi työsuojeluhallinnon työmaatarkastuksia ja sen yleistä toimintaa. RT voisi olla tässä mukana, joka työmaakopin sosiaalitilan seinälle työsuojeluhallinnon vihjepuhelinnumero harmaasta taloudesta. Tämän jälkeen vain työmaan toimihenkilöiden kesken lyömaan vetoa missä ajassa saadaan kutsumattomia vieraita työmaalle.
Edellisissä kirjoituksissa esitetyillä toimenpiteillä voidaan vaikeuttaa merkittävästi työmaiden harmaata taloutta. Rakennusliikkeiden aliurakoitsijoiden urakkasummien ilmoitusmenettelyssä verottajalle tuhlataan pelkästään voimavaroja tiedon hyödyttömyyden takia. Varmaan asfalttikartelliin osallistuneet rakennusliikkeet tekivät asfalttiurakoista ilmoitukset verottajalle neljännesvuosittain. Eivät jääneet kiinni näiden verottajille tehtyjen ilmoituksien perusteella, koska niistä ei pysty päättelemään mitään.