Kokeile kuukausi maksutta

Areva vähentää väkeä Olkiluodosta, TVO vaatii selvitystä

Teollisuuden Voima (TVO) perää laitostoimittaja Arevalta tarkempaa selvitystä siitä, kuinka Areva aikoo hoitaa Olkiluoto 3 -projektin jäljellä olevat työt. TVO:n mukaan Areva-Siemens -konsortio on kertonut, että se keskittää työpanokset hankkeen kannalta kiireellisimpiin ja kriittisimpiin suunnittelutehtäviin. Siksi Areva suunnittelee vähentävänsä työmaalla toimivien alihankkijoiden ja työntekijöiden määrää.

Teollisuuden Voima (TVO) perää laitostoimittaja Arevalta tarkempaa selvitystä siitä, kuinka Areva aikoo hoitaa Olkiluoto 3 -projektin jäljellä olevat työt. TVO:n mukaan Areva-Siemens -konsortio on kertonut, että se keskittää työpanokset hankkeen kannalta kiireellisimpiin ja kriittisimpiin suunnittelutehtäviin. Siksi Areva suunnittelee vähentävänsä työmaalla toimivien alihankkijoiden ja työntekijöiden määrää.

”Ennen lisäselvityksiä emme vielä pysty arvioimaan, onko tällä vaikutusta hankkeen aikatauluun”, TVO:n johtaja Jouni Silvennoinen sanoi STT:lle. TVO:n kanta on, että aikatauluselvitys pitäisi tehdä valmiiksi ensin ja vasta sen jälkeen päättää resurssien kohdennuksesta.

Silvennoisen tietojen mukaan Arevan vähennysaikeet koskevat useita alihankkijoita.

”Esimerkiksi putkistoaliurakoitsijoiden määrä vähenee alkuvuoden ajaksi selvästi. Sama koskee todennäköisesti sähkökaapelien asennuksia, joissa on vielä keskeneräistä suunnittelua.”

Areva-Siemensin viestintäjohtaja Virginie Moucquot-Laiho kertoi aiemmin STT:lle, että työvoiman tarve Olkiluodossa vaihtelee normaalisti sen mukaan, mitä eri työvaiheiden eteneminen vaatii.

”Tasaisesti pikkuhiljaa mennään eteenpäin”, hän sanoi.

Ensi vuonna reaktorityömaalla tehdään Moucquot-Laihon mukaan myös iso painetiivistyksen testaus, joka rajoittaa muiden töiden tekemistä samaan aikaan.

Hanke vuosia myöhässä

Olkiluodon kolmannen ydinvoimalayksikön piti alun perin tuottaa sähköä jo vuonna 2009, mutta sen valmistuminen on pahasti myöhässä. Uusin arvio on, että voimala olisi toiminnassa 2016.

TVO ja Areva-Siemens -konsortio ovat riidelleet vuosia siitä, kumpi on vastuussa hankkeen takkuamisesta. Kiistaa käydään välimiesoikeudessa, jossa Areva vaatii TVO:lta peräti 2,7 miljardin euron korvauksia viivästymisestä.

TVO pitää Arevan vaatimuksia perusteettomina ja vaatii itse Arevalta noin 1,8:aa miljardia euroa. TVO katsoo olevansa korvauksiin oikeutettu osapuoli, koska voimalasta tehtiin aikanaan kiinteähintainen avaimet käteen -sopimus.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Areva vähentää väkeä Olkiluodosta, TVO vaatii selvitystä”

  1. Arrogantit ranskikset vie maksajaa ihan miten tahtoo.

    En ihmettelisi lopputulosta jossa maksetaan vielä korvauksia Arevalle..ne nimittäin osaa tämän vrt. härmainen ’kunnian miehen’ sopimuskulttuuri.

    Tämä on hanke on toivottavasti casena teknillisissä ja kaupallisissa korkeakouluissa.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat