Kokeile kuukausi maksutta

Kone on tekniikan alan opiskelijoiden haavetyönantaja. Myös VTT ja Syke ovat suosiossa. Rakennusalan yrityksistä suosituimmat ovat YIT, Ramboll ja Skanska eli alan suuret kannoillaan suurimmaksi rakennusliikkeeksi noussut, toistuvien yt-neuvottelujen alla kärvistelevä Lemminkäinen.

Universumin opiskelijatutkimuksen vuoden 2014 tulokset kertovat, että opiskelijoiden suhtautuminen tulevaan uraansa on merkittävästi muuttunut. Työn merkityksellisyys sekä yksilön että yhteiskunnan näkökulmasta on tänä vuonna opiskelijoille selvästi viime vuotta tärkeämpi uratavoite, ja lisäksi opiskelijat ovat entistä valmiimpia haastaviin työtehtäviin. Edellisien vuosien tapaan työn ja muun elämän tasapainoinen yhteensovittaminen on opiskelijoiden tärkein uratavoite, mutta sen painoarvo on laskenut edellisestä vuodesta.

Tutkimukseen vastasi 11 753 opiskelijaa.

Tekniikan alan opiskelijat ovat tutkimuksen mukaan edelleen turvallisuushakuisia ja varovaisia asenteissaan. Tekniikan ja IT-alan opiskelijat arvostavat itsensä kehittämistä ja työnantajan jatkuvaa panostusta tutkimukseen ja kehitykseen.

Kone ja YIT suosittuja

Opiskelijat saivat valita mahdolliset työnantajat yhteensä 288 erilaisen työnantajan listasta. Vaikka yritykset markkinoivat ahkerasti itseään oppilaitoksissa, näkyy opiskelijoiden listassa selvästi se, että suurimmat ja tunnetuimmat yritykset ovat suosituimmat eivätkä heikotkaan tulostiedot näytä juuri vaikuttavan valintoihin. Pieniä menestyjiä puolestaan ei tunneta.

Ainoastaan Nokian romahdus näkyy selvästi myös suosiossa, sama koskee ongelmayhtiö Talvivaaraa, joka toisaalta on ainoa kaivosyhtiö, joka on sadan parhaan listalla.

Tekniikan ja luonnontieteiden opiskelijoiden listalla Kone nousee ihannetyönantajien kärkeen, 16 prosenttia opiskelijoista nimeää yrityksen yhdeksi ihannetyönantajakseen. Pitkäaikainen suosikki VTT putoaa sijalta 1 sijalle 4 eli yt-neuvotteluilla ei ole ollut suurtakaan vaikutusta suosioon. Myös Syke kiinnostaa erittäin paljon tekniikan alan opiskelijoita. Sen sijaan Tekes on kaukana kärjestä sijalla 66.

Rakennusalan yrityksissä suuruus ja tunnettuus korreloivat selvästi työpaikan haluttavuuden kanssa. Kärjessä on jakautumisestaan huolimatta taas kerran YIT. Se on sijalla 14 kannoillaan tanskalainen suunnittelujätti Ramboll. YIT:stä irtautunutta Caverionia sen sijaan ei tunneta, mikä ehkä myös talotekniikka-alan kapeuden vuoksi selittää sijaa 83.

Suurimmaksi rakennusliikkeeksi nousseen Lemminkäisen työnantajamaine ei ole lukuisista yt-kierroksista huolimatta ehtinyt vielä rapautua. Se on sijalla 26 edellään pohjoismainen rakennusjätti Skanska sijalla 24. Viidenkymmen suosituimman joukkoon mahtuu vielä myös NCC ja Ruukki sijoilla 33 ja 34.

Pöyryn tunnettuus näkyy siinä, että ongelmistaan huolimatta se on sijalla 18. Kotimainen suunnittelutoimisto A-Insinöörit on sijalla 39. Sitä selvästi isompi suunnittelutoimisto, ruotsalainen Sweco on sijalla 59 ja kokoonasa nähden korkeaa profiilia julkisuudessa pitävä Vahanen sijalla 71.

Pörssiyhtiö SRV on vasta sijalla 67, kun sitä selvästi matalamman profiilin yhtiö, ruotsalainen Peab on sijalla 65. Destian sijoitus on 78. ja VR:n 64.

Julkisuudessa paljon esillä ollut ongelmayhtiö Talvivaara löytyy sijalta 95 ja ohjelmistoyhtiö Tekla sijalta 97. Teklan kohdalla vaatimaton sijoitus kertoo ehkä enemmän yhtiön pienuudesta kuin arvostuksesta.

”Tänä vuonna opiskelijoiden vastauksissa tärkeinä työnantajan houkuttelevuustekijöinä korostuivat erityisesti työn merkityksellisyys ja yhteiskunnallinen vaikuttaminen. Skanska nähtiin monipuolisena yrityksenä. Skanska on tehnyt jo pitkään työtä niin liiketoiminnan eettisyyden kuin työturvallisuuden edistämiseksi, joten uskon, että vastaamme tältä osin opiskelijoiden odotuksiin”, Skanska Oy:n henkilöstöjohtaja Kirsi Mettälä sanoo.

Opiskelijat arvostavat tutkimuksen mukaan Skanska Oppiva –ohjelmaa. Harjoitteluohjelman kautta nuoret pääsevät mukaan työelämään jo opintojen alkupuolella. Samanlaisia ohjelmia on tarjolla muillakin isoilla rakennusliikkeillä.

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Opiskelijat suosivat suuria ja tunnettuja”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat