Kokeile kuukausi maksutta

Tanskalaiskonserni vahvisti otettaan Suomen suunnittelumarkkinoihin

Ramboll Finland vahvisti strategiansa mukaisia toimialoja ostamalla merkittävän osan Pöyryn kiinteistö- ja projektinjohtoliiketoiminnasta. ”Tämä oli emon investointi Suomeen. Meillä ei juuri nyt ollut kassassa kauppasumman verran irrotettavaa. Toki me maksamme vuosittain osinkoa emolle”, Ramboll Finland Oy:n toimitusjohtaja Markku Moilanen kertoo. Ramboll-konsernin omistaa säätiö.

"Vie yhdeksästä kuukaudesta vuoteen, että toimimme aidosti yhtenä yhtiönä", Ramboll Finlandin toimitusjohtaja Markku Moilanen sanoo.

Kauppa on Rambollille strategisesti merkittävä. Yhtiö kiilaa täpärästi Sweco Finland Oy:n ohi Suomen suurimmaksi suunnittelu- ja konsulttitoimistoksi, jos Kilpailu- ja kuluttajavirasto hyväksyy kaupan. Samalla Ramboll Finlandista tulee tanskalaiskonsernin suurin maayhtiö henkilömäärällä mitattuna.

Kauppa toteuttaa sekä Ramboll Finlandin että koko Ramboll-konsernin strategiaa. Konsernin tavoitteena on vahvistaa kunkin maayhtiön kotimarkkinoilla olevia osa-alueita ja mikäli mahdollista kasvaa niillä markkinajohtajaksi tai olla vähintään kolmanneksi suurin toimija.

”Kaupassa oli vetoa molemmin puolin. Hyvin nopeasti huomasimme, että Pöyry Finland Oy:n talotekniikka-, kiinteistökonsultointi-, projektinjohto- sekä kaupunki- ja aluesuunnittelun liiketoimintojen siirtyminen meille sopii myyjän ja ostajan strategioihin”, Moilanen sanoo.

Ramboll Finlandin viime vuoden liikevaihto oli 116 miljoonaa euroa. Pöyryltä ostettujen toimintojen liikevaihto oli 44 miljoonaa. Yhdessä tämä kokonaisuus teki 160 miljoonan liikevaihdon. Swecon liikevaihto oli 156 miljoonaa euroa. Ramboll ja Sweco ovat selvät markkinajohtajat, sillä muut rakentamisen konsultointia tekevät yhtiöt jäävät liikevaihdollaan 70 miljoonaan euroon tai sen alle.

”Tämä oli seitsemästoista yhtiö, jonka olemme ostaneet viiden vuoden sisään ja ostoksena isoin. Vuonna 2006 omistukseemme tullut Insinööritoimisto Paavo Ristola on ollut seuraavaksi suurin”, Moilanen sanoo.

Osapuolet ovat sopineet, ettei kauppahintaa ilmoiteta. Rambolliin siirtyy 435 henkeä vanhoina työntekijöinä. Kaupan jälkeen Rambollin tärkeä uusi toimiala on rakennuttaminen. Siihen keskittyneessä Pöyry CM Oy:ssä on pari sataa rakennuttamiskonsulttia. Kauppa avaa Rambollille ovia myös Venäjän rakentamisbisnekseen. Siellä on töissä 30 rakennuttamiskonsulttia.

”Saamme sitä kautta portin muulle toiminnalle. He ovat konsultoineet suomalaisia ja länsimaisia asiakkaita Venäjällä jo lähes 20 vuotta”, Moilanen kertoo.

Lue lisää 2.5. ilmestyneestä Rakennuslehdestä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Tanskalaiskonserni vahvisti otettaan Suomen suunnittelumarkkinoihin”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat