Kokeile kuukausi maksutta

Nyt kiinnostaa asuminen ilman asuntolainaa, kertoo tuore tutkimus

VVO-yhtymän teettämän tuoreen tutkimuksen mukaan 43 prosenttia omistusasujista on valmis harkitsemaan vuokralla asumista tulevaisuudessa. Vuokra-asumisessa houkuttavat erityisesti eläminen ilman asuntolainaa, arjen helppous sekä asumisen palvelut. Koti on yhtä tärkeä niin vuokralla kuin omistusasunnossa asuville suomalaisille.

VVO-yhtymän teettämän tuoreen tutkimuksen mukaan 43 prosenttia omistusasujista on valmis harkitsemaan vuokralla asumista tulevaisuudessa. Vuokra-asumisessa houkuttavat erityisesti eläminen ilman asuntolainaa, arjen helppous sekä asumisen palvelut. Koti on yhtä tärkeä niin vuokralla kuin omistusasunnossa asuville suomalaisille.

”Kiinnostus vuokra-asumiseen on selvästi nousussa. Vaikuttaa siltä, että monet hakevat asumiseen uudenlaista joustavuutta ja palveluita. Trendi korostuu kaupungeissa ja varttuneessa väestössä”, VVO-yhtymän asiakkuusjohtaja Juha Heino kertoo.

Tutkimuksen mukaan vuokralla asuvista yli puolet (55 %) arvostaa asumismuodossaan erityisesti ilman asuntolainaa elämisen huolettomuutta sekä elämän helppoutta ilman kiinteistön kunnossapitoon liittyviä tehtäviä. Taloudellinen riskittömyys korostuu naisten, yli 60-vuotiaiden ja pääkaupunkiseudulla asuvien keskuudessa. Muita tärkeitä syitä olivat vapaus ja joustavuus (44 %) sekä vuokra-asumisen sopiminen omaan elämäntilanteeseen (44 %).

Omistusasujien asenteet vuokra-asumiseen jakautuvat kahtia. 43 prosenttia olisi valmis harkitsemaan vuokra-asumista. Tällä hetkellä omistusasunnoissa asuvia vuokra-asumisessa houkuttaisivat eniten taloudelliset syyt: kohtuullinen vuokra (55 %). Suuri merkitys olisi myös naapuruston hyvällä yhteishengellä (48 %) ja vuokra-asunnon hyvällä laadulla (47 %). Osaa vuokra-asuminen houkuttaa myös vaivattomamman asumistavan (40 %) ja asuntovelattomuuden (40 %) ja nykyistä asuntoa paremman sijainnin (38 %) vuoksi.

Laajakaista- ja tv-palvelut kiinnostavat

Tutkimuksen perusteella kiinnostus uusia asumisen palveluita kohtaan on heräämässä. Kysyttäessä eniten kiinnostavia palveluja, kaikki vastaajat nimesivät kiinnostavimmaksi hyvät laajakaista- ja tv-palvelut (72 %) sekä asennuspalvelun ja teknisen tuen (33 %). Lähes kolmasosa olisi kiinnostunut siivouspalveluista (28 %). Suomalaiset uskovat kuitenkin omiin sisustuskykyihinsä, sisustussuunnittelupalveluista oli kiinnostunut vain 7 prosenttia vuokra-asujista. Neljäsosa omistusasujista arveli, että palvelu sopivan vuokra-asunnon löytämiseksi tai muuttopalvelu saisi heidät harkitsemaan vuokra-asumista.

”Uusilla asumisen palveluillamme haluamme helpottaa muun muassa kodinvaihtajan arkea. Lähdemme siitä, että autamme asiakkaitamme löytämään itselleen sopivan kodin. Kehitämme uusia palveluita yhdessä asukkaidemme kanssa”, Heino toteaa.

Koti on suomalaisille tärkeä ja yksilöllisyyden vaade kasvaa. Lähes kaikki vastaajat asumismuodosta riippumatta pitävät kotia erittäin tärkeänä. Yli puolet (56 %) arveli vuokra-asumisen yleistyvän ja vuokra-asumiseen suhtautumisen muuttuvan myönteisemmäksi. 37 prosenttia vastaajista kokee arvostavansa omistusasumista vähemmän kuin aikaisemmin. Vuokra-asujista yli puolet ilmoitti arvostavansa omistusasumista nyt vähemmän kuin aikaisemmin.

Asunnon voi ostaa, kotia ei

Kysyttäessä mikä tekee kodista kodin, vastaajien mukaan koti syntyy sen itselle tärkeistä asukkaista, omista tavaroista sekä turvallisuuden tunteesta. Vastaukset vuokra-asujien ja omistusasujien välillä eivät juuri eronneet.

”Omia vaikutusmahdollisuuksia pidetään tärkeinä. On tärkeämpää, että asunto voidaan tehdä oman näköiseksi, kuin että asunto on konkreettisesti oma omistusasunto”, Tuija Wikström tutkimusyhtiö Evidens Oy:stä kertoo.

Vallitseva taloustilanne vaikuttaa selvästi asuntojen myyntiin ja vaihtoon. Kolmasosa ilmoitti, että haluaisi vaihtaa asuntoa, mutta nykyisen markkinatilanteen vuoksi vaihtaminen on vaikeaa.
Asunnon sijainnin merkitys jakaa ihmiset. Puolet vastaajista olisi valmis maksamaan asunnon sijainnista huoneiston koon kustannuksella – puolet taas ei.

Tällä hetkellä vuokralla asuu noin 800 000 suomalaista.

Valtakunnalliseen Vuokra-asuminen ja asenteet 2014 -tutkimukseen vastasi 1000 täysi-ikäistä suomalaista. Vastaajista puolet oli vuokralla asuvia ja puolet omistusasunnossa asuvia. Tutkimus toteutettiin tutkimusyhtiö Evidensin verkkopaneelissa 13. – 18.8.2014.

Uusi Lumo-brandi käyttöön

VVO ottaa käyttöön Lumo-markkinointibrändin. Sen ale kootaan asunnot, joiden vuokrat määräytyvät markkinaperusteisesti. Näitä asuntoja on tällä hetkellä jo yli 26 000 ja niiden määrä kasvaa lähivuosina nopeasti. VVO-kodeissa vuokrat määräytyvät omakustannusperusteisesti ja niiden asukasvalinta perustuu tarveharkintaan. Uuden brändin perustaminen ei sisällä yhtiömuutoksia. VVO-yhtymä Oyj jatkaa konsernin emoyhtiönä.

”Meillä on tällä hetkellä yli 40 000 vuokra-asuntoa. Tavoitteenamme on olla vuokra-asumisen ykkösvalinta. Vuoteen 2018 mennessä vuokra-asuntojemme määrä kasvaa 45 000:een 35 paikkakunnalla Suomessa ja käypä arvo 4,5 miljardiin euroon. Seuraavien neljän vuoden aikana aiomme kasvattaa asuntomäärää yhteensä 5000:llä, VVO-yhtymän toimitusjohtaja Jani Nieminen kertoo.

Vapaarahoitteisiin asuntoihin houkutellaan asukkaita vuokra-asumiseen liittyvillä lisäpalveluilla.

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “Nyt kiinnostaa asuminen ilman asuntolainaa, kertoo tuore tutkimus”

  1. Jotenkin tämä tuntuu niin tilatulta tutkimukselta. Se on niin monelta taholta tutkittu ja tunnustettu, että omistusasuminen on paljon paljon halvempaa kuin vuokralla asuminen. Ihan vasta Yle julkaisi tästä kattavan tutkimuksensa. Vuokralla asuja saattoi maksaa 30 vuoden aikana asunnon hinnan 2-3 kertaan. Ja kuka kerää hyödyn? Asunnon omistaja tietenkin. Ehkä tämä oli Ylen tutkimukselle vastaveto. Asuntosijoittajat myös ”hyötyvät” tästä tutkimuksesta. Tuolla VVO:n lumo-brändillä tietysti kasvatetaan entisestään VVO:n tulosta. Kts. artikkeli ”VVO:n tulos kovassa kasvussa”.

  2. Tutkimuksen takana VVO. Eipä yllätä. Asumisesta VVOlla ei voi kehua. Talvet kylmiä ja vikailmoitukset hoidetaan kuukausien ruinauksen jälkeen, jos hoidetaan.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat