Kokeile kuukausi maksutta

Saton tulos parani – taas

Saton tulos ennen veroja parani selvästi viime vuonna. Tulos koheni 8,1 prosenttia toissa vuodesta. Toisaalta toissavuonna tulosparannus kipusi peräti 16 prosenttiin.

Saton tulos ennen veroja parani selvästi viime vuonna. Tulos koheni 8,1 prosenttia toissa vuodesta. Toisaalta toissavuonna tulosparannus kipusi peräti 16 prosenttiin.

Tulosparannukseen vaikuttivat viime vuonna muun muassa lisääntyneet vuokratuotot ja alhaiset rahoituskustannukset. Käyvän arvon muutos oli edellisvuotta suurempi.

Keväällä Sato päätti pidättäytyä uusista investointipäätöksistä Pietarissa, kunnes Venäjän talous ja poliittinen tilanne vakiintuu. Ruplan heikentymisen vaikutuksesta Saton Pietarissa omistamien asuntojen euromääräinen arvo laski. Se puolestaan heikensi Saton tulosta.

Toimitusjohtaja Erkka Valkila oli viime vuoteen tyytyväinen.

”Saton vuosi 2014 oli hyvä, ja saavutimme lähes kaikki tavoitteemme. Onnistuimme investoinneissamme ja vuokratuotot kasvoivat. Hankintojen kilpailutuksilla ja energiatehokkuutta edistävillä toimilla säästimme ylläpitokustannuksissa ja kannattavuus parani. Myös asiakkaiden suositteluhalukkuus nousi.”

Oma tonttivaranto ja kiinteistökehitys parantavat Valkilan mukaan investointimahdollisuuksia. Sato arvioi vuokra-asuntokysynnän jatkuvan hyvänä toiminta-alueillaan ja kohdistuvan pääosin pieniin asuntoihin. Yrityksen t arjonta vastaa pienten asuntojen kysyntään, asuntojen keskipinta-ala on 57 neliömetriä.

Asuntojen määrä kasvoi

Saton liikevaihto oli viime vuonna 312 miljoonaa euroa, joka on vain hieman toissavuotista parempi. Sijoitusasuntojen määrän kasvu, tehokas vuokraustoiminta ja vuokratason nousu paransivat vuokratuottoja 6 prosenttia. Vuokratuottojen osuus liikevaihdosta oli 243,2 miljoonaa euroa.

Saton omistuksessa oli 31.12.2014 yhteensä 24 173 asuntoa. Asuntojen määrä kasvoi katsauskaudella 345 asunnolla. Vuoden lopussa Satolla oli Suomessa rakenteilla 571 vuokra-asuntoa, kun toissa vuonna rakenteilla oli 1 029 asuntoa.

Vuokra-asuntojen käypä arvo oli 2 528,0 miljoonaa euroa ja käyvän arvon muutos 212,0 miljoonaa euroa. Vuokratuottojen kehitys, investoinnit, markkinahintojen kehitys, realisoinnit, ruplan kurssimuutos ja joidenkin kohteiden rajoitusten päättyminen vaikuttivat arvonkehitykseen.

Saton asuntojen arvosta noin 80 prosenttia on pääkaupunkiseudulla ja yhteensä noin 16 prosenttia Tampereella, Turussa, Oulussa ja Jyväskylässä sekä noin 4 prosenttia Pietarissa. Pietarissa oli vuoden lopussa valmiita asuntoja 313 ja rakenteilla olevia 217.

Vuonna 2014 Saton investoinnit olivat yhteensä 174,1 miljoonaa euroa, mikä on noin 7 prosenttia sijoitusasuntojen arvosta. Asuntokannan uudistamiseksi Saton tavoitteena on kohdentaa keskimäärin 70 prosenttia investoinneista uudisasuntoihin. Viime vuonna uudisasuntojen osuus oli 68 prosenttia kaikista investoinneista.

Sato 2014/2013

  • Liikevaihto, milj. euroa 312,3/311,5
  • Tulos ennen veroja, milj.euroa 152,2/140,8
  • Omavaraisuusaste-% 31,8/31,7
  • Asuntoja, kpl 24173/23828
  • Vuokratuotot, milj.euroa 243,2/229,5
  • Vuokrausaste-% 97,2/97,7
  • Henkilöstön määrä 169/156

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Saton tulos parani – taas”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat