Tutustu nyt Rakennuslehteen 3 kk veloituksetta!

23 toimijaa luo Suomen liikenteen palveluoperaattoria

Uuden toimijan tavoitteena on useita liikennevälineitä yhdistelevien henkilökohtaisesti räätälöityjen liikennepalveluiden tarjoaminen kuluttajille.  Kuluttaja voisi ostaa esimerkiksi joukkoliikennematkoja, auton käyttöönsä tarvitessaan ja taksimatkan yhdeltä operaattorilta.

 

Uuden toimijan tavoitteena on useita liikennevälineitä yhdistelevien henkilökohtaisesti räätälöityjen liikennepalveluiden tarjoaminen kuluttajille.  Kuluttaja voisi ostaa esimerkiksi joukkoliikennematkoja, auton käyttöönsä tarvitessaan ja taksimatkan yhdeltä operaattorilta.  
Kuuntele juttu

Uusi toimija tulee olemaan ensimmäinen kaikki liikennemuodot yhdistävä niin sanottu Mobility as a Service –palveluntarjoaja maailmassa ja sille nähdään merkittävää vientipotentiaalia.

Tarkoituksena on saattaa markkinoille palvelu, jonka kautta voitaisiin yhdistää eri palveluntarjoajien matkapalveluita siten, että ihmisten matkaketjut olisivat entistä yhtenäisempiä ja palveluita saisi nykyistä helpommin. Tavoitteena on helpottaa ihmisten liikkumista parantamalla palvelun tarjonnan ja kysynnän vastaavuutta.

Liikenne palveluna -termillä tarkoitetaan liikkumispalveluiden ostamista käyttäjien tarpeeseen välineen ostamisen sijaan. Nykymallissa käyttäjä voi ostaa joko liikennevälineitä (auto, polkupyörä jne.) tai liikennevälineissä käytettäviä lippuja (bussilippu, junalippu jne.).

”Liikenne palveluna -ajattelussa käyttäjälle mahdollistuu matkan ostaminen lähtöpaikasta määränpäähän. Olennaisena osana ajatteluun kuuluu palvelutasoajattelu. Matkan hinta voi vaihdella esimerkiksi sen mukaan, kuinka nopeasti matka taittuu tai sen mukaan, kuinka mukavasti matkustaa. Palveluilla halutaan tarjota lisää valinnanvapautta liikenteen käyttäjille”, Hankkeen puheenjohtaja, ITS Finland ry:n toimitusjohtaja Sampo Hietanen kertoo.

Lähtökohtana ajattelulle on, että matkoja voi tulevaisuudessa yhdistellä eri välineiden kesken. Yksityisautoilun, linjaliikenteen, kevyen liikenteen ja tilausliikenteen parhaita ominaisuuksia yhdistelevät palvelut parantavat myös haja-asutusalueiden palvelutasoa.

Palvelua lähdetään rakentamaan laajaan yhteistyöhön perustuvalla markkinamallilla. Selkeiden standardien ja pelisääntöjen luominen on edellytyksenä sille, että monenlaiset toimijat pystyvät liittymään mukaan palveluverkostoon, mikä on nähty edellytykseksi kansainväliselle laajenemiselle.

Yhteistyöhön ovat sitoutuneet: Delta, Elisa Oyj, Ericsson, Goodsign, GoSwift, Helsingin seudun liikenne, IQ Payments, Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskus, Neocard, OP Ryhmä, Ramboll, Secto, Semel, Siemens, Sito, Skedgo, Stratax, Suomen kasvukäytävä -verkosto, Taksiliiton Yrityspalvelu, Tampereen kaupunki, Sonera, ja Uber. Liiketoiminnan kehityksestä vastaa Eera Oy.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “23 toimijaa luo Suomen liikenteen palveluoperaattoria”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat