Soininvaaran vastine Rakennuslehden pääkirjoitukseen 6.2.2015
Rakennuslehden päätoimittaja Veijo Käyhty kirjoitti pääkirjoituksessaan ”Tontti talon alle ja katto pään päälle” 6.helmikuuta, että kansanedustaja Osmo Soininvaara oli unohtanut kaupungin satojen miljoonien myyntitulot. Soinivaaran mielestä sata miljoonaa lienee suuruusluokaltaan oikein. Hän ihmettelee mistä nämä sadat miljoonat tupsahtivat. Julkaisemme Soininvaaran vastineen asiaan.

Kansanedustaja Osmo Soininvaaran vastine:
Rakennuslehden pääkirjoituksessa 6.2.2015 sanottiin minun unohtaneen satojen miljoonien myyntitulot, jotka Helsinki saa vastineena 300 miljoonan euron vuotuisesta panostuksesta väestön kasvuun. Maanmyyntituloja Helsinki saa noin sata miljoonaa vuodessa. Pitäisi saada enemmän.
Pääkirjoitus:
Tontti talon alle ja katto pään päälle
Puoluejohtajat ovat esittäneet, että tulevan hallitusohjelman pitäisi olla strateginen toisin kuin Jyrki Kataisen hallituksen yksityiskohtainen ohjelma vuonna 2011. Jos aikeet toteutuvat, rakennusalakin joutunee arvottamaan tavoitteitaan.
Rakennusteollisuus esittää hallitusohjelmaan kuutta peruskiveä, muun muassa lupaprosessien ja sääntelyn järkeistämistä, kahdentoista vuoden infraohjelmaa rahoitusvaihtoehtoineen, päästöjen vähentämisen painopisteen siirtoa olemassa olevaan rakennuskantaan sekä harmaan talouden kitkemisen jatkamista.
Myös rakennetun ympäristön superministeriötä ehdotetaan. Se katsoisi maankäytön, asumisen, liikenteen ja rakentamisen investointeja kokonaisvaltaisesti. Idea on poliittisesti vaikea toteuttaa, mutta kansantalouden kannalta erinomainen tavoite. Sirpaleisella ministeriömallilla valta on siirtymässä vaivihkaa valtiovarainministeriön ohjaukseen.
Tärkeä tavoite on myös ”tontti talon alle ja katto pään päälle” eli kaavoitetun tonttimaan lisäämistoimet. Vaikka Jan Vapaavuori ja Pia Viitanen pitivät Asuntomarkkinoiden paneelissa (30.1.) kaavoitusta kohtuullisen toimivana, niin se ei ole pysynyt yhteiskunnan muutoksen tahdissa. Osmo Soininvaara sanoi, että 10 000 asukkaan lisäys Helsingissä merkitsee 300 miljoonaa euroa infran rakentamiseen, mutta unohti samalla kaupungin saamat satojen miljoonien myyntitulot. Ilmarisen uusi toimitusjohtaja Timo Ritakallio kertoi viikolla järkevien infrahankkeiden rahoituksen kiinnostavan. Tarjoukset kannattaisi katsoa, jos asia on rahasta kiinni.
Sopimus, jolla kytkettiin muun muassa Pisararadan rakentaminen kaavoitetun tonttimaan tarjonnan lisäämiseen neljänneksellä pääkaupunkiseudulla, oli esimerkki siitä, mitä uusi ministeriö voisi tehdä. Keskustan Antti Kaikkonen spekuloi, että sopimusta saatetaan katsoa uudelleen, jos keskusta on hallitusvastuussa. Toivottavasti keskusta katsoisi asioita pääkaupunkiseudun kilpailukyvyn kannalta. Sopimuksista ei voi venkuroida noin vain ulos.
Digitalisoinnin mahdollisuudet tuottavuuden parantamiseksi olisi kannattanut nostaa ohjelmaan. Mallia olisi voinut ottaa Englannissa 2013 tehdystä valtion ja rakennusteollisuuden strategiasta kustannusten karsimiseksi ja tuottavuuden parantamiseksi.
Tätä artikkelia ei ole kommentoitu
0 vastausta artikkeliin “Soininvaaran vastine Rakennuslehden pääkirjoitukseen 6.2.2015”