Asunnonostaja: tarkista nämä tiedot yhtiöstä ennen kaupan tekemistä

Danske Bankin TNS Gallupilla teettämän tutkimuksen mukaan iso osa suomalaisista kokee, että taloyhtiötä ja remontteja koskeva tiedon puute vaikeuttaa asuntokaupan tekemistä.

Pankki, kiinteistönvälittäjä ja vakuutusyhtiö ryhtyvät opastamaan asunnonostajia asiassa. Danske Bank myös listasi asiat, jotka taloyhtiöstä kannattaa tarkistaa.

Yli  80 prosenttia asunnon ostoa seuraavien 12 kuukauden aikana harkitsevista suomalaisista on sitä mieltä, että tiedon puute vaikeuttaa ostopäätöksen tekemistä, 41 prosentin mukaan jopa merkittävässä määrin. Erityisesti tietoa kaivataan taloyhtiöistä sekä remonteista ja niiden kustannuksista.

Tutkimuksen mukaan peräti 13 prosenttia suomalaisista harkitsee asunnon ostamista seuraavan vuoden aikana. Asuntokaupoille asti on viimeisen vuoden aikana päässyt 5 prosenttia suomalaisista.

Tutkimuksen ensimmäisessä, väestöä edustavassa osassa oli mukana 1 081 suomalaista. Toisessa osassa 990 asunnon hiljattain ostaneelta tai ostamista lähiaikoina harkitsevalta suomalaiselta kysyttiin, miten hyvin he kokevat saavansa asunnonvälityssivustojen myynti-ilmoituksista tietoa asunnoista ja taloyhtiöistä sekä millaisia lisätiedon tarpeita heillä on.

Remonteista halutaan tietoa

Tutkimuksen mukaan erityisesti taloyhtiötiedolle on tilausta. Lisätietoa kaivattiin eritoten taloyhtiöissä suunnitteilla olevista remonteista sekä taloyhtiöiden talouden tilasta. Asuntojen osalta lisätietotoiveet koskivat asunnon remonttitarpeita sekä remonttien hintoja.

Lähes puolet tekee ostopäätöksen vajavaisin tiedoin

Jos kohde kiinnostaa, myynti-ilmoituksesta avoimiksi jääneitä kysymyksiä pyritään aktiivisesti selvittämään. Lisätietoa etsitään ensisijaisesti kiinteistönvälittäjältä (69 %), isännöitsijältä (63 %) tai asunnon nykyiseltä omistajalta (40 %).

Tiedon hakeminen koetaan kuitenkin usein hankalaksi ja aikaa vieväksi (25 %)  ja lähes puolet (46 %) löysi vain osan kaipaamistaan tiedoista.

”Näyttää siltä, että elämän suurin hankinta joudutaan usein tekemään vajavaisin tiedoin. Kun tähän tietovajeeseen lisätään vielä Suomen haastava taloustilanne ja korkea työttömyys, ei todellakaan ole ihme, ettei asunnon ostopäätöksiä uskalleta tehdä”, Danske Bankin Kenneth Kaarnimo sanoo.

Kauppoja yritetään lisätä

Danske Bank, Kiinteistömaailma ja Fennia ovat tuottaneet yhteistyössä palvelukokonaisuuden, johon kuuluvat taloyhtiön talouden tilan arviointi, kodin pintaremontin rahoitustarpeen arviointi sekä lista suositeltavista remontoijista. Taloyhtiön talouden tilan arviointimalli löytyy 20.4. alkaen verkosta osoitteesta www.danskebank.fi/helpompikodinvaihto.

Myös kodin pintaremonttiasioissa palvelukokonaisuus auttaa asunnon ostajaa alkuun.

”Olemme kehittäneet Fennian korvaus- ja remontointitilastoihin perustuvan laskurin, jonka avulla asiakas voi yhdessä pankin laina-asiantuntijan kanssa arvioida pintaremontin hinnan. Samoin tarjoamme tietoa ja voimme suositella luotettavia tekijöitä remonteille”, Fennian varatoimitusjohtaja Kimmo Kilpinen sanoo.

Tarkista nämä asiat

Danske Bank on koonnut taloyhtiötä koskevista asioista tarkistuslistan.

  1. Tutustu remonttihistoriaan sekä siihen, miten remontit on rahoitettu.
  2. Selvitä, mitä remontteja lähivuosina on suunnitteilla ja tutustu niiden kustannusarvioon.
  3. Selvitä, kattaako yhtiövastike kiinteistön suunnitelmallisen ylläpidon.
  4. Pyri selvittämään, onko päätöksenteko taloyhtiössä sujuvaa ja pitkäjänteistä.
  5. Tutustu huoneiston lisäksi myös taloyhtiön  yhteisiin tiloihin.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Asunnonostaja: tarkista nämä tiedot yhtiöstä ennen kaupan tekemistä”

  1. Ensimmäisenä kannattaa ottaa rakenneasintuntija mukaan joka katsoo rakennekuvat ja rakennusvalvonnan dokumentit yms.

Jätä kommentti

Viimeisimmät näkökulmat