Kokeile kuukausi maksutta

Sato siirtyy Saku Sipolan komentoon

Saton toimitusjohtaja vaihtuu, kun nykyinen toimitusjohtaja Erkka Valkila jää eläkkeelle vuoden lopulla.

SRV:n toimitusjohtaja Saku Sipola kertoo neuvottelujen jatkuvan yhtiön Venäjän omistusten suhteen.
Kuuntele juttu

Saton uusi toimitusjohtaja on Pohjola Design -talon nykyinen toimitusjohtaja Saku Sipola. Sato kertoi johtajamuutoksesta Helsingissä 24.6.2015 pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

Sipola on 47-vuotias diplomi-insinööri. Hän aloittaa tehtävässä loppuvuonna myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana Valkilan jäädessä eläkkeelle. Valkila on Satossa jo jatkokaudella, sillä hänen työsuhdettaan jatkettiin vuonna 2013 työsopimuksen mukaisen eläkeiän jälkeen kahdella vuodella.

Sipola siirtyy Satoon Pohjolan Design-Talo Oy:n toimitusjohtajan tehtävästä, jossa hän on toiminut noin neljä vuotta. Sitä ennen hän on toiminut johtajana Rautaruukki Oyj:ssä ja erilaisissa johtotehtävissä YIT Oyj:ssä.

Design Talo tekee noin 60 miljoonan euron liikevaihdon ja työllistää noin 170 henkilöä.

”Osaan antaa ihmisille tilaa tehdä”, Sipola luonnehtii itseään johtajana. Mutta tuloksenteko on myös tärkeää ja tavoite pitää uskaltaa asettaa. ”Yhdessä tehden, mutta tulokset saavuttaen”, Sipola sanoo.

 Pitkäaikainen johtajakokemus

”Sato on kasvanut Valkilan johdolla merkittäväksi asuntosijoitusyhtiöksi ja yhtiön kannattavuus on ollut erinomainen. Tavoitteena on edelleen kannattava kasvu ja asiakaskokemuksen parantaminen”, Saton hallituksen puheenjohtaja Esa Lager sanoo.

Uuden toimitusjohtajan myötä Satolle haetaan Legerin mukaan virkistävää otetta kiristyneessä kilpailutilanteessa. Vielä hän ei yksilöi, millaisia uusia asioita uuden toimitusjohtajan ja hallituksen yhteistyöllä haetaan.

Sipolalla on Lagerin mukaan pitkäaikainen johtamiskokemus sekä näyttöä uudistamiskyvystä ja tuloksellisesta toiminnasta.

Jatkuuko kullanhuuhdonta

Vuokra-asuntobisnes on ollut Satolle suoranaista kullanhuuhdontaa. Sipolan mukaan monet tekijät kuten ”sinkkuuntuminen, dinkkuuntuminen, kaupungistuminen ja työelämän rakenne” tukevat hyvän vuokra-asuntokysynnän jatkumista.

Vuokra-asuntojen omistamista on suosinut myös matala korkotaso ja se, että huono taloustilanne on heikentänyt nuorten mahdollisuuksia siirtyä omistusasuntomarkkinoille.

Valkilan mukaan vuokrien nousu jatkuu edelleen pääkaupunkiseudulla inflaatiota nopeammin, mutta nousuvauhti on hitaampaa kuin edellisen viiden vuoden aikana.

Valkila myös muistuttaa, että matalan korkotason tuomasta hyödystä huolimatta Saton kova tulostaso on vaatinut yritykseltä hyviä prosesseja. Yrityksen toimintaa ei ole rakennettu poikkeuksellisen matalan korkotason varaan.

Satolla on velkaa noin 1,6-1,7 miljardia euroa.

Voittoja valuu ulkomaille

Satossa on tapahtunut suurin piirtein vuoden kuluessa merkittäviä omistusmuutoksia. Varma myi puolet Sato-osakkeistaan hollantilaiselle eläkesijoittaja APG:lle ja Ilmarinen myi Sato-omistuksensa ruotsalaiselle kiinteistösijoitusyhtiö Fastighets AB Balderille. APG omistaa Satosta 22,8 ja Balder 16,1 prosenttia.

Lager korostaa, miten positiivista kansainväliset omistajat ovat Saton kannalta. Hän täsmensi puhuvansa yrityksen näkökulmasta kysyttäessä, mitä positiivista siinä on, että Saton voitot valuvat suomalaisten eläkeyhtiöiden sijasta ulkomaille. Sekä ulkomaisten että kotimaisten yhtiöiden osalta on hänen mukaansa kysymys salkun hajauttamisesta.

Valkilan mielestä yrityksen kannalta on mielenkiintoista, että todella suuret kansainväliset toimijat ovat kiinnostuneet Satosta.

Sato pysyy Pietarissa

Sato laajensi toimintaansa Pietariin vuonna 2007. Siellä on tämän vuoden lopussa noin 500 asuntoa valmiina. Valkilan mukaan operatiivinen puoli kulkee hyvin, mutta taloudellisesti epävarman tilanteen takia uusista investoinneista on pidättäydytty reilun vuoden ajan.

”Pietarista ei ole tarkoitus poistua, odotamme tilanteen vakiintumista. Uskon, että siellä voi tehdä menestyksellisesti tätä toimintaa, Valkila sanoo.”

Ei vielä pörssiin

Saton pörssiin listautuminen ei ole Lagerin mukaan ajankohtaista.

”Pörssiasiaan palataan tuonnempana, jos aihetta on.”

Myös siihen palataan Lagerin mukaan myöhemmin, sitoutetaanko Sipolaa omistusjärjestelyillä.

Valkilalla iso osakepotti

Valkila aikoo omistaa Satoa myös jatkossa.

”Minulla ei ole ainakaan tällä hetkellä mitään aikomuksia myydä omistuksiani Satossa”, Valkila sanoo.

Valkila omistaa 372 000 Saton osaketta.

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “Sato siirtyy Saku Sipolan komentoon”

 1. SATO pitää esillä pörssikorttia, mutta ei kerro, miten konserni ennen listautumista toimisi yleishyödyllisten tytäryhtiöidensä kanssa. ARA:n listan mukaan niitä on liuta:
  SATO-Osaomistus Oy
  SATOkoti 1 Oy
  SATOkoti 2 Oy
  SATOkoti 3 Oy
  SATOkoti Oy

 2. Hallitukselle pyyntö: Asumisen tuet pois ja vuokramarkkinat terveelle pohjalle sitä kautta, kiitos.

 3. Hyvätuloiset ja varakkaat liikkuvat tänä päivänä toimivilla ja terveillä vuokramarkkinoilla. Heillä on varaa valita ja maksaa ihan mitä vaan vapaarahoitteisilla markkinoilla on tarjolla.

  Asumistukien poistaminen ei poista pienituloisille soveltuvien vuokra-asuntojen puutetta. Päinvastoin, asumistuen poistaminen räjäyttäisi kuntien vastuulla olevan toimeentulotuen menot kiitoradalle. Terveitä vuokramarkkinoita pienituloisille vähävaraisille edustaisivat valtion tuella tuotetut, tiukasti säädellyt vuokra-asunnot, jos niitä olisi tarjolla, vaan kun ei ole.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat