Kokeile kuukausi maksutta

Näin Espoo aikoo käyttää 800 miljoonaa euroa

Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelän ensi vuoden budjettiehdotuksessa investointeihin käytetään 800 miljoonaa euroa.

Espoon lähivuosien tärkein rakennushanke Länsimetro saavuttaa tärkeän välietapin, kun liikennöinti Matinkylään alkaa elokuussa 2016. Sen jälkeen alkaa jatkoraiteiden rakentaminen Kivenlahteen saakka.

Metroasemien ympäristöt esimerkiksi Tapiolassa ja Matinkylässä uudistuvat voimakkaasti. Tapiolan hanke nielee noin 64 miljoonaa euroa. Otaniemessä kampuskaava muuttaa aluetta ja Kehä I:n uudistamista valmistaudutaan rakentamaan noin 20 miljoonalla välillä Länsiväylä-Otasolmu.

Lisäksi Niittykummun metroaseman rakentaminen on alkanut ja lähistöllä sijaitsevan Tapiolan urheilupuiston kokonaissuunnitelma laaditaan tämän vuoden loppuun mennessä.

”Länsimetro ja sen jatke Kivenlahteen sekä kaupunkiradan jatkaminen Leppävaarasta Kauklahteen ovat merkittäviä kehityskäytäviä Espoolle ja koko seudulle. Kaupunkirakenteen tiivistyminen ratojen varsille luo merkittävästi uusia mahdollisuuksia niin yritysten, palvelujen kuin asuntojen sijoittumiseen”,  kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä sanoo.

Länsimetroon kuluu ensi vuonna kaupunginjohtajan arviossa yhteensä noin 216 miljoonaa euroa.

Uudenlainen väistökoulu

Espoo satsaa myös koulujen rakentamiseen ja peruskorjaukseen, päivähoitotilojen rakentamiseen sekä Elä ja asu -seniorikeskuksiin. Espoon sairaala Jorvissa otetaan käyttöön loppuvuonna 2016.

Puolet toimitilarakentamisesta on käytössä olevien tilojen peruskorjausta. Tärkeitä kohteita ovat teknisen peruskorjauksen tarpeessa olevat sekä sisäilmaongelmista kärsivät palvelutilat. Esimerkiksi sivistystoimella on suomenkielisten kouluissa ja päiväkodeissa 18 kohdetta, joita joko peruskorjataan, laajennetaan tai rakennetaan kokonaan uusi tila. Talousarviossa  kohteille esitetään 41 miljoonaa euroa.

Koulujen pidempiaikaisena väistötilaratkaisuna Espoo kokeilee syksystä 2016 alkaen Koulu palveluna -konseptia Otaniemen kampuksella. Uudenlainen väistökoulu sijoittuu metrokäytävän varrelle ja käyttää hyödyksi kampusalueen palveluita ja resursseja.

Asuntoja reilulla 50 miljoonalla

Kunnallistekniikkaan Espoo investoi 141 miljoonaa euroa. Suurimman potin summasta vievät kunnallistekniikan sopimus- ja projektirakentaminen Niittykummussa, Vermossa ja Finnoonlaaksossa.

Kaupunki aikoo toteuttaa valtion kanssa tehdyn sopimuksen mukaisesti kaavalliset ja kunnallistekniset valmiudet 2 500 asunnon vuosituotannolle. Espoon Asunnot rakennuttaa vuosittain uusia vuokra-asuntoja valtuuston asettaman tavoitteen mukaisesti 300 – 400 kappaletta. Vuokra-asuntojen rakentamiseen kaupunki investoi 53 miljoonaa euroa.

 

 

 

 

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Näin Espoo aikoo käyttää 800 miljoonaa euroa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat